ALGELE UCIGASE
Spre sfârşitul verii şi mijlocul toamnei, când începe revărsarea fluviului Peak, pe coasta Floridei (S.U.A.), apele devin sân¬gerii, iar acrul se încarcă cu miasme ustu¬rătoare. Milioane de peşti morţi plutesc deasupra undelor şi acoperă cu un strai gros plaja litorală, atrăgând imense roiuri de muşte. Vechile populaţii americane nu¬meau acest fenomen "valul roşu\" şi, prin tradiţie, oamenii erau opriţi să culeagă şi să mănânce în această perioadă moluştele co¬mestibile, singurele care rezistau acestui val ucigător, dar care provocau îmbolnă¬virea şi chiar intoxicarea mortală a con¬sumatorilor. Şi în părţile sudice ale Mării Mediterane au loc astfel de "fluxuri\", soco¬tite de egiptenii antici ca un flagel trimis de zei.
Analiza microscopică a arătat că "fluxul roşu\" este o uriaşă aglomerare de filoplancton, pajişte vegetală care pluteşte în apele mărilor şi oceanelor formând mediul de viaţă şi hrana zooplanctonului. într-un litru de lichid .s-au numărat câteva zeci de milioane de astfel de plante microscopice care colorează apa mării cu pigmeiilii ei.
Se ştie încă de la mijlocul secolului nostru că alga numită ştiinţific Trichodes-inium eiythrolwn dă culoarea caracteristică Mării Roşii, iar primăvara şi Ia începutul toamnei, mările şi oceanele scol la suprafaţă o apă bogată în elemente nutritive, ceea ce produce o înmulţire "explozivă\" a algelor unicelulare.
Se cunoaşte, de asemenea, că pentru a se feri în aceaslă perioadă de înmulţire de marea lăcomie a peştilor, melcilor şi ailor reprezentanţi fitofagi ai zooplanctonului, vreo douăzeci de specii de alge, în specia! din grupul dinoflagclalclor, produc acid as-corbic (vitamina C) şi o substanţă specială numită substanţă ucigătoare, de curent, sau rhamnocid - care acţionează ca o otravă extrem de puternică. In 1953, patrii univer¬sităţi americane au iniţiat un studiu asupra fenomenului chimic produs de alge pe coasta Floridei. După 30 de ani de cer¬cetări, mai exact în 1983, enigma a fost în parte dezvăluită. Pornind de la alga Gym-nodiniwn breve, chimiştii au reuşit prin me¬tode ultramoderne să izoleze 90 de mili-grame dintr-o otravă numită brevetoxina B, una din substanţele alcătuitoare ale rham-nocidului, vinovat de declanşarea înspăi¬mântătoarei maree roşii.