Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

Sugestiile cele mai alese - Copilul intre 3 si 6 ani

Copilul de trei ani este o fiinta mica, in general delicioasa, care seamana din ce in ce mai putin cu bebelusul furios si sistematic incapatanat care era acum un an. Mai putin tiranic, el incepe sa invete ce este rabdarea, dar suporta inca greu frustrarile.

Caracterul?

Copilul doreste sa faca placere parintilor sai si sa fie de folos, dar isi arata mai putin spontan afectiunea. Descoperind umorul si puterea cuvintelor, ii place sa spuna ghicitori si sa rada singur de jocurile sale. Desi cunoaste si se intereseaza de diferentele intre baieti si fete, el se joaca bucuros cu copiii de ambele sexe; pune intrebari despre bebelusi si este adeseori gelos pe fratiorul sau pe surioara sa. Fiind foarte concentrat asupra lui insusi, ii este greu sa-si imagineze ca nu toata lumea impartaseste punctul sau de vedere si sufera daca se simte neinteles.

Creste

Ce se poate spune atunci despre copilul de patru ani si jumatate, in raport cu ceea ce era el cu sase luni mai devreme?

■  A crescut. Masoara in medie intre 100 si-l09 cm si cantareste intre 15,4 si-l9 kg. Fetele se situeaza usor sub aceste cifre, iar baietii deasupra.
■  Merge bine. A pleca in plimbare pe camp sau in padure, cu familia, este pentru el o mare placere. Daca reusiti sa-i starniti interesul, el poate sa tina pasul chiar mai multi kilometri.
■  Pofta lui de mancare este mai buna si mai usor de satisfacut. Deseori, noaptea, are insa vise urate, pline de animale inspaimantatoare. Devine mai bun in jocurile cu mingea: de acum incolo este capabil sa arunce mingea in directia in care trebuie si deseori chiar sa o prinda.

Inteligenta

Vorbaret si plin de imaginatie, copilul este la varsta "marilor inventii": el inventeaza povesti bogate, colorate, neverosimile, si se mira uneori daca nu va lasati pacalit. El se vrea personajul central al aventurilor, "face pe interesantul" si se arata mandru de realiza­rile sale. La aceasta varsta zgomotoasa, copilul este, ca si in urma cu doi ani, iritabil, autoritar si uneori dificil. Apar semne de tensiune interna: isi roade unghiile, are cosmaruri noaptea, se balbaie sau are ticuri.
Aceste semne, deseori paradoxale, dovedesc faptul ca traverseaza o etapa psiholo­gica foarte importanta si grea pentru el, dar care va duce in anul urmator la un nou echilibru. Copilul devine din ce in ce mai constient de faptul ca este un individ autonom, diferit, si totodata asemanator cu toti ceilalti copii de varsta lui; sigur de drepturile sale, inca nu stie totusi sa si le impuna.

3-4 ani

4-5 ani


5-6 ani

Cateva intrebati la care poate cauti un raspuns:

01. Cititii povesti copilului
02. Are dificultati de limbaj?
03. Jocuri pentru pregatirea cititului
04. Copilul care se balbaie
05. Cosmaruri si terori nocturne
06. Face inca pipi in pat?
07. Este sensibil
08. Calculatorul si jocurile video
09. Dezvoltati-i spiritul stiintific
10. Copilul timid

Prima carte

Niciodata nu e prea devreme sa puneti in mainile bebelusului o carte. Chiar inainte de a sti despre ce este vorba, ii va face placere sa intoarca paginile, fiind sedus de desene, forme si culori. Daca-i cititi povestioara, este la fel de fermecat de vocea deja familiara a tatalui sau mamei sale care i se adreseaza.

S-a demonstrat ca atunci cand copiii au intrat foarte devreme in contact cu cartea, au pastrat gustul pentru ea, si, mai tarziu, au devenit niste pasionati cititori. La sase luni, bebelusul este pasionat de imagini si de paginile care se intorc. Dati-i carticele foarte colorate si-l veti surprinde de multe ori, singur, in patul lui, rasfoind o carte.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact