Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

Sugestiile cele mai alese - Adolescenta si adolescentii




Adolescenta


Cred ca una dintre situatiile dificile frecvente prin care trec parintii adolescentilor este cand si in ce masura sa acorde independenta copiilor lor. Apar intrebarile: sa-i dau sau nu voie sa se duca la petrecere? cum sa-l determin sa nu mai vorbeasca cu prietenul al carui comportament il detest? cat de departe sa merg cu pedeapsa?

Ce sa faca parintii?

Potrivit medicului psihiatru Ross Campbell, libertatea trebuie acordata adolescentului lin, treptat. Increderea in adolescent nu exclude controlul. Adolescentul e tentat sa incalce limitele care i se impun. Initial, aceste limite ar fi bine sa fie strict stabilite; pornind de la ceva strict poti sa acorzi pe parcurs privilegii ca urmare a comportamentului adecvat. Daca limitele sunt largi si mai sunt si incalcate poti fi privit ca un parinte lipsit de fermitate. Lipsa controlului echivaleaza pentru unii adolescenti cu dezinteresul si, automat, cu lipsa iubirii.

Ininte de a fi lasat sa se duca la petreceri e nevoie sa lasi adolescentului libertatea de a se implica in activitati alaturi de prieteni. Trebuie sa simta ca face parte dintr-un grup si sa stie cum anume sa se poarte in interiorul lui. Refuzand in mod repetat si impiedicandu-l sa se intalneasca cu ceilalti risti sa-l faci un "handicapat social". O persoana care nu si-a format abilitatea de a relationa cu ceilalti are foarte mari sanse sa fie deprimata, sa apeleze la droguri; va intampina greutate in afirmare, in ciuda aptitudinilor cu care e inzestrat.

vezi si:

Puncte comune intre adolescenta si depresie
Tentativele de sinucidere in adolescenta
Migrena adolescentilor poate fi un handicap

De ce exista adolescenta?

Unii oameni de stiinta cred ca ea este necesara pentru ca sa avem suficient timp sa ni se dezvolte creierele. Altii sugereaza ca perioada adolescentei le permite copiilor sa invete subtilitatile de comportament ale unui cadru social complex.

Studii asupra tiparelor de crestere arata ca rata acesteia scade in timpul copilariei insa are o noua „zvacnire” in timpul adolescentei (vezi graficul de mai sus). Indiferent de beneficiile sau de “scopul” acestei a doua perioade de crestere rapida, este clar ca ea a fost facuta posibila de imbunatatirea duratei medii de viata.

Cind se termina?

Nu se stie exact ce anume marcheaza tranzitia de la adolescenta la starea adulta. Sfarsitul pubertatii, sau al maturizarii sexuale, este bine definit. Este momentul in care oasele nu mai cresc, in jurul varstei de 16 ani la fete si 17 ani jumatate la baieti. Insa in cazul adolescentei, tranzitia de la copilarie la maturitate, nu exista sfarsit bine definit.

“Eu nu cunosc nici un indicator pentru asta”, a spus Till Roenneberg de la Centrul de Cronobiologie al Universitatii din Munchen. “Toata lumea vorbeste despre asta insa nimeni nu stie cand se termina adolescenta. Aceasta tranzitie este vazuta ca o combinatie de factori fizici, psihologici si sociologici.”

Stiati ca ... tinerii beau mai mult alcool daca se uita la mai multe reclame?

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Connecticut si publicat intr-o revista de medicina pentru copii si adolescenti a aratat ca tinerii care se uita la mai multe reclame la alcool au tendinta sa consume mai multe bauturi alcoolice.

Concluziile studiului se opun teoriei care spune ca reclamele nu sunt asociate consumului de alcool in randul persoanelor tinere.

Spune nu drogurilor

Spune NU DROGURILOR

Desi sunteti aproape sigur ca fiul, fiica dumneavoastra nu consuma droguri, nu aveti certitudinea ca, īntr-o zi, nu s-ar putea īntāmpla acest lucru. Pentru ca adolescenta este vārsta la care se īnregistreaza cele mai multe debuturi īn consumul de droguri ilicite, pentru ca exista situatii de risc la care copilul dumneavoastra se expune zi de zi, va oferim acest capitol, cu speranta ca veti gasi raspunsuri la multe din īntrebarile care va framānta. De asemenea, speram ca va va ajuta sa adoptati un comportament preventiv, astfel īncāt sa nu existe acest pericol pentru copilul dumneavoastra.

Atasamentul fata de droguri si evolutiile adictive la adolescent

Adolescenta este o perioada de confuzie valorica īn care adolescentul adopta cu usurinta comportamente nonconformiste, de multe ori la sugestiile prietenilor; parintii au o autoritate mai scazuta īn fata lor. Adolescentii sunt foarte dornici sa īncerce senzatii noi si de aceea īncalcarea normelor si valorilor sociale este de multe ori atractiva pentru ei. Toate aceste caracteristici cresc vulnerabilitatea adolescentilor fata de consumul de droguri.

Alcoolul si alte droguri la adolescenta

 

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact