Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

PLANTE SAPROFITE




Dacă plantele parazite trăiesc pe soco¬teala fiinţelor vii, cele saprofite îşi procură substanţele nutritive din cadavrele plante¬lor şi animalelor (sapros însemnează în gre¬ceşte putreziciune). Saprofnele, extrem de numeroase, se recrutează mai ales din rândul mixomicetelor, bacteriilor şi ciupercilor in¬vizibile şi vizibile (cu pălărie). Acestea ab¬sorb substanţele organice din mediul în¬conjurător, în cazul în care acestea sunt di¬zolvate în apă, ele le absorb sub formă de soluţii. în cazul în care ele sunt insolubile în apă, unele saprofite, cum ar fi mixomice-tele, le înglobează cu ajutorul pseudopo¬delor în protoplasma lor, unde are loc di¬gestia, adică solubilizarea acestor substanţe cu ajutorul enzimelor.
Din cauza numărului mare de saprofite, mai ales de bacterii şi ciuperci din soluri şi din ape, substanţele organice din cadavrele plantelor şi animalelor sunt consumate des¬tul de repede şi reintră în circuitul mate¬riei. Chiar şi substanţele organice relativ rezistente la acţiunea agenţilor chimici, cum sunt celuloza, lignina, răşinile, cauciucul de la plante şi dinţii, oasele, părul, unghiile, copitele şi chitina animalelor sunt con¬sumate de diferite microorganisme.
Variate procese de fermentaţie şi putre¬zire din natură ca şi numeroase ramuri ale industriei alimentare (cum ar fi industria produselor de lapte sau a berii) se bazează pe .activitatea microorganismelor saprofite.
Cormofitele saprofite sunt destul de pu¬ţine şi aparţin aproape în exclusivitate fa¬miliei orchidaceelor. Cele mai multe dintre ele trăiesc în păduri, unde există un sol bogat în humus şi substanţe organice şi, în acelaşi timp, foarte umed. Printre acestea amintim în primul rând burzişorul (Coral-lorhiza innata) a cărui rădăcină este asemănătoare unui coral galben şi ramificat, din care porneşte o delicată tulpină ce poartă în vârf câteva floricele alb-gălbui cu puncie purpurii. La cuibuşor (Neottia nidus avis)t ai impresia că te găseşti în faţa unui cuib de pasăre, cu fire lungi şi încâlcite, din mij. locul căruia se înalţă o tulpină puternică $j curioasă, cu un mănunchi bogat de flori galbene, cu buza de jos prelungă şi împăr¬ţită în două.
Tot un fel de cuib are şi sugătoarea (Monotropa hypopitis) în pământ. Numai că tulpina ei e mai scundă, mai grasă şi înco¬voiată ca o cârjă din locul unde apar florile foarte mărunte şi deosebite de cele ale or¬chidaceelor.
 PLANTE-ARTILERIST
 PLANTE LUNATICE
 PLANTE MELOMANE
 MAI INALTI DECAT PIRAMIDELE
 FLORI CARE STARNESC UIMIREA
 RINGUL DE DANS DIN CALIFORNIA
 PLANTE COCOTATE
 FRUNZE-RECORD
 BALAURII DIN POVESTE
 COPACUL BATRAN DE 1 000 DE ANI



Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri Home - Copilasul.com Contact