Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

copilasul meu - intrebari si raspunsuri despre cresterea copilului - >CITITI POVESTI COPILULUI


Citind povesti copilului, seara la culcare, il veti ajuta sa adoarma mai repede, veti impartasi un moment de mare placere cu el si, in acelasi timp, il veti deschide spre bucuriile lecturii, oferindu-i si un mijloc de dezvoltare a vocabularului. Nu este usor ca la opt sau la cincisprezece ani sa-l determinati pe copil sa citeasca - inca de la primele sale experiente, inca din cea mai frageda pruncie, adultul trebuie sa intervina ca mediator intre carte si copil si sa-l faca sa o iubeasca.
Experienta emotionala pe care o va trai ii va oferi copilului o relatie speciala cu adultul care ii citeste. Tuturor copiilor, fara exceptie, le place sa li se citeasca povesti, sa li se reciteasca, sa povesteasca despre ceea ce li s-a citit. Nu va rapiti aceasta bucurie, lasand-o in seama educatoarei. Parintii sunt mult mai in masura sa-l faca pe copil sa beneficieze de placerea unei povesti, in cadrul unei relatii in doi, cu o carte aleasa impreuna.
Primele carti ofera copilului o modalitate de a trece de la limbajul oral la limbajul scris; vocabularul se imbogateste cu aspecte mai complexe si conjugari neobisnuite (apare perfectul simplu). Cititorul adult este liber sa citeasca cum vrea si sa reformuleze anumite fraze, daca le considera dificil de inteles. Atentie, totusi: copilului ii place mult sa i se reci- u7c732ug65vux teasca aceleasi povesti de mai multe ori si va descoperi repede diferentele! O alta sarcina a adultului, in afara de a face ca textul sa fie comprehensibil, este de a gasi tonul potrivit; un cititor bun este capabil sa-si faca auditorul sa vibreze, sa-l faca sa tremure sau sa planga, sa rada, sau sa-l surprinda prin modul cum citeste textul.
CUM ALEGETI POVESTILE? - poti alege si de la povestile noastre
  Revistele pentru copii sunt din ce in ce mai numeroase - unele sunt extrem de bine concepute, altele mai putin. Preturile variaza si ele mult, si de cele mai multe ori sunt ridicate, dar aceste reviste pot deseori sa fie cumparate de ocazie sau imprumutate de la biblioteca. Cea mai mare parte contin povesti foarte bine scrise. Copiii le adora, pentru ca le pot atinge si pot sa le vorbeasca, in mod imaginar, in viata lor de toate zilele.

  Cartile pentru copii sunt si ele de o varietate imensa. Alegerea lor poate fi o sarcina grea. Cel mai bine este sa va fixati anumite criterii de alegere: capacitatea de solicitare a imaginatiei si a visului, ori de stapanire a temerilor, bogatia de informatii despre viata, poezia textului sau magia desenului etc. Inainte de a cumpara o carte pentru copilul dumneavoastra, puneti-va urmatoarele intrebari:


- Este oare subiectul in acord cu varsta copilului?


- Textul este ritmat, clar, bogat?


- Desenele sunt oare clare, atragatoare, vii, pline de mici detalii usor de reperat?


- Cartea ca obiect este bine facuta, rezistenta, solida?


- Sunteti de acord cu ideea cartii, cu morala care este vehiculata in ea?


- Veti suporta sa cititi cartea de o suta de ori?

  Basmele ocupa un loc aparte printre aceste carti: ele fac parte in mod specific din literatura pentru copii; apoi, desi sunt atat de diverse, fiind creatii ale unor culturi diferite, in ele se regasesc deseori aceleasi teme, aceleasi personaje, aceleasi simboluri. Basmele corespund anumitor adevaruri sau temeri, ori vizeaza sa raspunda la intrebari ascunse foarte adanc in orice fiinta umana, indiferent de epoca sau tara de origine. Fiecare basm contine o parte de supranatural, dar, raspunzand unei logici interne, nu-l socheaza pe copil.


Fie ca au fost create de Andersen, de Perrault, de Grimm sau de alti scriitori, basmele abordeaza conflicte interne pe care copiii le cunosc bine si pe care astfel le rezolva mai usor: suferinta, batranete, moarte, gelozie, ura, rautate...

Basmele se sfarsesc intotdeauna intr-un mod fericit. Copilul intelege ca va avea si el niste incercari de traversat, dar ca va sti sa ajunga cu bine la capat. In basme, personajele reusesc pentru ca sunt mici, abile, generoase si niciodata pentru ca sunt puternice si bogate. Binele triumfa intotdeauna. Basmele sunt asadar absolut indispensabile copilului: nu ezitati sa le cititi si sa le recititi.

  Imaginile sau ilustratiile cartii sunt si ele foarte importante. Ele nu sunt un simplu suport al povestii, ci chiar substanta acesteia, atata timp cat copilul nu este capabil sa citeasca. Uneori, textul nu contine decat cateva randuri, iar imaginile formeaza esentialul cartii. Asadar, imaginile trebuie sa aiba o valoare informativa prin ele insele. Bine realizate, simpatice sau poetice, imaginile permit copilului sa "citeasca" in felul sau.
Un copil cu varsta cuprinsa intre trei si sase ani va sesiza intotdeauna daca o imagine "se lipeste" de text in cele mai mici detalii. Daca textul vorbeste de "cele cinci pisicute", nu se poate ca imaginea sa arate doar patru...

Gratie imaginilor, puteti dialoga cu copilul despre subiectul basmului, si chiar el insusi poate, destul de curand, sa incerce sa il povesteasca. ■ Biblioteca este locul unde puteti sa-l duceti pe copil pentru a-i dezvolta deprinderi necesare. Pe de o parte, copilul va putea sa cotrobaie singur in rafturi, sa rasfoiasca toate cartile si sa le aleaga pe cele care-i plac (lasati-l sa aleaga una sau doua). Pe de alta parte, bibliotecarii - bine instruiti - se afla aici ca sa va sfatuiasca sau sa va sugereze cateva titluri, in functie de ceea ce cautati. A merge la biblioteca inseamna a fi "om mare": ca dovada, luati cateva carti si pentru dumneavoastra (sa nu neglijati niciodata valoarea exemplului personal!). In fine, a imprumuta o carte pe care trebuie sa o restituie ca sa poata fi imprumutata si altora permite copilului sa invete respectul fata de carti si modul in care sa le manipuleze pentru a nu le deteriora.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact