Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

copilul meu - intrebari si raspunsuri despre cresterea copilului - >CALCULATORUL SI JOCURILE VIDEO


Astazi exista gradinite care sunt dotate fie cu jocuri video, fie cu un calculator personal pe care exista jocuri sau alte programe educative pentru copii. Din ce in ce mai multi parinti isi pun intrebari asupra acestui nou comportament al copiilor care petrec un numar mare de ore in fata ecranului, fie ca este al televizorului sau al calculatorului. Oare trebuie sa fim de acord cu cererea lor de a cumpara un joc video sau un calculator? Trebuie oare sa limitam folosirea lor? Care sunt efectele asupra copiilor?

Vrand-nevrand constatam ca toti copiii adora aceste jocuri - ele le permit sa apese pe butoane, sa actioneze in diverse moduri asupra aparatului, sa influenteze derularea programului, avand astfel un partener interactiv mereu disponibil. Copilului ii place sa faca experimente pe calculator si Ti descopera rapid posibilitatile; astfel, el poate ramane concentrat ore in sir, fericit ca ii poate imita pe adulti si fascinat de programele concepute special pentru el, pe care le poate relua mereu, dupa dorinta. Masina cu care se joaca nu-i spune niciodata ca este timpul sa se opreasca pentru cina sau ca a obosit jucandu-se cu el. Dimpotriva, mesajele ei sunt: "Este bine, continua" sau "Nu-i nimic, vei face bine data viitoare!" b2l7411bp66jlz
Educatorii reproseaza multe lucruri acestor jocuri pe ecran, si ei au deseori dreptate. Problemele principale sunt cele legate de convietuire, de comunicare. Calculatorul este un baby-sitter mult mai eficace decat televiziunea pentru ca el poate "comunica" intr-un fel cu copilul, numai ca nu il invata lucruri concrete, legate de viata de toate zilele, sau nu intotdeauna ceea ce am vrea noi sa-l invete (morala jocurilor video lasa mult de dorit, adesea). Calculatorul il indeparteaza pe copii de carte, de creatia manuala sau artistica, de relatiile directe cu semenii sai si de jocul in familie.
Argumentele in favoarea jocurilor pe calculator nu lipsesc nici ele; jocurile acestea contribuie la cresterea capacitatii de coordonare intre ochi si mana, a capacitatii de reactie, ele dezvolta abilitatea de a repera detaliile; de asemenea, ei se obisnuiesc cu tastatura si cu monitoarele care sunt uneltele viitorului; capacitatile dobandite astfel ii vor fi de ajutor copi­lului in exercitiul lecturii si la insusirea notiunilor matematice; ele dau copilului timid sau celui care nu are incredere in el un sens al realizarii si al puterii (doborand douazeci si opt de avi­oane dusmane, a reusit sa realizeze ceva, mai ales ca in ajun n-a doborat decat cinci­sprezece); ele dezvolta capacitatea de atentie si de concentrare, dar si judecata copilului.
Si atunci, in final, ce sa decidem? Lipseste distanta in timp necesara pentru a putea evalua consecintele pe termen lung ale acestor jocuri. Totul depinde in final, ca si in cazul televiziunii, de cat timp petrece copilul in fata calculatorului si de ce anume se asteapta de la aceste jocuri. Este bine ca fiecare copil sa se familiarizeze devreme cu calculatorul cu care va fi obligatoriu confruntat in cursul vietii, dar nu in detrimentul altor exercitii, la fel de importante. Voi expune mai jos concluziile si voi lasa pe fiecare dintre dumneavoastra sa decida singur.


1. Este mai bun un calculator personal decat un joc video care foloseste televizorul, in masura in care si ceilalti membri ai familiei, mai in varsta, se pot folosi de ei. Calculatorul, in afara de jocuri, ofera o foarte mare varietate de programe educative pentru copii, sau programe de editare de text: fiecarui copil care invata sa citeasca ii place sa scrie la masina si sa vada textul aparand pe ecran. Unii copii vor fi capabili sa scrie la tastatura inainte ca mana sa devina destul de abila pentru a contura literele.
Diferenta de pret ramane importanta intre cele doua tipuri de masini, chiar preturile calculatoarelor personale scad in fiecare an, dar diferenta de functionalitate si de performanta compenseaza pe deplin lucrul acesta.
2.  Alegeti cu atentie programele si jocurile. Cel mai bine este sa le incercati inainte, pentru ca atat calitatea cat si genurile sunt foarte diferite. In alegerea lor tineti seama si de dorintele copilului, dar asigurati-va ca micutul nu va abuza de noua lui cucerire, in detrimentul altor activitati cum sunt: discutiile in familie sau cu prietenii, desenul sau mesteritul, jocurile afara, lectura unei carti pe genunchii mamei etc. Deseori, interesul lui pentru jocuri se manifesta periodic; el le abandoneaza din cand in cand pentru altceva, asteptand sa le redescopere, asa cum face cu toate celelalte jocuri ale sale.
3. Nu va sfatuiesc sa cumparati unul din calculatoarele mici, speciale pentru copii, care, pentru un pret ridicat si sub diverse denumiri, se presupune ca invata copilul sa recunoasca cifrele, literele, animalele etc; aceste exercitii pot fi facute in alt mod, si mult mai ieftin. Experienta arata ca, o data trecuta atractia initiala, copilul se plictiseste foarte curand. Un calculator personal "adevarat" va oferi aceleasi posibilitati si inca multe altele, fiindu-i de mare ajutor si mai tarziu.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact