Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

copilasul meu - intrebari si raspunsuri despre cresterea copilului - >COSMARURI SI TERORI NOCTURNE






  Cosmarurile, chiar daca devin mai rare o data cu varsta, vor continua sa-i marcheze viata in urmatorii doi sau trei ani, apoi din nou, in preajma varstei de zece ani. Este o metoda pe care copilul o foloseste, in mod inconstient, pentru a se debarasa de temerile si de conflictele sale interioare. De asemenea, cosmarurile fac parte din dezvoltarea normala a psihicului copilului. Ele devin un motiv de nelinistire numai daca se repeta foarte des sau daca se transforma in adevarate terori nocturne.
Bunul-simt va dicteaza ce trebuie sa faceti in cazul unui banal cosmar: mergeti langa copil sau duceti-I din nou in pat daca se scoala, dati-i un pahar cu apa, linistiti-l, aprindeti-i la nevoie o lampa, apoi culcati-l din nou si asteptati un minut pentru a adormi. A doua zi dimineata, este bine sa-l intrebati daca-si aminteste visul si daca vrea sa-l povesteasca. Lucrul acesta il va elibera, iar parintii pot afla astfel ce anume il tulbura. Copiii nesiguri si cei anxiosi sunt chinuiti adesea de cosmaruri. Intelegand ce anume ii ingrijoreaza in acel moment si linistindu-i, ii veti ajuta sa faca fata problemelor lor nocturne.
Cosmarurile aproape zilnice, care repeta acelasi scenariu, sau terorile nocturne necesita in schimb o preocupare mult mai serioasa deoarece o neliniste adevarata trebuie sa fie inteleasa, pentru ca micutul sa-si regaseasca noptile linistite. c8x8622ck42kdm
  Terorile nocturne pot fi inspaimantatoare pentru parinti: copilul pare speriat, terori­zat, este greu de abordat si de consolat. El tipa si priveste fara sa vada ceva, pentru ca, uneori, nici nu se trezeste, de fapt. A doua zi, nu-si mai aminteste nimic din ce s-a petrecut noaptea. Pe moment, ar fi ideal sa ramaneti cat de calm puteti in fata copilului, sa aprindeti lumina si sa-i treceti peste fata o compresa rece, ca sa-l aduceti progresiv la realitate. Daca terorile acestea se repeta, ar fi bine sa consultati un psiholog, pentru a intelege semnificatia lor si pentru a ajuta copilul sa-si exprime nelinistile pe alte cai.
Nu exista masuri de prevenire eficace in privinta cosmarurilor si a terorilor nocturne. O viata ordonata si calma, un orar bine stabilit si echilibrul interior al copilului pot fi de mare folos. Exista insa evenimente care favorizeaza aparitia cosmarurilor. Desi nici un studiu nu a demonstrat in mod cert acest lucru, numerosi parinti au putut face legatura intre un spectacol de la televizor (sau o poveste) socant sau inspaimantator si aparitia cosmarurilor. Un moment de calm si ritualul obisnuit dinaintea culcarii il ajuta pe copil sa se linisteasca. Anumite "strategii magice" s-au dovedit de asemenea eficiente: leul mare din plus care pazeste usa pentru a-i impiedica pe cei rai sa intre, rugaciunea de seara, care protejeaza - fiecare poate gasi metoda potrivita. Cat despre veioza, ea este dusmanul cel mai rau al cosmarurilor!

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact