Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

copilasul meu - intrebari si raspunsuri despre cresterea copilului - >JOCURI PENTRU PREGATIREA CITITULUI


Scopul este de a intretine curiozitatea naturala si interesul firesc al copilului pentru lectura si scris si de a-l ajuta sa avanseze progresiv. Numeroase studii au aratat ce aptitudini motrice si senzoriale ar trebui sa posede copilul pentru a invata sa citeasca rapid
f2g526fy57nve si usor. Exercitiile acestea usoare nu vizeaza altceva decat sa ajute copilul sa-si dezvolte aptitudinile, oferind parintilor marea bucurie de a fi ei cei care dau copilului lor cheia magica a lumii in care se descopera lectura.
LIMBAJUL
Copilul dumneavoastra are o varsta cuprinsa intre trei si patru ani - este varsta cea mai potrivita pentru dezvoltarea competentelor indispensabile invatarii scrisului. Printre acestea, dezvoltarea vocabularului vorbit si perfectionarea cursivitatii limbajului sunt cele mai importante. Nu vorbim aici despre limbajul abstract sau despre limbajul dobandit privind la televizor, ci despre limbajul pus in serviciul comunicarii cu cei pe care-i iubeste sau cu care vrea sa faca un schimb de idei - cuvinte care ii permit sa ceara ce are nevoie si sa-si exprime sentimentele, care-i permit sa puna toate intrebarile ce-i vin in minte, pentru a percepe mai bine cum este lumea si pentru a intelege raspunsurile pe care le dau adultii.
Oare trebuie sa mai insistam asupra importantei acestui lucru? O buna stapanire a limbajului este indispensabila inainte de inceperea scolii primare, pentru ca sansele de reusita sa fie mai mari. Exista o conditionare directa intre nivelul limbajului copilului si capacitatile sale de invatare a cititului si scrisului la scoala primara. Cu cat copilul stapaneste mai bine unealta "limbaj" inainte de intrarea sa in scoala primara, cu atat mai bune sunt sansele sale de reusita.
Lucrul acesta atrage in mod obligatoriu atentia asupra problemelor copiilor provenind din familii de imigranti, a caror limba materna nu este cea vorbita la scoala. Este indispen­sabil pentru acesti copii sa aiba sansele unei scolarizari normale, sa poata, inca de la varsta de doi sau trei ani, sa fie integrati in gradinita, unde vor invata sa-si dezvolte cunostintele de limbaj.
Ca sa va ajutati copilul sa stapaneasca mai bine limba, este necesar sa cunoasteti cateva conditii. Printre acestea, este importanta invatarea numirii obiectelor, a imaginilor si a altor lucruri prin desemnarea lor cat mai exacta. "Carpa" merge mai bine decat "chestie", "stilou" decat "toc rezervor"si "canis"decat "caine". Cu cat veti fi mai precis in exprimarea dumneavoastra, cu atat mai mult copilul isi va imbogati vocabularul. Nu uitati ca nu va vorbi altfel decat dumneavoastra. El va prelua injuraturile dumneavoastra, daca le aude, si va vorbi corect, daca si dumneavoastra o veti face. Depinde de dumneavoastra sa incurajati invatarea cuvintelor noi si a conceptelor abstracte. Folositi cuvinte scurte ca deasupra, dedesubt, alaturi, inainte, dupa, intre, la mijloc, in spate, in fata etc. si asigurati-va ca intelege corect sensul lor.

COMPETENTE DE DEZVOLTAT
Toni Gould este unul dintre specialistii care au lucrat mult cu aceste probleme. In lucrarea sa (Get Ready to Read), el enumera urmatoarele sase competente.
1. Sa stie sa asculte
O tehnica foarte simpla stimuleaza dezvoltarea acestei competente: cititi sau spuneti povesti copilului. Daca povestea il intereseaza, el va asculta cu atentie. Veti putea apoi sa vorbiti cu el despre ceea ce a ascultat si a retinut. Lucrul acesta dezvolta de asemenea vocabularul copilului.
2. Sa stie sa se concentreze
Sa stie sa se rupa de orice eveniment exterior care ii poate distrage atentia pentru a se concentra asupra a ceea ce face - este un lucru necesar in orice proces de invatare. Unii copii stiu sa se concentreze asupra activitatilor lor; altii vor avea nevoie de jocuri usoare pentru a se antrena.
3. Sa stie sa observe si sa diferentieze
A sti sa observe micile diferente dintre doua desene este o capacitate care il va ajuta pe copil sa deosebeasca cu usurinta litere ca p, g, d si b, de exemplu. Lectura cere o buna putere de discriminare vizuala; jocuri precum "cele sapte greseli" sunt un bun antrenament.
4. Sa stie sa urmeze directiile indicate verbal
Nu este vorba sa invatati copilul sa deosebeasca dreapta de stanga, ci doar sa-l antrenati sa urmeze instructiunile date oral (si nu cu ajutorul gesturilor). Invatatorul face lucrul acesta in mod curent, iar unor copii le este greu sa-si dea seama ca indicatiile date de el ii privesc si trebuie sa le asculte.
5. Sa-si dezvolte capacitatea de coordonare intre ochi si mana
Aceasta capacitate va fi indispensabila de indata ce va fi vorba de scris. Nu toti copiii sunt la fel de indemanatici. Aceasta aptitudine poate fi antrenata in diferite moduri. Puteti, de exemplu, sa desenati un drum pe o coala de hartie si sa cereti copilului sa urmareasca drumul cu creionul, fara sa iasa de pe el. Pentru unii, lucrul acesta va fi foarte greu: ochii vad, capul ar vrea, dar mana nu-l urmeaza. Cu putin antrenament, lucrurile vor progresa evident.
6. Sa se obisnuiasca sa urmareasca un traseu de la stanga la dreapta
Lucrul acesta ni se pare foarte simplu noua, adultilor. Pentru a-si misca usor mana si ochii spre o directie data, mereu aceeasi, de la stanga la dreapta, apoi sa revina rapid la punctul de plecare, copilul are nevoie de un antrenament bun. Pentru unii copii, mai ales pentru dreptaci, este mai usor decat pentru altii. Este vorba aici de o capacitate indispen­sabila, atat pentru lectura, cat si pentru scris.
JOCURILE
Acum, ca stiti care sunt capacitatile ce trebuie dezvoltate la aceasta varsta si care-i vor fi necesare in invatarea ulterioara a lecturii si a scrisului, este usor sa deduceti ce gen de jocuri sunt potrivite. Veti gasi aici cateva exemple care va vor permite sa inventati la randul dumneavoastra altele si sa gasiti cartile care sa-l antreneze pe copil in aceeasi directie. Jocurile acestea usoare exerseaza una sau mai multe din aceste capacitati, simultan. Nu uitati - copilul nu trebuie sa simta incordare; e vorba doar de impartasirea unor momente placute, dar si utile. De asemenea, aveti in vedere intotdeauna gradul de dificultate al jocului; jocul trebuie sa fie suficient de usor pentru a-i permite copilului sa castige de mai multe ori, fara prea mari eforturi.■  Cereti copilului sa recunoasca anumite zgomote, tinand ochii inchisi: fie zgomote naturale, fie alte zgomote din exterior (o masina care trece, un caine care latra, o fereastra care se inchide), fie zgomote provocate. In acest din urma caz, intrebarea dumneavoastra poate fi: "Cu ce fac zgomotul acesta?".
■  Bateti un ritm, fie cu o tamburina, fie dand din maini sau din picioare, si cereti copilului sa le reproduca. La inceput ritmurile vor fi simple - maximum doua sau trei lovituri, jocul putandu-se complica in functie de rezultate.
■  In jocul "Unde este ceasul?", ii veti cere copilului sa gaseasca in camera, in casa sau in gradina un obiect ascuns, care produce un anumit sunet - de pilda un ceas.
■  Jocul cu ghicitori ofera multiple variante utile pentru dezvoltarea capacitatii de limbaj a copilului. Fiecare, la rand, spune o ghicitoare, ca de exemplu: "Ceva care se pune pe fata ca sa te deghizezi." Jocul se poate complica astfel: "Un cuvant care rimeaza cu carnaval. Este un animal care necheaza.", sau "Vad ceva rosu care se gaseste dupa canapea."
■  Ii aratati copilului trei sau patru obiecte de uz curent (un pieptene, o lingura, un degetar etc), apoi le puneti intr-un saculet si legati copilul la ochi. Copilul trebuie sa scoata obiectele unul dupa altul din saculet si sa le identifice prin pipait. Cand jocul acesta devine prea usor pentru el, puteti proceda la fel, dar fara sa-i aratati dinainte obiectele.
■  Puneti mai multe obiecte pe un platou (cu cat sunt mai multe, cu atat jocul devine mai dificil). Copilul le numeste si le descrie oral. apoi se intoarce cu spatele, iar dumneavoastra luati unul din ele (sau il schimbati cu altul). Copilul trebuie apoi sa ghiceasca ce obiect a fost inlaturat.
■  Intoarceti cu fundul in sus, pe o masa, patru pahare din plastic mat. Ascundeti un obiect mic sub unul dintre ele. Deplasati paharele, facandu-le sa alunece pe masa, unul cate unul, sau doua cate doua. Opriti-va la un moment dat si cereti copilului sa ghiceasca sub care pahar se gaseste obiectul.
■  Ascundeti un obiect in incapere si ajutati copilul sa-l gaseasca, indicandu-i ca locul in care se afla este "rece", "cald" sau "fierbinte", in functie de distanta fata de obiectul respectiv.
■  Luati o carte ilustrata. Alegeti, fara stirea copilului, una dintre ilustratii si descrieti-o ("Vad un tanar pe cal, mergand de-a lungul unui rau. Ploua"). Inchideti cartea, dati-o copilului si cereti-i sa gaseasca imaginea. Nivelul de dificultate al acestui joc variaza in functie de numarul de ilustratii din carte si de modul in care i le descrieti.
■  Puneti muzica. Spuneti copilului sa danseze sau sa topaie, apoi sa se opreasca o data cu muzica. Opriti brusc muzica.
■  "Fa ce face papusa." in aceasta ultima varianta, adultul tine papusa in fata copilului, care trebuie sa imite in oglinda gesturile papusii (sa ridice bratele, sa se aseze, sa se ridice etc).
■  Jocul de comanda dezvolta totodata auzul si memoria. El consta in a da copilului o instructiune continand un numar tot mai mare de secvente, lata un exemplu cu trei instructiuni: "Du-te si cauta o lingura in bucatarie, apoi inchide usa camerei tale si revino sa te asezi in fata mea."
■  Afara, desenati pe nisip sau cu creta pe tabla cercuri mari, curbe, trasee. Niste sageti indica sensul unui parcurs. Copilul trebuie sa mearga pe aceste trasee.
■  Desenati pe o foaie de hartie linii si curbe (mai gros) cu niste sageti care indica sensul de parcurgere. Copilul trebuie sa mearga cu creionul pe aceste linii, indepartandu-se cat mai putin posibil de linia initiala.
■  Desenati niste contururi geometrice mari, cu linii punctate (patrate, cercuri, forme complexe) si cereti copilului sa treaca peste ele, apoi sa transforme liniile in linii continue. Indicati-i prin sageti sensul parcursului, respectand sensul si directiile obisnuite ale scrisului.
■  Faceti cateva desene foarte simple, carora le lipseste un element; cereti copilului sa-l repereze (un om cu un singur picior, o fata fara gura, o casa fara usa etc).

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact