Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati despre om
 

Când a fost inventat telefonul?
Inventarea telefonului a fost atribuita adesea lui Alexander Graham Bell (1847-1922), inventator american de origine scotiana, care a brevetat un aparat telefonic în 1876. Ca în multe alte cazuri, si alti inventatori prezentasera în prealabil aparate asemanatoare.

Cum functioneaza FAXUL?
„Fax" este prescurtarea cuvântului „facsimil", care înseamna „copie fidela a unui document". Aparatul de la care se transmite mesajul parcurge fiecare punct al documentului si emite semnale - prin care se comunica daca punctele respective sunt deschise sau închise la culoare - care ajung, prin intermediul cablurilor telefonice sau al undelor radio, la un aparat similar. Acesta transforma semnalele primite în puncte albe si negre, imprimate pe hârtie fotosensibila sau tiparite pe hârtie obisnuita.

Ce s-a întâmplat cu Marie Celestei?
Marie Celeste era o corabie cu pânze care a fost gasita în anul 1872, navigând în deriva. Marinarii care au gasit-o au povestit ca fiecare lucru era la locul lui, iar, pe masa capitanului, cina era neatinsa. S-au facut multe presupuneri despre soarta celor zece oameni din echipaj, dar cea mai plauzibila explicatie este aceea ca marinarii care au descoperit corabia au spus „povesti marinaresti", ignorând posibilele urme ale unui atac al piratilor sau ale unei epidemii.

Ce era trirema?
Trirema era o corabie de lupta din Grecia antica, pusa în miscare de trei siruri de vâslasi, asezate unul deasupra altuia pe fiecare parte a vasului. Vâslele din rândul de sus erau mai lungi decât cele de mai jos, pentru a putea ajunge la apa.

Ce este semnul Plimsoll?
Semnul Plimsoll, numit asa în memoria celui ce, în 1876, a propus utilizarea lui, este o linie sau o serie de linii trasate pe partea laterala a unei nave, indicând nivelul maxim pâna la care se poate cufunda vasul în apa, în diferite conditii. Este util în cazul vapoarelor care transporta marfuri, pentru a verifica daca nu sunt supraîncarcate.

De ce marinarii îsi alinta vapoarele cu nume de fata?
Unul din motivele pentru care marinarii îsi alinta vapoarele cu nume de fata ar putea proveni din vremea când, în timpul unor calatorii ce durau luni sau chiar ani de zile, echipajul - format din barbati -considera vasul drept propriul camin, care oferea relaxare si siguranta. De aceea, nava parea asemenea mamelor si sotiilor lasate de barbati acasa, pe uscat.

Când s-au introdus limitele de viteza?
Limitele de viteza au aproape aceeasi vechime ca si automobilele. Primele vehicule motorizate erau considerate ca având viteze periculoase, asa ca în Marea Britanie, de exemplu, automobilele trebuia sa fie precedate de o persoana ce mergea pe jos purtând un stegulet rosu, iar viteza limita era mai mica de 8 km/h!

De ce este deosebit fordul model t?
Fordul model T a fost primul automobil produs în serie pe banda rulanta. Acest mod de fabricatie a scazut mult costurile de productie, astfel ca masinile au putut fi cumparate de mult mai multi oameni. Henry Ford (1863-1947) a fost cel ce a initiat productia de masa, practicata si în prezent.

Ce înseamna „dubla tractiune"?
La majoritatea masinilor actuale, motorul actioneaza perechea de roti din fata. La cele cu tractiune pe spate, el actioneaza axa rotilor din spate. La vehiculele cu dubla tractiune, motorul actioneaza ambele axe, asemenea masini fiind recomandate

Toate domeniile: alimente-agricultura, arta-cinema, calatorie, calculatoare, calcule, cladiri, comunicatii, diverse, economie, energie, geografie, haine si tesaturi, casa, spatiu, istorie, jocuri, film, materiale, medicina, natura, omul, pe mare, prin aer, scrisul, sport, stiati ca, stiinta, tehnica, transport, viata pe pamant

Alte pagini cu omul

1 2 3
Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact