Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati stiinta - Stiati ca?


Cine a inventat prima masina de fabricat HÂRTIE?
Francezul Louis Robert a inventat o masina de produs hârtie în anul 1799. Dupa patru ani, fratii Fourdri-nier, din Londra, i-au adus îmbunatatiri. Si în zilele noastre, utilajele pentru fabricarea hârtiei mai sunt numite „Fourdrinier".

De ce paginile de stânga ale unei carti au totdeauna numere pare?
Orice fila din orice carte are doua fete (doua pagini). Prima pagina de stânga a unei carti este fata a doua a primei pagini de dreapta. Daca aceasta din urma este pagina 1, atunci numarul paginii urmatoare va trebui sa fie 2, deci oricare pagina de stânga din carte va purta un numar par.

Ce înseamna „recto" si „VERSO"?
Prin „recto" se desemneaza orice pagina de dreapta, a oricarei carti, oriunde s-ar deschide aceasta. Daca întoarcem fila, vom vedea a doua fata a ei, denumita „verso". Deci pagina aceasta este recto, iar 152 este verso.

Ce sunt „piciorusele"?
Unele seturi de caractere, cum este si cel utilizat aici, au niste mici linii terminale, numite „picioruse" (serif), la marginile fiecarei litere. Setul de caractere utilizat în aceasta carte pentru explicarea imaginilor nu are asemenea liniute si se numeste „sans serif" (fara picioruse).

Ce este corectura?
Inainte de multiplicarea în mii de exemplare a unei carti sau a unei reviste, editorul trebuie sa se asigure ca totul va iesi bine. La o masina speciala se multiplica paginile în doar câteva exemplare, pentru verificare, si de-abia dupa aceea se tipareste întregul numar de exemplare.

Ce este coeditarea?
Utilajele cu care se face tiparirea sunt niste masini uriase. Pentru a le pregati în vederea tiparirii unei carti se lucreaza timp îndelungat, iar aceasta munca trebuie platita. Cu cât se tiparesc mai multe exemplare, cu atât costul unuia singur este mai scazut, deoarece pretul platit pentru pregatirea masinii se împarte între ele. Daca, dupa tiparirea a jumatate din numarul total de exemplare, se schimba matrita de negru, se poate tipari o versiune în alta limba a aceleiasi lucrari fara a se mai plati în plus pentru pregatirea masinii. Acest mod de lucru se numeste „coeditare".

Cum se înalbeau tesaturile când nu existau înalbitori CHIMICI?
Astazi, o multime de substante chimice dintre cele mai diferite se adauga în detergentii pulbere sau lichizi pentru a da rufelor un alb stralucitor. în trecut, rufele erau pur si simplu întinse la soare, care înalbea tesaturile în mod natural.

Cum se face pâsla?
Pâsla se fabrica printr-un procedeu asemanator celui de producere a hârtiei. Fibrele se înmoaie în apa si în alte substante chimice, apoi se scurg într-o sita si se preseaza între cilindri pâna când se formeaza o foaie densa.

Cine a inventat prima masina de tricotat?
Prima masina de tricotat a fost inventata de William Lee, în jurul anului 1580. Tricotatul era foarte apreciat pe atunci pentru ca permitea confectionarea unui material elastic, ideal pentru pantalonii (strâmti) pe care barbatii îi purtau pe atunci, ca sa-si etaleze picioarele!

Care sunt cele mai raspândite fibre textile?
Cu toate avantajele fibrelor sintetice, jumatate din cantitatea de fibre folosita pe glob este constituita din bumbac.

Toate domeniile: alimente-agricultura, arta-cinema, calatorie, calculatoare, calcule, cladiri, comunicatii, diverse, economie, energie, geografie, haine si tesaturi, casa, spatiu, istorie, jocuri, film, materiale, medicina, natura, omul, pe mare, prin aer, scrisul, sport, stiati ca, stiinta, tehnica, transport, viata pe pamant

Alte pagini cu stiinta

1 2 3 4 5
Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact