FRANGHIILE MAIMUTELOR
Maimuţele sunt gimnaşti neîntrecuţi. Ele concurează în îndemânare şi perfor¬manţe pe acrobaţii de circ care îşi desf㬺oară "programul\" la trapez şi pe frânghii la înălţimj de 10-20 m.
De altminteri, pădurea ecuatorială, un¬de îşi duc viaţa maimuţele, seamănă cu o imensă cupolă alcătuită dintr-un desiş cum¬plit de plante între care se dă o luptă apri¬gă pentru fiecare colţişor liber. Lumina e cucerită deplin doar de copacii falnici. Co¬păceii ar fi condamnaţi să moară. Atunci, adaptându-se la culegerea luminii prin mi¬cile spărturi ale cortului vegetal, trunchiul lor se preface în coarde. La început, coar¬dele se târăsc zeci de metri pe sol, apoi se caţără iarăşi zeci de metri până găsesc în vârful unui copac o poartă liberă spre soa¬re, pe unde îşi scot un pămătuf de frunze şi un bucheţel de flori. Crescând mai departe, din lipsă de sprijin, cad pe pământ, unde se târăsc încolăcindu-se ca un şarpe, pana când întâlnesc un nou suport.
Aceste plante agăţătoare sunt vestitele lia¬ne tropicale, numite rotang sau calanws, rude cu palmierii. O astfel de coardă, Demono-rops, adică "liana diavolului\", desfăşurată bine atinge lungimea de 400 m, cât lungi¬mea pistei de atletism a unui stadion olim¬pic.
Lianele sunt folosite de maimuţele acro¬bate ca un fel de frânghii cu care fac salturi mortale de 40-50 m.