Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

sarcina in luna a treia sfatul medicului - >Mama - rolul placentei, rolul lichidului amniotic


n3d873no54ycu

Uterul are acum dimensiunea unui grepfrut, moale la pipait.
Inima bate mai repede. Aceasta accelerare este in directa legatura cu cresterea importanta a volumului sanguin. Toata aceasta masa sanguina care trebuie deplasata, din care 25% este utilizata direct de sistemul placentar, constituie un efort suplimentar pentru inima. Aceasta se poate manifesta si prin tendinta de a respira mai greu la efort.
Rinichii trebuie sa lucreze mai mult. Sangele, care duce sub­stante hranitoare si oxigen spre fat, primeste de la acesta, la inapoiere, deseurile lui, care desigur trebuie eliminate. Dioxidul de carbon se elimina prin plamanii dumneavoastra, iar deseurile metabolice sunt filtrate prin sistemul renal.
Sfaturi
Beti lichide
Pentru a va ajuta rinichii in munca lor suplimentara de eliminare a deseurilor, trebuie sa beti mai multe lichide (evident, nealcoolice). Acest lucru va va ajuta sa evitati si micile infectii urinare, destul de frecvente la femeile insarcinate.
Mergeti pe jos
Trebuie sa-i dati copilului dumneavoastra oxigen si sa-l ajutati sa elimine dioxidul de carbon. Mergeti cel putin 30 de minute pe jos in fiecare zi, respirand adanc. Alegeti un loc linistit, departe zonele poluate, de zgomote si praf, intr-o gradina sau un parc al orasului, in lipsa unui loc la tara.
Mersul pe jos este benefic pentru circulatia sanguina, inlatura constipatia si starile de stres.
Destindeti-va
Evitati pe cat posibil orice motiv de stres sau de enervare. Adrenalina pe care o eliberati brusc sub efectul unei emotii oarecare strabate placenta si ajunge la bebelus, a carui inima incepe sa bata dintr-o data mai accelerat, sub influenta propriilor dumneavoastra emotii.

Rolul placentei
Placenta, organul tranzitoriu, indispensabil pentru mentinerea si dezvoltarea fetusului, serveste in acelasi timp drept plaman, rinichi, intestin si ficat, asigurand mai multe functii.
Functia respiratorie
Placenta joaca rolul de adevarat plaman pentru bebelus. Oxigenul din sangele mamei trece prin peretii vilozitatilor in sangele fatului. Acest sange oxigenat iriga ficatul, inima, creierul si toate celelalte organe care inca nu functioneaza. Dioxidul de carbon este eliminat de fat in circulatia materna pe aceeasi cale.
Functia nutritiva
Prin intermediul placentei sunt transportate spre copil, cu ajutorul circulatiei sanguine, toate substantele nutritive de baza, rezultate in urma digerarii alimentelor de catre mama.
Trecerea apei, a sarurilor minerale, a zaharului se produc rapid. Anumite substante, ca fierul si calciul sunt stocate pentru a constitui rezerve, pe cand altele sunt transformate, printr-o activitate metabolica intensa. Nivelul glucozei in sangele fetal este reglat de pla­centa pana cand ficatul copilului va putea sa indeplineasca aceasta functie, spre sfarsitul sarcinii.
Placenta asigura de asemenea transferul de vitamine, in special a celor din grupul B, dar si a vitaminelor D si E. Vitamina A este depozitata in ficatul fatului, in vreme ce vitamina C se acumuleaza in placenta, care i-o distribuie progresiv pana in luna a 8-a, dupa care este depozitata direct in glandele suprarenale si in ficatul sau.
Functia endocrina
Considerata o adevarata glanda, placenta secreta anumiti hormoni specifici, necesari bunei desfasurari a sarcinii si dezvoltarii copilului. Hormonii ei vor prelua rolul celor ovarieni incepand din luna a 4-a. Dozarea lor ofera informatii despre vitalitatea sarcinii. . Functia de protectie
Placenta opreste numeroase bacterii, sau nu le permite trecerea decat foarte tarziu, spre sfarsitul sarcinii, cand peretele vilozitatilor devine extrem de fin, pentru a usura si mai mult schimburile dintre sangele matern si cel fetal.

Virusii o traverseaza insa usor pana in cea de-a 20-a saptamana, perioada in care fatul isi dezvolta propriile lui imunoglobuline.
Anticorpii materni trec spre copil si il imunizeaza fata de cele mai multe boli infectioase, pana la 6 luni dupa nastere, cand intra in functiune propriul lui sistem imunitar.

Rolul lichidului amniotic

.  Protejeaza copilul de socuri si zgomote, formand in jurul lui o perna lichida. Protejeaza de asemenea impotriva germenilor care ar putea urca din vagin. Cavitatea amniotica este perfect etansa si lichidul din interiorul ei e absolut steril.
Permite miscarile bebelusului, care, suspendat de cordonul ombilical, nu suporta efectele gravitatiei si astfel poate sa faca miscari acrobatice, deplasandu-se cu usurinta de la un perete uterin la altul si sprijinindu-se de ei cu picioarele.
Aprovizioneaza fatul cu apa si saruri minerale dizolvate, pe
care fatul le ingurgiteaza.
Ajuta la dilatarea colului in momentul nasterii. Acumularea lichidului in partea inferioara a uterului, cand sarcina este la termen, formeaza "punga apelor" care, coborand, ajuta la dilatarea colului. Pierderea apei corespunde cu ruperea membranelor. Lichidul amniotic eliminat serveste la lubrifierea cailor genitale facilitand tre­cerea copilului.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact