Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

viitoarea mama - sarcina in luna a doua medicul ginecolog ne sfatuieste - >Indispozitii, furnicaturi, crampe, senzatii dureroase in abdomen, prima ecografie, supravegherea embrionului, aparatul Doppler, embrioscopia, biopsia trofoblastului sau coriocenteza


Incepeti sa va obisnuiti cu starea actuala si sa suportati cu intelepciune micile necazuri care apar peste zi. Unele dintre ele tind, de altfel, sa se atenueze: aveti poate mai putine arsuri la stomac si v-ati organizat alimentatia in asa fel incat sa scapati de constipatie. S-ar putea insa sa fi aparut alte neplaceri intre timp. Trebuie sa le cunoasteti, pentru a le accepta fara a intra in panica si a va simti usurata la gandul ca nu sunt decat stari trecatoare.

Indispozitiile
Daca simtiti ameteli, senzatii de rau general si chiar stari de lesin, nu va pierdeti cu firea: j1g556jy38xdz

- daca aceste indispozitii survin catre sfarsitul diminetii sau la circa trei ore dupa masa, inseamna ca sunteti hipoglicemica, adica nivelul de zahar in sange (glicemia) este prea scazut; in acest caz, nu ramaneti cu stomacul gol

- poate va lipseste calciul sau magneziul; in acest caz, schimbati-va corespunzator alimentatia

- starile acestea pot fi si din cauza unei tensiuni arteriale scazute (hipotensiune), fenomen normal la o femeie insarcinata.
Indiferent care ar fi cauzele, cereti sfatul medicului, iar pe timpul cat suferiti de acest gen de indispozitii, evitati statul prelungit in picioare in locurile unde nu aveti posibilitatea sa stati jos, locurile neaerisite sau calatoriile lungi.

Furnicaturile
Apar in special noaptea, mai ales la nivelul bratelor, datorandu-se comprimarii unei radacini nervoase. Efectuati cateva miscari pentru a va pune sangele in miscare si schimbati-va pozitia.

Crampele
Frecvente si aparand de obicei tot noaptea, ele pot provoca stari destul de neplacute. Se datoreaza adesea lipsei vitaminei B sau magneziului din organism. Discutati cu medicul, caci el va poate prescrie un medicament potrivit si modificati alimentatia.

Senzatii dureroase in abdomen
-In cursul acestui prim trimestru, uterul crescand in volum se ridica si apasa asupra cavitatii abdominale. El comprima organele invecinate, intestinul si vezica, provocand cateva spasme care se manifesta prin dureri difuze la nivelul intestinului, mai ales in cazurile de constipatie, si prin nevoia de a urina mai frecvent.

-  Senzatiile dureroase pot aparea la baza abdomenului si se datoreaza in acest caz ligamentelor si muschilor care sustin uterul, devenit mai greu.

- Daca durerile situate la baza abdomenului seamana cu cele simtite in timpul menstruatiei, atunci este vorba de contractii ale uterului. Daca ele sunt puternice si se repeta, stati intinsa la orizontala si chemati medicul.
In orice caz, indiferent daca durerile pe care le simtiti sunt suportabile sau puternice, trebuie sa vorbiti cu medicul despre ele.
Sfaturi
Efectuati o prima ecografie
Saptamana a 8-a este potrivita pentru o prima ecografie. Nu este obligatorie, dar e bine sa fie efectuata pentru a se verifica daca sarcina decurge normal. Ea confirma evolutia favorabila prin detec tarea batailor inimii. In cazul unor dubii asupra starii de graviditate, mai ales daca aveti mici pierderi de sange, ea poate aduce clarificarile si certitudinile de care aveti nevoie. Aceasta ecografie va ofera informatii despre:

Varsta sarcinii

- daca data ultimei menstruatii este nesigura

- daca aveti cicluri menstruale neregulate

- daca sarcina survine imediat dupa incetarea administrarii pilulei anticonceptionale.
Daca nu cunoasteti cu precizie varsta sarcinii, caz destul de frecvent, masurarea ecografica a lungimii capfese a embrionului permite stabilirea varstei cu o aproximatie de patru zile. Aceste informatii ajuta la stabilirea datei nasterii si la o mai buna supraveghere a derularii sarcinii.
Riscul unui avort spontan
Ati pierdut sange si apoi totul a reintrat in normal in urma unui repaus si a unui tratament usor. In acest caz, ecografia este utila pentru a aprecia daca intr-adevar totul este in regula.
Posibilitatea unei sarcini gemelare
In imaginea ecografica se pot observa doua oua distincte, continand doi embrioni.

Supravegherea embrionului

Tehnicile de supraveghere a copilului in formare au evoluat foarte mult in ultima vreme. In marea majoritate a cazurilor, ele nu sunt folosite decat daca exista vreun dubiu oarecare privind dezvoltarea normala a fatului. Exceptie face ecografia, care este un examen de rutina extrem de pretios.

Ecografia


Este vorba despre o metoda care permite vizualizarea embrionului cu ajutorul ultrasunetelor, adica a sunetelor de frecventa inalta ce nu pot fi auzite de urechea umana. Traversand structuri de consistenta diferita, cu viteze diferite, fasciculul de unde se reflecta spre sursa de emisie asemenea unui ecou. Este captat si transformat in imagine, proiectata pe un ecran. Aceasta imagine poate fi si fotografiata daca se considera necesar.


Examenul este complet nedureros pentru mama si inofensiv pentru embrion. Singura cerinta mai deosebita este ca mama trebuie sa bea un litru de apa cu o ora inaintea examenului, pentru a avea vezica plina, ceea ce permite delimitarea acesteia de uter. Sonda ultrasonica este deplasata pe abdomenul mamei, care afost in prealabil uns cu un gel destinat asigurarii unui contact perfect. Imaginile semnificative care apar pe ecran sunt fotografiate.
Veti fi desigur deceptionata de imaginea de pe ecran, si poate nu veti intelege prea mult din ceea ce vedeti. Daca intrebati, medicul va poate arata cavitatea uterina continand o micuta forma rotunjita. Acolo, in acel "sac ovular" se afla fetusul dumneavoastra. Aceasta umflatura este capul, iar acel punct care zvacneste cu regularitate este inima! Dintr-o data, acest ghemotoc caruia ii ur­mariti dezvoltarea saptamana de saptamana este aici, in fata dum­neavoastra, il puteti vedea! Mai mult il ghiciti, dar este el! Acum vi-l puteti imagina mai bine, II asteptati cu si mai mare nerabdare si visati la ziua, inca indepartata, dar care se apropie incetisor, cand va dormi in bratele dumneavoastra.

Aparatul Doppler
Acest aparat care, ca si ecograful, utilizeaza ultrasunetele, permite ascultarea sunetului produs de inima embrionului, chiar inainte de saptamana a 8-a de la fecundare. El permite si masurarea vitezei fluxului sanguin in vasele ombilicale si in vasele embrionului.
Aparatul functioneaza ca un sonar. Undele sonore au o anumita frecventa si, cand ele se reflecta pe o suprafata in miscare, frecventa variaza. Suprafata mobila este peretele inimii care bate si care, deci, se indeparteaza sau se apropie.


Pe abdomenul mamei se deplaseaza o sonda unsa cu gel special, pana sunt captate undele reflectate, care sunt apoi transformate in sunete percepute de urechea umana. Se inregistreaza astfel sunete regulate, caracteristice batailor inimii fetusului.

Embrioscopia
Se practica intre saptamanile a 8-a si a 10-a de la fecundare, pentru detectarea unei eventuale malformatii care ar fi scapat la ecografie. Prin intermediul unui tub fin prevazut cu un sistem optic, introdus prin colul uterin, se poate vedea embrionul prin membranele care il invelesc.
Metoda se foloseste doar in cazuri speciale, cand exista banuieli fundamentate despre posibile malformatii, in special la nivelul mainilor si picioarelor. Riscul de rupere a membranelor, si deci, de provocare a avortului este destul de ridicat, ajungand la circa 10%.

Biopsia trofoblastului sau coriocenteza
La acest examen care se practica la 8 saptamani de la fecundare nu se recurge decat atunci cand exista motive intemeiate sa se suspecteze malformatii grave de origine cromozomiala. Examenul prezinta fata de amniocenteza (vezi pag. 151) avantajul ca ofera informatiile necesare, dar intr-un stadiu precoce al sarcinii. Daca in urma unui diagnostic pozitiv se va recurge la intreruperea sarcinii, aceasta va avea loc in conditii mult mai usoare pentru mama, la 2 luni de sarcina, in loc de 4 luni in cazul amniocentezei. Examenul consta in prelevarea, cu ajutorul unei pense introduse prin vagin, de celule ale trofoblastului, adica de vilozitati care inconjoara oul, si care, ulterior, vor evolua formand placenta. Cum vilozitatile care inconjoara oul sunt rezultate din diviziunea celulei-ou, ele contin aceiasi cromozomi si deci poseda aceleasi caracteristici genetice cu toate celelalte celule. Efectuandu-se analiza cromozomilor, ge­neticianul descopera informatii despre viitorul copil. In particular, ii poate stabili sexul, independent de ceea ce urmareste in privinta malformatiilor.
Biopsia trofoblastului nu se efectueaza sistematic, tuturor femeilor trecute de 40 de ani care fac parte dintre persoanele cu factori de risc sporit, deoarece pericolul de a se provoca un avort prin acest examen este foarte ridicat: de 5% in loc de 0,5%, cat este in cazul amniocentezei. Se recurge la el doar pentru femeile care au dat deja nastere unui copil atins de o malformatie de origine cromo­zomiala sau de o boala metabolica.

Examenul dureaza doar cateva minute, iar rezultatul va fi cunoscut abia dupa 4 sau 5 zile.
Mai exista si alte metode de urmarire si supraveghere, care se utilizeaza de-a lungul intregii perioade de sarcina.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact