Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

viitoarea mama - sarcina in luna a doua - >CINE ESTE COPILUL IN A 7-A SAPTAMANA DE LA FECUNDARE

o2p6115oy24qzy

Inca n-o stiti, dar bebelusul dumneavoastra misca!


Bebelusul dumneavoastra lucreaza intr-un ritm nebun! El creste cu viteza maxima. Practic si-a dublat dimensiunea de saptamana trecuta.
Masoara acum intre 17 si 22 mm. Capul, inca foarte voluminos, mai mare decat tot restul corpului, incepe de acum sa se separe de acesta prin gat, care tocmai s-a format. El sta inca mult aplecat spre piept, dar corpul in ansamblul sau este mai putin curbat. La cealalta extremitate, coada incepe sa regreseze.
Mainile si picioarele continua sa se alungeasca. Trebuie reamintit ca, inca de la aparitia lor, mainile sunt in avans fata de picioare. Ele se curbeaza la coate si palmele se indoaie usor la nivelul incheieturii. Oasele membrelor sunt la stadiul de cartilaj primitiv, in momentul cand incep sa se formeze muschii. Se formeaza acum degetele de la maini si de la picioare. Fata bebelusului isi urmeaza cursul evolutiv. Ochii se apropie si se deseneaza pleoapele, nasul se plaseaza la locul lui si falcile se intaresc. Acoperind falca superioara, se poate distinge acum buza superioara. Pe falci isi fac aparitia mugurii dentari.
Ochii se observa de acum foarte bine. Creierul primitiv si-a dezvoltat doua prelungiri, care ajung pana la ebosele ochilor. Varfurile lor infloresc, sub forma unor corole, pentru a forma retinele. Pielea care ii acopera se ingroasa, devine transparenta, pregatin-du-se sa se transforme in lentila maritoare care se numeste cristalin. Acesta comanda aparitia corneei. Cum nervul optic este complet format, aproape s-ar spune ca bebelusul ar putea sa vada!
In ceea ce priveste organele interne, glanda tiroida se plaseaza la locul ei, lipita de trahee. Inima incepe sa se compartimenteze in inima dreapta si inima stanga. Fara odihna, ea bate cu frecventa de 80 de batai pe minut.


■ I


La extremitatea posterioara a corpului, cloaca se divide in doua. In partea din spate apare canalul anorectal, iar in fata, canalul urogenital primitiv.
Glandele sexuale - desi continua sa fie nediferentiate - se vor dezvolta in curand ca testicule sau ovare, urmandu-si programarea inscrisa in gene.

Toate organele continua sa se diferentieze si sa creasca, in vederea atingerii formei lor definitive, functionale. Cresterea rapida a organelor poate sa devanseze dezvoltarea cavitatilor interioare, si atunci, asa cum se intampla in cazul inimii si ficatului, formeaza proeminente mari la suprafata toracelui. La fel se intampla si cu intestinul, ale carui pliuri ce se dezvolta prea rapid determina iesirea lui din cavitatea abdominala si replierea provizorie in cordonul ombilical.


Si, in sfarsit, incredibilul se produce: copilasul dumneavoastra misca!
El se roteste in jurul lui insusi, ca si cum ar face salturi acrobatice. Aceste miscari sunt pur reflexe, deoarece muschii nu sunt inca stimulati de nervi si nu pot fi deci controlati de creier. Inca nu puteti simti aceste miscari, cu toate ca sunt reale si pot fi vizualizate la ecograf. Veti simti bebelusul miscand, abia prin luna a 4-a. Mai aveti putina rabdare!

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact