Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

viitoarea mama - sarcina in luna a doua - >Prevenirea avortului spontan, prima consultatie ginecologica, examenele de laboratorMai aveti greturi, mai sunteti obosita? Este perfect! Acesta este semnul ca aveti reactii normale si, deci, ca sarcina decurge bine.

Prevenirea avortului spontan c7b171cq33ytl
Atentie la surmenaj
Nu lucrati prea mult. Aceasta oboseala care v-a cuprins brusc este consecinta directa a starii de graviditate. Este o oboseala fiziologica, dar nu trebuie neglijata. Daca aveti o munca prea obositoare, vorbiti cu seful dumneavoastra si incercati un aranjament mai convenabil al orarului. Odihniti-va cat mai mult timp posibil, gandindu-va la viitorul copil.

Atentie la eforturile prea mari
Eforturile fizice favorizeaza contractia uterului si embrionul, inca slab ancorat pe peretele uterin prin vilozitatile care il inconjoara, risca sa fie expulzat.
Nu este acum momentul potrivit ca, de exemplu, sa va mutati, fiindca aceasta ar presupune vizite obositoare, cu scari de urcat, cu carat de bagaje si stresul aferent instalarii in noua locuinta. Pentru acest lucru, mai aveti rabdare sa treceti de pragul celor 3 luni.
Din acelasi motiv, nu va programati calatorii lungi, care presupun un transport obositor, conditii de igiena precare si o hrana fara indoiala inadecvata nevoilor unui copil in formare.

Daca descoperiti sange pe chilot
Nu va lasati cuprinsa de panica. El poate proveni de la o mica fisura anala, sau de la un varice vulvar. Pentru o prima verificare, tamponati fiecare din aceste zone cu cate o bucata de panza curata. Daca nu se pateaza, inseamna ca sangele provine din interior.
Consultati de urgenta medicul ginecolog, care va stabili usor daca sangele provine din vagin sau din colul uterin:


- el poate fi datorat unei mici infectii care va fi vindecata printr-un tratament adecvat

-  mai poate aparea in cursul primelor trei luni, la data care ar fi corespuns cu cea a menstruatiei.
Daca se produc hemoragii si simtiti dureri la baza abdomenului
Chemati imediat medicul si, in asteptare, stati alungita. Poate fi inceputul unui avort spontan, desi acest lucru nu este sigur. Atat timp cat sanii raman tensionati si durerosi si continuati sa aveti greturi, este un semn ca sarcina evolueaza. Medicul care va con­sulta va va prescrie antispastice pentru inlaturarea contractiilor si va solicita dozajul cantitativ al hormonilor corionici din sange. Aceasta prima informatie poate fi completata cu o ecografie. La ecografie, embrionul se poate distinge la sfarsitul celei de-a treia saptamani de dezvoltare. Inregistrarea miscarilor cardiace confirma ca sarcina evolueaza.
In cazul in care colul uterin este deschis, medicul va va prescrie re­paus absolut, in pozitie culcata, si medicamente antispastice. Daca dezvoltarea embrionului este corespunzatoare, totul va reveni la normal, cu conditia respectarii unor masuri preventive.
. Ecografia poate furniza informatii despre cauzele sangerarilor.
Eliminarea unui al doilea ou
Alaturi de oul aflat in dezvoltare, poate sa mai existe unul, mai mic, fara batai cardiace detectabile, deci un geaman care nu s-a dezvoltat si care este in curs de eliminare. In aceasta situatie nu vor exista alte consecinte pentru oul sanatos, care isi poate continua normal dezvoltarea.
Prezenta unui ou gol
La ecografie se poate vizualiza in interiorul uterului un sac ovular gol, continand doar cateva resturi. In mod evident, sarcina este intrerupta, iar oul va fi eliminat spontan.
Amplasarea placentei
Daca este situata destul de jos, nu departe de orificiul intern al colului, se poate intampla ca unele contractii uterine care tractioneaza colul sa produca sangerari de mica amploare ale placentei. Aceasta portiune se va elimina spontan si totul reintra in normal, cu conditia respectarii unor masuri de precautie. Dintre acestea, repausul este indispensabil.

Chiar daca nu sunt puternice, sangerarile sunt intotdeauna suspecte. Daca va aflati intr-o atare situatie, trebuie sa consultati imediat medicul.


Prima consultatie ginecologica
Trebuie sa va prezentati la cel putin patru consultatii in cursul celor noua luni de sarcina. Prima trebuie sa aiba loc inaintea sfarsitului celei de-a treia luni.
Nu asteptati sa se implineasca cele trei luni pentru a efectua acest control. Sfarsitul lunii a 2-a este perioada cea mai potrivita pentru un control atent si pentru efectuarea unor analize de laborator, al caror rezultat este bine sa fie cunoscut cat mai devreme posibil in vederea unei bune desfasurari a sarcinii.
Daca pentru primul examen este necesara prezenta unui medic, pentru urmatoarele este suficienta prezenta unei asistente medicale, abilitata sa supravegheze femeile insarcinate. Daca sarcina evolueaza normal, nu este necesara intalnirea sistematica cu medicul. Acesta va interveni doar in cazul aparitiei unor probleme.
La aceasta prima vizita medicala, se va proceda la urmatoarele: O discutie in cursul careia veti fi intrebata despre:

Varsta
Daca nu ati implinit 18 ani, sau daca ati depasit varsta de 40, va gasiti in categoria de sarcini cu risc crescut si va trebui sa beneficiati de o supraveghere mai atenta.
Antecedentele personale si familiale
Veti fi intrebata ce boli ati avut, grave sau mai neinsemnate. Ati avut rubeola in copilarie? Ati fost vaccinata impotriva acesteia? Aceste amanunte sunt importante sa fie cunoscute, deoarece stiti deja pericolele pe care boala le prezinta in primele trei luni de sarcina.
Semnalati bolile existente in familia dumneavoastra. Parintii sunt diabetici, cardiaci, tuberculosi? Exista in familia dumneavoastra sau a sotului boli ereditare de origine genetica, cum ar fi hemofilia sau miopatia?

Medicul va solicita o analiza a sangelui pentru stabilirea grupei sanguine, dar daca stiti ca aveti Rh negativ, este bine sa-l avertizati inca de la inceput. Precizati daca ati fost supusa vreodata unei transfuzii de sange. Sangele transfuzat a fost Rh(-), la fel cu al dumneavoastra? in caz ca ati avut o sarcina anterioara si sotul dum­neavoastra este Rh(+), vi s-au injectat gamaglobuline dupa nas­tere? in cazul unui avort spontan sau al unuia provocat, inaintea acestei sarcini, ati primit gamaglobuline? (vezi pag. 53)
Toate acestea sunt foarte importante, deoarece, in functie de raspunsuri, va puteti afla in categoria sarcinilor cu risc crescut, carora trebuie sa li se asigure o supraveghere deosebita.
Obiceiurile dumneavoastra
Care va sunt conditiile de munca sau de transport? Aveti obiceiul
sa beti? Dar sa fumati?

Toate sunt intrebari destinate sa stabileasca felul in care va fi urmarita evolutia sarcinii si sa previna eventuale probleme ce ar putea aparea.

Un examen general complet
Sunteti cantarita, vi se masoara dimensiunea bazinului, tensiunea arteriala, sunt auscultate inima si plamanii.

Un examen ginecologic
Cuprinde un examen al sanilor, al colului si corpului uterin, si o prelevare de secretii vaginale in vederea unei analize de laborator.

Prescrierea unor examene de laborator

- verificarea continutului de zahar (glicozuria) si de albuminein urina

- verificarea existentei in sange a aglutininelor anti-D, daca sunteti Rh(-); a anticorpilor rubeolei, toxoplasmozei, sifilisului si eventual a bolii SIDA.
La sfarsitul acestei prime consultatii, se intocmeste carnetul gravidei, un carnet de supraveghere medicala, in care se mentioneaza toate datele specifice situatiei dumneavoastra. Acest carnet va fi prezentat la toate consultatiile si trebuie tinut la zi. El este important atat pentru siguranta dumneavoastra, cat si pentru cea a copilului.
Avortul spontan: cauzele
Malformatia embrionului
Avorturile spontane sunt destul de frecvente in cursul primului trimestru. Majoritatea lor (circa 70%) se produc inainte de luna a 2-a si se datoreaza unei malformatii de origine genetica a embrionului. Defectele accidentale survenite in programul embriogenezei im­piedica dezvoltarea normala a embrionului care, din aceasta cauza, este eliminat de catre organism. In aceste situatii, avortul spontan este un eveniment binevenit, fiindca impiedica astfel aducerea pe lume a unui copil anormal.

Un uter neadaptat
Cavitatea uterina este uneori prea stramta si embrionul care se dezvolta repede este stramtorat. Inaintea expulzarii oului, in asemenea cazuri, apar sangerari. Fenomenul se intalneste mai des la prima sarcina si nu exclude posibilitatea unor sarcini ulterioare normale.

O insuficienta hormonala
Aceasta poate surveni pe fondul unei deficiente a corpului galben situat la nivelul ovarului. Hormonii pe care acesta ii secreta asigura mentinerea sarcinii pana spre luna a 4-a, moment in care placenta, suficient dezvoltata, preia functia corpului galben.

O infectie
Avortul spontan poate fi provocat de o infectie a viitoarei mame, de exemplu, de o toxoplasmoza.

Examenele de laborator
Sunt obligatorii. Analiza urinei
Glicozuria (Zaharul din urina)
In urina femeii insarcinate se gaseste de obicei un zaharid deosebit-lactoza- a carui prezenta nu este semnificativa.

Daca se constata o reactie pozitiva la glucoza, se va efectua o analiza mai complexa a nivelului acesteia in sange. Se constata ca dintre femeile insarcinate, un procent de 2-3% au un debut de diabet, incepand cu cea de-a 5-a sau a 6-a luna de sarcina. Acesta se manifesta in marea majoritate a cazurilor printr-o usoara anomalie de filtrare la nivelul rinichilor, datorata exclusiv sarcinii. Totul reintra in normal, in zilele care urmeaza nasterii.

Albuminele
In mod normal, nu trebuie sa existe albumine in urina. Daca reactia este pozitiva, medicul va verifica daca nu aveti cumva o infectie renala sau urinara.

Analiza sangelui
Aceasta analiza nu trebuie sa va nelinisteasca, deoarece bolile care sunt cautate se intalnesc doar in cazuri foarte rare. Privesc deci un mic procent al populatiei, dar pentru ca este vorba de boli foarte periculoase pentru viitorul copil, ele sunt cautate sistematic prin intermediul acestor analize.

Sifilisul
Depistarea sifilisului face parte din examenele prenuptiale. Totusi este obligatorie efectuarea unei asemenea analize in primele trei luni de sarcina, deoarece, incepand cu luna a 5-a, ea poate fi transmisa copilului.
Daca rezultatul este pozitiv, mama va fi tratata cu penicilina si copilul se va naste perfect sanatos. Daca mama nu este tratata la timp, adica inainte de luna a 5-a, nu mai raman decat 35% sanse ca viitorul copil sa vina pe lume normal si sanatos.

Toxoplasmoza
Toxoplasmoza este o boala frecventa in Franta, fiind legata de obiceiurile alimentare. Parazitul responsabil de aparitia ei (Toxoplasma gondii) se gaseste in carnea de oaie si de porc insuficient fiarta. 84% dintre viitoarele mame au fost deja atinse de boala fara sa stie, si in consecinta sunt imunizate.
Boala, benigna pentru mama, trece de cele mai multe ori neobservata. Ea produce putina febra, inflamarea ganglionilor gatului, putina oboseala insotita de dureri musculare sau articulare. Examenul serologic consta in depistarea in serul mamei a anti­corpilor. Daca acestia nu sunt descoperiti, inseamna ca ea n-a fost niciodata bolnava si in consecinta nu este imunizata.
Dintre cele 16% femei neimunizate, doar 4-5% vor fi contaminate cu toxoplasmoza in timpul perioadei de sarcina. Si chiar in aceste cazuri, riscul contaminarii copilului nu este decat de 40%, ceea ce inseamna relativ putin, si in avantajul copiilor, pentru care boala este foarte grava.
Daca toxoplasma traverseaza placenta in cursul primului trimestru, ceea ce se intampla destul de rar, ea provoaca moartea oului si produce deci un avort spontan. Boala este mai grava daca traverseaza placenta dupa luna a 5-a, deoarece in aceste cazuri provoaca malformatii grave, cerebrale sau oculare. Spre sfarsitul sarcinii, contaminarea copilului se produce mult mai usor, deoarece placenta este mai permeabila, dar consecintele sunt atunci mai putin grave.
Prevenirea toxoplasmozei
Daca nu sunteti imunizata:
efectuati cate un serodiagnostic la intervale de 4-5 saptamani pentru a detecta o eventuala contaminare

- nu mancati carne cruda sau prajita incomplet (in sange); trebuie retinut ca parazitul moare prin congelare

-  mancati fructe si legume fierte (de preferinta) sau in orice caz foarte bine spalate

- evitati animalele domestice, in mod deosebit pisicile, care sunt purtatoare de toxoplasme, pe care le elimina prin excremente.
In caz de contaminare, se va urma un tratament eficient pe baza de antibiotice.

SIDA
. Ce semnifica termenul SIDA?
S.I.D.A. este abrevierea pentru Sindromul Imuno-Deficitar Dobandit. Cand SIDA evolueaza la un bolnav, acesta prezinta un ansamblu de tulburari - Sindrom - datorate slabirii apararii imunitare -Imuno-Deficienta, aceasta incapacitate de aparare fiind dobandita, - Achizitionata, la contactul cu virusul.


Organismul atins este lipsit de o parte din globulele sale albe, garantii imunitatii, care sunt distruse de virus. El ramane atunci prada unei multitudini de infectii, care pun bolnavul in pericol de moarte.
Ce inseamna sa fii seropozitiv?
Boala SIDA se datoreaza contaminarii cu un virus: HIV (virusul imuno-deficientei umane). Un test serologic permite sa se cunoasca daca o persoana este sau nu purtatoarea virusului.
In cazul contaminarii cu virusul, organismul reactioneaza producand anticorpi. Persoana care prezinta acesti anticorpi la analiza sangelui este numita seropozitiva.
O persoana seropozitiva se poate gasi intr-una din situatiile urmatoare:


- sa dezvolte boala, deoarece anticorpii sunt ineficienti

- sa nu dezvolte boala; in acest caz este denumita purtator sanatos.
Indiferent de caz, aceasta persoana transmite virusul. Virusul se transmite doar de la sange la sange. Un purtator de virus il poate transmite in anumite situatii, ca:


- in timpul relatiilor sexuale, deoarece in sperma si secretiile vagi-nale exista globule albe infectate de virus; de aici necesitatea utilizarii prezervativelor

-  intre toxicomani, prin schimbarea seringilor contaminate; din aceasta cauza s-a luat masura vanzarii libere a seringilor, pentru ca fiecare toxicoman sa poata sa utilizeze propria lui seringa

- prin transfuzii cu sange contaminat; din aceasta cauza, incepand din 1985, in Europa s-a instituit o supraveghere stricta a sangelui transfuzabil.
O mama purtatoare de virus il poate transmite copilului in timpul sarcinii.
Pentru copil, riscul de a fi atins de boala este de 50%, adica o sansa din doua. Toti copiii nascuti de mame seropozitive sunt la nastere seropozitivi, deoarece anticorpii anti-HIV ai mamei au traversat placenta.

- la unii copii, anticorpii vor disparea dupa 8-9 luni de la nastere, deoarece era vorba doar de anticorpii mamei

-  la ceilalti, anticorpii nu dispar in timp, fiind vorba de propriii lor anticorpi, ceea ce inseamna ca sunt ei insisi infectati.
Mai mult de jumatate dintre acesti copii vor muri inainte de a implini doi ani. Ceilalti vor prezenta complicatii nervoase grave si riscul, intotdeauna prezent, de a dezvolta intr-o buna zi boala fatala.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact