Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

viitoarea mama - sarcina in luna a doua - >A 6-A SAPTAMANA DE LA FECUNDARE - bebelusul


Bebelusul poate "scoate limba" la dumneavoastra: are deja limba!
o8l4411os11smq
Despre viitorul dumneavoastra copil
Embrionul masoara acum 10-l4 mm si cantareste 1,5 grame. Este inca un embrion cu crestere foarte rapida. Celulele lui continua sa se diferentieze, dand nastere unor noi structuri.
Volumul capului continua sa creasca si devine foarte mare in com­paratie cu restul corpului. El ramane insa foarte aplecat spre piept.
Fata continua sa se formeze prin confluarea mugurilor maxilari si a celor nazali. Gura deschisa lasa sa se vada o limba mica, pe cand ochii, situati pe partile laterale ale capului, incep sa se apropie. Se formeaza nervul optic intr-o forma primitiva. Pe maxilare, apare o lama dentara care va da nastere mugurilor viitorilor dinti.
Bratele si picioarele se alungesc la randul lor. Extremitatea lor in forma de paleta este de acum separata de restul membrului printr-o portiune mai ingusta, care reprezinta incheietura palmei sau glezna. Patru siruri mici separa cinci regiuni mai ingrosate care schiteaza viitoarele degete. Bebelusul va avea in curand maini si picioare!
Pana acum, intreaga suprafata a corpului era acoperita de un singur strat de celule. Acestea incep sa se divida si sa se suprapuna in mai multe straturi, dand nastere in acest fel epidermei.

Embrionul are inca un aspect foarte curbat. Totusi, in jurul maduvei spinarii incep sa se formeze vertebrele si astfel sa ia nastere coloana vertebrala. Ansamblul acestora este sustinut de muschii dorsali, care si ei abia s-au format.

Abdomenul lui este inaltat datorita inimii si ficatului care ocupa un spatiu disproportionat de mare in acest corp mititel. Cordonul ombilical, foarte gros si el, umple practic tot spatiul ramas liber. El va deveni tot mai mic, pe masura ce bebelusul va creste.


Toate celelalte organe, inca minuscule, continua sa creasca si sa-si inceapa activitatea. La sfarsitul celei de-a 6-a saptamani dupa fecundare, stomacul atinge forma lui finala si in acelasi timp se contureaza plamanii. Este deja constituit aparatul urinar, cu rinichii care se formeaza acum, impreuna cu sistemul de tuburi care se conecteaza la acestia. Celulele sexuale primitive se gasesc acum pe locul unde se vor dezvolta glandele genitale, ovarele sau testiculele. Sexul viitorului copil este inca nediferentiat. Nimic nu arata ca este vorba de o fata sau de un baiat, cu toate ca genetic acest lucru a fost stabilit inca de la formarea primei celule.
Oul in interiorul caruia pluteste embrionul se mareste si formeaza o proeminenta din ce in ce mai mare in cavitatea uterina.
Vilozitatile care il inconjoara dispar incetul cu incetul, cu exceptia celor din zona in care s-a implantat oul in peretele uterin, unde din contra, ele se dezvolta mult formand astfel viitoarea placenta.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact