Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

viitoarea mama - sarcina in luna a doua - >Copilul in cea de a 2-a luna de sarcina


Ochii si urechile bebelusului exista, sunt acolo intr-o forma rudimentara. La fel ca mainile si picioarele, care se prezinta sub forma unor mici palete. c5l4211cn93jyf


Despre viitorul dumneavoastra copil
La sfarsitul primei luni de dezvoltare, embrionul masoara intre 5 si 7 mm lungime si curbura lui este foarte pronuntata.
Pentru a-l masura, exista doua metode standard. La inceputul sarcinii, se obisnuieste sa se masoare distanta dintre un reper superior care corespunde crestetului capului, denumit vertex, si un reper inferior care este situat in varful cozii (care este curbata), denumit si reper lombar. Dupa cea de-a doua luna, reperul inferior va fi coccisul sau calcaiele, in functie de stadiul de dezvoltare.
VL = de la vertex la reperul lombar
VC = de la vertex la coccis
VT = de la vertex la calcaie (talpi)
Mentionam ca valorile obtinute difera in functie de variatiile individuale care depind de factorii genetici sau nutritionali.
Capul fatului este inca foarte curbat spre piept, dar in aceasta saptamana aspectul lui exterior se va modifica considerabil. Mai intai, volumul lui creste enorm datorita creierului care se dezvolta rapid. Ingrosarea tubului neural si-a urmat dezvoltarea, ceea ce a condus la formarea emisferelor cerebrale.
Embrionul are 5 saptamani. El masoara acum 7 mm! Nu va nelinistiti, mai tarziu urmeaza sa devina mai frumosi
Din tesutul cartilaginos primitiv, denumit precartilaj, apar mugurii membrelor si ai primelor elemente care vor forma vertebrele.
La sfarsitul primei luni, se definitiveaza cinci muguri faciali primordiali. Se formeaza o gropita denumita gura primitiva, continand mugurii mandibulei (falcii inferioare) si ai maxilarului. In acelasi timp, mugurii care vor sta la originea organului de simt al mirosului se scobesc sub forma unor fosete inconjurate de mugurii nazali. Ebosele ochilor si ale urechilor au devenit foarte vizibile. Intreg acest ansamblu coopereaza la modelarea fetei, care va continua in cele doua saptamani ce urmeaza.
In ceea ce priveste organele, inima embrionului s-a dezvoltat intr-atat incat nu mai incape in spatiul intern. Ea formeaza o proeminenta ventrala, uri fel de ridicatura care bate in ritmul sau si care se zareste foarte bine la ecografie. Inima isi dubleaza volumul in aceasta saptamana.
Continua elaborarea sistemului digestiv. Umflatura ce anunta viitorul stomac se accentueaza, iar ficatul si pancreasul continua sa creasca. La extremitatea posterioara, intestinul care s-a subtiat si aparatul urinar primitiv se reunesc intr-o zona comuna situata spre extremitatea cozii, denumita cloaca.
Un prim diverticul respirator inmugureste in regiunea anterioara a embrionului, pornind de la acelasi intestin primitiv care a evoluat putin cate putin.
Dupa cum vedeti, bebelusul avanseaza repede si bine!

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact