Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

viitoarea mama - sarcina in luna a doua - >Sanii, uterul, sfaturio2b921ox79hlo


Menstruatia a intarziat deja doua saptamani!
Cum testul pe care vi l-ati facut saptamana trecuta a iesit pozitiv, sunteti aproape sigura ca ati ramas gravida.

Semnele clinice aparute saptamana trecuta se accentueaza si se precizeaza. Ele vin sa va confirme banuielile.
Sanii au crescut in volum, sunt umflati si durerosi. Pielea intinsa lasa sa se vada reteaua de vinisoare. Aveti uneori senzatia de intepatura la nivelul mamelonului. Acesta este de altfel mult mai proeminent in centrul areolei care il inconjoara. Areola insasi se modifica: este mai bombata, mai larga si mai inchisa la culoare. Micile glande raspandite pe suprafata ei, denumite tuberculii lui Montgomery, capata relief.
.   Uterul se modifica si el. Creste usor in volum, iar colul devine mai moale la pipait. Inainte de fecundare el avea forma si dimensi­unea utiei smochine proaspete; la patru saptamani de la fecundatie el aduce mai mult cu o mandarina.
Glera cervicala s-a coagulat la nivelul colului, sub actiunea hormonilor de gestatie secretati si formeaza ceea ce se cheama "dopul gelatinos" care obtureaza complet intrarea in cavitatea uterina.
Secretiile vaginale sunt mai abundente, devenind tot mai acide, si astfel protejeaza intreaga regiune vaginala de un eventual atac microbian. Din nefericire, aceasta aciditate vaginala favorizeaza dezvoltarea de ciuperci microscopice care pot produce micoze.
Schimbandu-si dimensiunile, uterul incepe sa traga de ligamen­tele care il sustin. Aceasta este cauza pentru care s-ar putea sa simtiti tensionari usor dureroase la baza abdomenului.
. Modificarile generale datorate unei supraproductii de hormoni se manifesta in general la majoritatea femeilor:


-  temperatura matinala este intotdeauna putin peste 37°C; ea ramane la acest nivel pana in luna a 4-a

- senzatiile de greata se manifesta mai frecvent; totul va face rau, mai ales dimineata la trezire; se poate ajunge chiar la vomismente; in general nu aveti pofta de mancare si digestia este mai dificila; aceste neplaceri se pot ameliora in buna parte prin intermediul unor medicamente prescrise de medic

- suferiti de tulburari ale somnului; aveti insomnii sau simtiti nevoia imperioasa de a dormi in cursul zilei

- sunteti obosita si fara chef

- simtiti nevoia frecventa de a urina, din cauza presiunii exercitate de uter asupra vezicii; aceasta va disparea dupa un timp datorita dezvoltarii uterului "in sus"

- si un lucru inexplicabil, cu toate ca v-ati dorit din suflet acest copil, incepeti sa aveti brusc, idei ciudate; acum aproape ca regretati; nu va faceti griji: este tot din cauza actiunii acestor nesuferiti hormoni. Lasati-va organismul sa se obisnuiasca cu noua stare, cu schim­barile in organizarea lui si in curand toate neplacerile nu vor mai fi decat o amintire; priviti mai departe de acest moment trecator, ganditi-va la viitoarea prezenta a copilului.

Sfaturi
Efectuati un nou test de diagnostic al sarcinii la domiciliu, deoarece incepand cu 10 zile de intarziere a ciclului, el este absolut sigur daca rezultatul este pozitiv.
Mergeti la ginecolog. Dupa un test pozitiv, el va va confirma sarcina printr-un examen clinic. La tuseu, el va simti modificarile uterului si se va asigura ca oul este plasat normal, in uter si nu intr-o trompa (sarcina extrauterina), asa cum se mai intampla uneori, fapt care determina complicatii grave. Pentru a confirma diagnosticul, el poate sa solicite efectuarea unui dozaj hormonal sanguin, mult mai precis decat simpla lor detectare in urina.
Aceasta consultatie timpurie este importanta pentru ca, pe langa un examen precis, medicul va va raspunde si la toate intrebarile pe care i le puneti. In plus, daca toate testele sunt pozitive, puteti deja sa stabiliti, impreuna cu el, conduita de urmat de-a lungul sarcinii si pentru viitoarea nastere.
Unde sa nasc?
Se poate, desigur, naste acasa. Nimic nu va impiedica, dar trebuie sa cunoasteti toate riscurile. Chiar in cazul unei sarcini foarte bine supravegheate, pot aparea probleme in ultimul moment si, din neinsemnate, pot deveni foarte grave. Trebuie sa existe posibilitatea practicarii - in caz de urgenta - a anesteziei, a unei interventii chi­rurgicale sau a reanimarii. Or, in general acestea nu se pot face la domiciliu.
In orasele mari aveti intotdeauna posibilitatea internarii intr-o maternitate de pe langa un mare spital, centru universitar sau o clinica privata. In orasele mai mici exista cel putin o maternitate sau un spital.

Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact