Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

viitoarea mama - sarcina in luna a doua - >A 4-A SAPTAMANA DE LA FECUNDARE


Bebelusul dumneavoastra are acum forma unei mici boabe de fasole! Cresterea lui este atat de rapida, incat intr-o saptamana depaseste mai mult decat dublul marimii de la care a plecat. In cea de-a 2l-a zi, lungimea lui este de 1,5 mm; in a 22-a zi este de circa 2 mm, iar in cea de-a 28-a, ajunge deja la 5 mm. s8h747sg81sec

Despre viitorul dumneavoastra copil
Evolutia bebelusului intra intr-o faza decisiva. Incepe organogeneza, adica formarea principalelor organe. Organe primitive, desigur, dar care incep sa asigure totusi unele functii.
Forma generala a embrionului se schimba rapid. Discul embrionar compus din trei straturi de tesut evolueaza, se rasuceste spre el insusi devenind un cilindru, cu o ingrosare in zona capului si o alta la coada.
Aceasta dezvoltare rapida, insotita si de fenomenul curbarii, conduce la o crestere a cavitatii amniotice, care se umple cu lichid amniotic. in acest stadiu, lichidul este constituit din apa provenind din celulele amniosului - membrana care il inconjoara. Cavitatea se curbeaza si ea o data cu embrionul, sfarsind prin a-l inconjura complet.
La sfarsitul acestei a 4-a saptamani de la conceptia lui, embrionul este perfect delimitat. Se gaseste in mijlocul cavitatii amniotice, unde pluteste, legat de ou prin cordonul ombilical in curs de formare. Ceea ce caracterizeaza aceasta saptamana este aparitia mugu­rilor membrelor, precum si a formei primare a organelor interne. Primele apar membrele superioare, sub forma unor "muguri". Mugurii membrelor inferioare apar putin mai tarziu.
In cea de-a 22-a zi, cele doua tuburi cardiace primitive fuzioneaza intr-unul singur, care are pe alocuri ingrosari separate prin portiuni mai subtiri. Ingrosarile reprezinta atriile si ventriculele primitive. Mai mult, tubul cardiac dezvoltandu-se intr-un spatiu care nu se mares­te, se rasuceste spre el insusi in forma literei S, capatand astfel aspectul caracteristic al sistemului cardiac.

In timpul formarii tubului cardiac, vasele sanguine ale embrionului se dezvolta si se alatura retelei vasculare a anexelor externe. In mod deosebit ele intra in relatie cu vasele ce impanzesc vilozitatile destinate asigurarii schimburilor dintre sangele bebelusului si sangele matern, prin intermediul cordonului ombilical.
Din acest moment, sunt constituite toate elementele ce asigura, prin intermediul vilozitatilor, contactul direct intre circulatia materna si cea a embrionului. Arterele si venele materne se deschid in camerele interviloase, permitand un flux sanguin in care se scalda extremitatile vilozitatilor placentare, care acum sunt functionale. In felul acesta s-a stabilit circulatia feto-placentara. Toate schimburile dintre mama si fat se realizeaza printr-un proces simplu de difuzie, prin traversarea peretelui vilozitatilor.
Apare o miscare circulara a sangelui: de la inima, el trece prin aorta, apoi prin anexe, vene si ajunge din nou la inima. Globulele sanguine prezente in vilozitati sunt astfel antrenate in intreaga circulatie si, din acest moment, vasele sanguine ale embrionului transporta sange.
Doar la patru saptamani de la fecundare, bebelusul dumneavoastra are o inima care bate si sange care circula. Ati fi putut sa credeti? In paralel cu organizarea circulatiei feto-mateme, are loc, progresiv, intrarea in functiune a tuturor organelor principale ale viitorului copil.
Sistemul nervos central continua sa se dezvolte o data cu formarea a trei bulbi la nivelul tubului neural, aparut la sfarsitul celei de-a treia saptamani de dezvoltare. Creierul definitiv va deriva din acesti bulbi. Maduva spinarii a aparut si ea! Este foarte lunga si se prelungeste pana in varful cozii.
Toate aceste structuri nervoase, situate pe partea dorsala a embrionului, se dezvolta mult mai repede decat tesuturile situate pe partea ventrala. Aceasta crestere inegala explica forma de virgula a viitorului copil in actualul stadiu de dezvoltare.

In regiunea frontala, incep sa se constituie organele de simt, incepand cu forma primara a urechii interne si a ochiului, in acelasi timp cu aparitia unor muguri ce anunta viitoarele maxilare. Mugurul limbii este si el prezent!

In regiunea mijlocie, pornind de la un tub care parcurge embrionul pe toata lungimea lui si care este un fel de intestin primitiv, se vor forma prin "inmugurire" toate organele digestive. O mica umflatura anunta viitorul stomac, dupa care inmugureste ebosa ficatului, a pancreasului si vezicii biliare, deja vizibila spre cea de-a 25-a zi.
Ebosa laringo-traheala destinata sa formeze intreg arborele res­pirator este si ea prezenta, o data cu mugurii unor glande importante, ca tiroida si hipofiza.
Spre extremitatea caudala (spre coada, deci) a embrionului, dilatarea unui mic diverticul corespunde viitoarei vezici urinare. In acelasi timp, celulele primordiale, care dupa mai multe transformari vor da nastere celulelor sexuale, incep sa migreze spre locul de dezvoltare a testiculelor sau ovarelor.Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact