Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

viitoarea mama - ultima saptamana de sarcina - > dumneavoastra, mama - urmarile nasterii, secretia lactata, revenirea ciclurilor, revenirea la normal, reluarea relatiilor sexuale, obligatiile postnatale




e8t5719ex47bcr
Termenul depasit - nasterea intarzie (nasterea intarziata)
Poate ca faceti parte din acel procent de 3% dintre femei care depasesc temenul, si copilul inca nu s-a nascut!
Se considera ca termenul este depasit la inceputul celei de-a 4l-a saptamani dupa prima zi a ultimei menstruatii. Daca va aflati in acest caz, veti fi controlata la fiecare 2 zile, sau chiar in fiecare zi, pentru a se asculta bataile inimii copilului. Se va efectua si o amnioscopie pentru a se observa culoarea lichidului amniotic. Daca are o culoare verzuie, inseamna ca fatul a inceput sa elimine meconiul si deci, acum sufera. In acest caz trebuie sa se intervina pentru declansarea nasterii. Cu ajutorul aparatului Doppler se va examina de asemenea vitalitatea placentei, deoarece spre sfarsitul sarcinii aceasta incepe sa se altereze si sa-si indeplineasca mai ineficient functiile de nutritie si de oxigenare.
Raporturile sexuale provoaca adesea nasterea, deoarece ele antreneaza o descarcare de prostaglandine. Acesti hormoni actioneaza direct asupra fibrelor musculare ale uterului si declanseaza
contractiile.
Daca, dupa 41 de saptamani, copilul intarzie sa se arate, se declanseaza artificial nasterea. In general copilul se naste in stare buna de sanatate si nu are nevoie de ingrijiri deosebite. Pielea lui care si-a pierdut tot vernixul se descuameaza, iar unghiile sunt foarte lungi. Era timpul sa vina pe lume!

Urmarile nasterii

Imediat dupa nastere, uterul se contracta si incepe sa involueze, adica sa-si micsoreze volumul. El coboara cu un centimetru pe zi si nu se mai simte la palpare spre a 10-a zi. Contractia uterului permite o ligatura naturala a vaselor de sange, si astfel se evita hemoragiile. Totusi o scurgere sanguina mai persista o vreme. In primele 2-3 zile de dupa nastere ele sunt destul de abundente, prin aceasta favorizandu-se antrenarea partii mucoase a uterului, sau caduca -cea care inconjura oul initial. Aceste sangerari, sau lohii, se diminueaza dupa cateva zile si inceteaza complet spre sfarsitul celei de-a 3-a saptamani. Totusi, la unele femei, ele pot sa continue pana la revenirea ciclurilor. O scurgere mai importanta se poate produce intre a 12-a si a 15-a zi dupa nastere. Aceasta este denumita mica revenire a ciclului s\ nu va dura mai mult de 3-4 zile.
La femeile care au deja unul sau mai multi copii, pot aparea contractii dureroase ale uterului, care provoaca o scurgere mai abundenta de sange. Acestea sunt asa numitele colici si se intensifica in momentul in care mama alapteaza. In astfel de cazuri, se administreaza un analgezic usor timp de cateva zile.
Daca vi s-a efectuat o epiziotomie, veti avea o mica durere locala timp de cateva zile, mai ales cand urinati. De mai multe ori pe zi, trimiteti un jet de aer cald cu ajutorul unui foehn spre zona epiziotomiei, pentru a inlatura umiditatea locala. In felul acesta cicatrizarea va fi mai rapida.






Secretia lactata

Dupa expulzarea placentei, hipofiza secreta un hormon al lactatiei, prolactina, care actioneaza direct asupra glandelor mamare. La doua zile dupa nastere sanii se umfla si se intaresc. Se declanseaza secretia laptelui.

Daca alaptati, sanii raman destinsi pe toata durata alaptarii. Va trebui sa-i sustineti corespunzator, cu ajutorul unui sutien pe care il veti purta zi si noapte.

Daca nu alaptati, veti primi cateva pastile care stopeaza secretia lactata. Sa nu acceptati sa vi se bandajeze sanii, pentru ca metoda este inutila, ba chiar contribuie la deteriorarea lor. Aceasta practica de altfel a cam disparut. Totusi, purtati un sutien bun, el fiind eficient.

Revenirea ciclurilor

Prin aceasta se intelege revenirea primelor menstruatii si deci a restabilirii unui ciclu menstrual normal. Revenirea ciclurilor poate surveni la date variabile, in functie de alaptare:



- daca alaptati, ea se produce la circa 4 luni dupa nastere, uneori mai devreme, dar deseori mai tarziu, la cateva luni dupa alaptare

- daca nu alaptati, ciclurile revin mai repede, in general dupa 6 pana la 8 saptamani dupa nastere, cu variatii individuale mai mari sau
mai mici.

De cele mai multe ori, scurgerile de sange ale acestor prime cicluri sunt mai abundente decat in mod normal.

Revenirea la normal: faceti-o treptat

Profitati de internarea in maternitate pentru a va odihni. Noua luni de sarcina, apoi eforturile nasterii v-au obosit, si daca nu profitati acum de acest ragaz, riscati sa regretati in saptamanile care urmeaza.
Inca din prima zi dupa nastere puteti sa va ridicati, dar cu moderatie. Perineul dumneavoastra a fost foarte solicitat si intins in momentul nasterii. Ori, acum stiti ca perineul este acel ansamblu de muschi pe care se sprijina organele urogenitale. Uterul, inca mare si greu, va avea tendinta sa-si accentueze relaxarea si daca este insuficient mentinut, se poate intoarce spre inapoi. Asa se produce retroversia uterina. O afectiune mult mai importanta care poate surveni este descensiunea organelor, destul de rar intalnita in prezent, in special datorita epiziotomiei care prezerva tonicitatea perineului. Ca urmare, va sfatuim sa va faceti toaleta prin spalare, sa mergeti putin, sa nu ramaneti in picioare prea mult timp. Si mai ales sa nu carati greutati.
Din acest moment incepeti reeducarea perineului, fara sa faceti miscari nepotrivite, dar contractand unul dupa altul muschii regiunii anale, apoi ai celei genitale. Nu va lasati deprimata la vederea abdomenului dumneavoastra moale si chinuit. El a fost extraodinar de intins in perioada de sarcina. Acum trebuie sa-i dati timp sa-si revina la normal. Veti astepta sa recuperati complet tonicitatea perineului, care dureaza cam 6 saptamani, inainte de a intreprinde o serie de exercitii de gimnastica. Daca simtiti nevoia, puteti solicita o serie suplimentara de asemenea exercitii, desfasurate de preferinta sub supraveghere medicala. Cand nu veti mai avea nici un fel de sangerare si cand vulva va fi complet cicatrizata, mai ales daca vi s-a efectuat o epiziotomie, veti putea inota in piscina cat mai des cu putinta. Aceste exercitii, completate cu o alimentatie echilibrata si usoara, va vor ajuta sa va recapatati formele, destul de repede.

Zile albe, zile negre (Baby blues)
Revenita acasa cu copilasul, va regasiti casa si sotul plin de bucurie. Totul pare perfect. Ori, asa ar trebui sa fie daca, fapt inexplicabil, moralul dumneavoastra n-ar fi "la pamant" si n-ati vedea totul "in negru". Va vine sa plangeti fara motiv si nu aveti chef de nimic. Pentru scurt timp, chiar copilul atat de dorit va lasa indiferenta. Aceasta stare este denumita baby blues sau post-partum blues, adica depresia de dupa nastere.

Datorata unei tulburari hormonale enorme, provocata de declansarea nasterii, aceasta forma de depresie are origine pur fiziologica si este accentuata de oboseala celor 9 luni de sarcina, de eforturile nasterii, de sangele pierdut, de somnul perturbat pentru hranirea si ingrijirile necesare copilului. Fara sa mai punem la socoteala toate intrebarile nelinistitoare pe care si le poate pune o mama tanara cand se vede cu copilul alaturi.

Trebuie sa stiti ca aceasta stare exista si ca ea nu este rusinoasa. Ar fi bine ca partenerul dumneavoastra sa-si rezerve cateva zile din concediu pentru ava sta alaturi in aceste momente mai dificile. Daca acest lucru nu este posibil, incercati s-o aveti alaturi pe mama sau pe o prietena a dumneavoastra care sa aiba grija de copil pentru scurte intervale in care ati putea iesi la plimbare pentru a va mai schimba gandurile.
Nu lasati sa se instaleze starea de deprimare, caci daca va veti lovi de neintelegerea celor din anturaj, puteti usor sa ajungeti de la deprimare la o adevarata depresie nervoasa. Este bine ca de la primele semne sa consultati medicul. Cu ajutorul unor medicamente, el va poate reda tonusul si surasul. Si astfel, noua viata in trei va incepe sub auspicii fericite.

Reluarea relatiilor sexuale
Pentru reluarea relatiilor sexuale veti astepta ca sangerarile care urmeaza dupa nastere sa inceteze si mai ales ca vulva sa fie complet cicatrizata. Nu este bine sa aveti relatii sexuale daca ele sunt dureroase, fiindca veti ajunge sa va formati, inconstient, un reflex negativ de autoaparare. Si in acest caz, consultati medicul, care are posibilitatea ca, prin mijloace simple, sa solutioneze problema.
In mod firesc, va trebui sa aveti, atat dumneavoastra, cat si partenerul, o igiena ireprosabila, in scopul evitarii oricarui risc de infectie care ar putea afecta aparatul genital.
Chiar din momentul cand va reluati relatiile sexuale, trebuie sa aveti in vedere o metoda de contraceptie daca nu doriti sa incepeti o noua sarcina. Revenirea fertilitatii este imprecis plasata intre a 6-a si a 8-a saptamana de dupa nastere. Ceea ce inseamna ca a avut loc o ovulatie cu 15 zile inainte. Plutim in necunoscut!
Daca alaptati, atentie! Nu credeti in traditia conform careia atat timp cat alapteaza, femeia este ferita de o noua sarcina. Este adevarata doar in parte. O femeie care alapteaza complet este protejata doar in primele trei luni. Acest lucru explica de ce 7% dintre femeile care alapteaza pot ramane din nou insarcinate in aceasta perioada.
Medicul ginecolog va decide care este metoda de contraceptie cea mai potrivita pentru dumneavoastra. El stie daca sunteti la primul copil sau nu, daca aveti ciclurile regulate sau nu, si poate decide in functie de acesti factori alegerea unei metode de contraceptie corespunzatoare. Ea poate fi de altfel doar temporara si dupa un timp va fi inlocuita cu alta.

Obligatiile postnatale

Copilul fiind nascut, aveti de indeplinit cateva obligatii fata de administratie. Nu le neglijati, fiindca va pot provoca incurcaturi neplacute mai tarziu.

Pentru dumneavoastra: o vizita medicala
Ea trebuie efectuata la 6 saptamani dupa nastere si consta intr-un examen clinic in cursul caruia medicul verifica daca organele genitale si-au regasit locul si sunt in buna stare. El va examina de asemenea sanii, peretele abdominal, perineul. Lui va trebui sa-i semnalati orice anomalie, orice problema, cum ar fi varicele sau hemoroizii.

Pentru copil: declaratia de nastere
La maternitate, vi se inmaneaza o adeverinta atestand nasterea copilului. Inarmat cu ea si cu certificatul de casatorie, tatal, sau, in lipsa lui, o persoana delegata de maternitate, trebuie sa declare copilul la primaria localitatii unde a avut loc nasterea. Declararea trebuie facuta in mod obligatoriu in cele trei zile de dupa nastere, riscandu-se altfel complicatii costisitoare.

Serviciile primariei unde se inregistreaza nasterea remit persoanei care a efectuat declaratia, certificatul de nastere al copilului.

Supravegherea medicala a copilului

Copilul trebuie sa fie supus unor vizite medicale obligatorii la intervale precise. In primul an, sunt prevazute 9 vizite medicale obligatorii: una in cursul saptamanii care urmeaza nasterii, una la sfarsitul primei luni si cate una in cursul lunilor a 2-a, a 3-a, a 4-a, a 5-a, a 6-a, a 9-a si a 12-a.
In cel de-al 2-lea an, sunt prevazute 3 vizite obligatorii: in cursul lunilor a 16-a, a 20-a si a 24-a.
Apoi, copilul trebuie sa fie prezentat la o vizita medicala la fiecare 6 luni, in cursul urmatorilor 4 ani.

Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact