Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

viitoarea mama - ultima saptamana de sarcina - >COPILUL S-A NASCUT - A 39-A SAPTAMANA DE LA FECUNDARE - SIMTURILE NOU-NASCUTULUI, CU CINE SEAMANA






e7x4922ec82mon
Copilul dumneavoastra este aici, il puteti vedea si atinge. Buna ziua, dragul meu!


Imediat ce a fost extras din uter vi l-au pus pentru cateva clipe pe abdomen. Ati putut simti pe trup acea fiinta calda, care umplea sala de strigate. Prima lui senzatie mai blanda, dupa probele la care a fost supus la nastere, este corpul dumneavoastra, moale si cald, in care se cufunda acum. Strigatele lui vor inceta foarte repede in contact cu pielea dumneavoastra, iar daca i se lasa timp, va incerca poate sa-si exerseze reflexul de a scormoni sau de a suge, care il face pe nou-nascut sa caute instinctiv sanul mamei.

Strigatul pe care copilasul il scoate la nastere poate fi mai mult sau mai putin puternic. El nu este un strigat de deznadejde in fata vietii care ii sta in fata, ci pur si simplu o necesitate vitala. Cutia toracica comprimata in timpul nasterii se decomprima imediat ce el iese afara, provocand o patrundere brusca a aerului in gura care se deschide. Alveolele pulmonare de destind rapid, in timp ce lichidul amniotic din arborele pulmonar se resoarbe. Sangele venind de la inima se precipita in vasele pulmonare, incarcandu-se cu oxigenul adus de aceasta prima respiratie si descarcandu-se de dioxidul de carbon, in cursul expiratiei. In feiul acesta s-a stabilit circulatia inima-plamani.

Dupa cei se ataseaza o mica bratara de bumbac purtandu-i numele, copilasul dumneavoastra trebuie sa primeasca primele ingrijiri:

- in primul rand, trebuie sa / se dezobstrueze caile respiratorii, prin aspirarea mucozitatilor care pot obtura mai mult sau mai putin gura si nasul; medicul se va asigura ca acestea sunt bine degajate

- la circa 5 minute dupa nastere, se prinde cordonul ombilical cu doua pense; se sectioneaza intre cele doua pense, la cativa centimetri de burta copilului; inainte de a se aplica un pansament usor sau un plasture se preleveaza putin sange din cordon pentru diferite analize; partea ramasa din cordon se va usca si va cadea dupa circa o saptamana, lasand pe abdomen o mica rana, care se va cicatriza rapid

- se administreaza cate doua picaturi de co//rin fiecare ochi

- este cantarit; daca are mai putin de 2,700 kg, inseamna ca este un copil mic; daca are mai mult de 3,700 kg se poate spune ca este un copil mare; / se masoara lungimea si circumferintele capului -care se situeaza intre 33 si 35 cm - si a cutiei toracice.
In zilele care urmeaza dupa nastere, copilul pierde circa o zecime din greutatea lui la nastere. Aceasta scadere de greutate are cauze fiziologice, fiind datorata evacuarii meconiului care ii umple intestinul, precum si faptului ca este hranit putin. Va reincepe sa creasca incepand cu a 3-a zi si revine la greutatea avuta la nastere in jurul celei de-a 10-a zile.
Toate ingrijirile ii sunt acordate pe o masa incalzita sau sub un con de caldura, fiindca trupul copilului se raceste foarte repede. Nu trebuie uitat ca el a trait mai multe luni la o temperatura de 37°C si, dintr-o data, se gaseste la 22°C. El nu este capabil inca sa-si adapteze temperatura interna, care scade cu 1 pana la 2,5°C. Abia dupa 2-3 zile va reusi sa-si restabileasca o temperatura de 37°C.
Din ce in ce mai frecvent, dupa primele ingrijiri, i se face o baie calda, pentru a-i reaminti mediul pe care l-a parasit. Isi manifesta placerea, regasindu-si imediat calmul. Este tinut in apa circa 5 minute, fara a fi spalat propriu-zis, pentru a nu i se inlatura vernixul, care inca ii mai protejeaza pielea fragila.
Dupa primele ingrijiri si baie, copilul va fi supus unei serii de teste care au ca scop controlul respiratiei, batailor inimii - care sunt in jur de 100 pana la 120 pe minut - tonusului muscular si reflexelor, acestea din urma pentru evidentierea functionarii corespunzatoare a sistemului nervos central.

Cu cine seamana copilul dumneavoastra?
Cand v-au pus copilul pe abdomen, l-ati privit, si in pofida bucuriei care va stapanea, n-ati indraznit sa va marturisiti si o usoara deceptie. Nu vi se parea frumos! Inainte va imaginati un bebelus rozaliu si bucalat, or, ceea ce vedeti nu seamana deloc cu aceasta imagine! Ce vi se intampla este perfect normal. Toti copiii se prezinta in acest fel, in ziua nasterii lor. Asteptati doua sau trei saptamani si veti avea un copilas ce va corespunde asteptarilor dumneavoastra.
Mai intai sunteti surprinsa de volumul capului. Este adevarat ca are un cap mare! El reprezinta un sfert din lungimea totala, pe cand la adult acesta nu reprezinta decat o septime. Fruntea este si ea prea mare in raport cu restul fetei, ea reprezentand trei sferturi in loc de jumatate. Ca urmare a nasterii, este posibil sa se fi alungit putin capul copilului sau sa se fi turtit intr-o parte sau alta. In circa 15 zile, nu se va mai observa nimic si el va avea un cap frumos, rotund, asa cum este normal.
Oasele craniului sau nu sunt inca sudate, fiind separate intre ele prin spatii de tesut fibros. Aceste spatii sunt foarte largi, indeosebi in doua locuri: deasupra fruntii si in partea posterioara a craniului. Acestea se numesc fontanele. Ele se vor reduce treptat, pe masura ce craniul va creste si se vor inchide complet cam dupa 8 luni in partea din spate si dupa circa 18 luni cea de deasupra fruntii.
Capul copilului este prea greu pentru muschii gatului sau. Din aceasta cauza el nu reuseste sa-l ridice. De aceea, va trebui sa-l sustineti dumneavoastra, sprijinindu-l cu o mana atunci cand il ridicati.

Ochii lui par prea mari, ceea ce de asemenea este normal, avand in vedere ca marimea lor este de 2/3 din cea a adultului, pe cand capul nu respecta aceeasi proportie. Adeseori la nastere par bleu, dar tenta lor se schimba si vor avea culoarea definitiva abia dupa prima luna. Pleoapele sunt groase si au genele vizibile. Nasul s-ar putea sa fie aplatizat in urma nasterii, dar si el se va redresa curand. Cat despre gura lui, ce sa mai vorbim, pare imensa.

Copilul dumneavoastra s-a nascut fara par sau, din contra, cu o coama zdravana. In acest al doilea caz urmeaza s-o piarda, deoarece firele de par ii vor cadea progresiv in urmatoarele saptamani, fiind inlocuite de altele mai fine si in general mai deschise la culoare. Si chiar daca copilul dumneavoastra are la nastere corpul acoperit cu pufulet, si acesta va cadea.

Pielea acoperita la nastere cu vernix (acel strat unsuros si albicios), se curata dupa primele zile si devine mai fina si mai luminoasa. Uneori se intampla ca ea sa capete o culoare frumoasa portocalie, in a doua sau a treia zi dupa nastere. Este semnul ca bebelusul dumneavoastra are icterul fiziologic al nou-nascutului, care se intalneste la circa 80% dintre noii-nascuti.
Copilasul dumneavoastra poate avea unghiile foarte lungi. Chiar daca se zgarie usor cu ele, nu este bine sa fie taiate inainte de una sau chiar doua saptamani, pentru a se evita o eventuala infectie.
Organele genitale ale copilului sunt foarte dezvoltate, mai ales daca este baiat. Daca este fata, pot sa apara cateva picaturi de sange in scutece. Nu este nimic alarmant, fiind un fenomen fiziologic. De asemenea, sanii copilului, fie el baiat sau fata, sunt umflati si secreta o substanta albicioasa. Aceasta este consecinta trecerii prin placenta a unei mici cantitati de hormoni, inainte de a stimula secretia laptelui la mama. In cateva zile, sanii copilului revin la normal. In asteptare, nu-i atingeti. Toate aceste semne reprezinta ceea ce se numeste criza genitala a nou-nascutului.

Simturile nou-nascutului
Copilasul dumneavoastra nu este un simplu tub digestiv, cum se mai spunea cu usurinta doar cu vreo 15 ani mai inainte. Departe de aceasta! Acum este o fiinta autonoma pe plan fiziologic si are deja numeroase senzatii. Vede, aude, simte si resimte.
Vederea lui nu este prea buna inca, deoarece nu percepe lucrurile decat dintr-un unghi ingust de numai 20°, cu conditia ca ele sa fie plasate la 20 - 25 cm de ochii lui. Inca nu distinge nici culorile, cu exceptia poate a celei rosii. Dificultatile de vedere ale nou-nascutului provin din faptul ca el a trait pana acum intr-un mediu intunecos si de aceea are nevoie de timp pana cand retina se adapteaza la lumina si devine cu totul functionala.
Auzul lui este mai bun. Este adevarat ca aude de mai multe luni si ca este deja obisnuit cu numeroase sunete. Recunoaste perfect vocea umana, pentru ca o auzea deja inainte de nastere. Aude chiar si atunci cand doarme si poate fi trezit de sunete slabe.
Mirosul este si el dezvoltat si datorita lui descopera sanul matern. Este deocamdata simtul cel mai dezvoltat prin care isi recunoaste mama. Cu ajutorul lui o recunoaste dupa 10 zile de la nastere, pe cand dupa voce abia dupa 5 saptamani, iar prin intermediul vederii, dupa 3 pana la 5 luni.
Gustul copilului s-a dezvoltat de pe cand inghitea lichid amniotic. Va fi deci imediat capabil sa distinga si sa aprecieze un lapte cu gust agreabil. Daca va alaptati copilul, trebuie sa fiti atenta la alimentatie. Daca mancati usturoi, ceapa, varza, sparanghel, riscati sa-l vedeti imbufnat. Din contra, daca mancati marar sau chimen, laptele dumneavoastra va fi usor parfumat si el va simti o mare placere.

Veti fi fara indoiala surprinsa de faptul ca va gasiti mereu copilul cu capul atingand peretele leaganului in care sta. In aceasta pozitie aparent incomoda, el doarme cu surasul pe buze. Acest contact este necesar pentru el. Golul care il inconjoara acum, dupa ce, atunci cand era in interiorul corpului dumneavoastra fusese incon­jurat de peretii uterului, ii provoaca frica. Acest lucru explica de ce se simte bine si e coplesit de placere atunci cand il tineti in brate, bine strans la piept. Surade ingereste sau se uita la dumneavoastra daca i-o cereti. Astfel se stabileste comunicarea dintre mama care vorbeste si surade si copilul care o priveste. Ea se intareste pe masura ce mama ii cere tot mai multe, pentru a-i stimula sistemul nervos, si el raspunde dupa posibilitatile lui. Toti acestia sunt stimuli care contribuie la maturizarea lenta a sistemului nervos. Neuronii se interconecteaza pe masura ce receptioneaza informatii, iar gandirea va fi cu atat mai bogata, cu cat circuitele vor fi mai numeroase. dumneavoastra stiti deja ca sunt necesari 18-20 de ani pentru ca procesul de desavarsire a creierului sa ajunga la punctul final. Acest lucru arata importanta educatiei in comportamentul viitorului adult.

Toate mijloacele prin care intrati in comunicare cu copilul sunt bune: cuvinte, surasuri, mimica, muzica. Nu numai ca lui ii plac aceste stimulente, dar le si asteapta cu placere. Contactele dintre dumneavoastra si el se vor imbogati pe masura ce timpul trece, deoarece copilul va deveni din ce in ce mai receptiv si va fi capabil sa va raspunda mai activ. Intre voi se tese inevitabil o legatura afectiva foarte puternica, in care dragostea de mama va raspunde la cea a copilului.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact