Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

viitoarea mama - aproape de nastere - >A 38-A SAPTAMANA DE LA FECUNDAREAti ajuns la termen cu sarcina. Pana la sfarsitul acestei saptamani, veti ajunge in sfarsit sa vedeti, la lumina zilei, copilasul cu care traiti de 9 luni. i7e324ib99qcu


Lungimea lui este de 50 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 3,300 kg. Capul bebelusului are acum diametrul de circa 9,5 cm. Este partea cu circumferinta cea mai mare din intregul corp.
Imediat dupa nastere, vor interveni o serie de schimbari in functionarea organelor copilului. Prima se va modifica circulatia sanguina. O data taiat cordonul ombilical, copilul devine autonom, ceea ce inseamna ca de acum va trebui sa-si asume singur functiile de nutritie si de oxigenare. Sangele sau, incarcat cu dioxidul de carbon rezultat din metabolism, nu se mai poate curata de acesta prin intermediul sangelui mamei, ci trebuie s-o faca prin contactul cu propriile alveole pulmonare. La fel si cu oxigenul care nu-i mai este furnizat de sangele matern, ci il ia singur din aerul pe care il respira. Deci, se stabileste un circuit inima-plaman.

Arborele pulmonar mai sufera dupa nastere inca 6 noi diviziuni pana sa ajunga la forma lui definitiva. In timpul primelor inspiratii de aer care au loc in momentul nasterii, lichidul amniotic din plamani se resoarbe rapid, simultan cu desfasurarea extremitatiilor bronhiilor, care formeaza alveolele pulmonare. Toate alveolele sunt dilatate pana in aproximativ a treia zi care urmeaza dupa nastere.

Ficatul isi abandoneaza definitiv rolul pe care il avea de a produce globule rosii si albe sanguine, aceasta functie preluand-o de acum maduva spinarii.
In raport cu toate celelalte organe, cel mai putin dezvoltat la nastere este creierul. El isi va continua lent maturizarea biologica pana la varsta de 18-20 de ani:
- la nastere, greutatea creierului este intre 300 si 350 de grame

- la un an, ea este de 800 de grame, adica 60% din cea a unui adult

- la 3 ani, cantareste 1,300 kg; cresterea lui este aproape completa

- in intervalul de la nastere si pana la 6 luni de viata postnatala, creierul creste cu 2 grame pe zi, adica cu 60 de grame pe luna -intre a 6-a si a 36-a luna cresterea este de 0,35 grame pe zi, adica de 11 grame pe luna
-intre 3 si 6 ani, ea este de 0,15 grame pe zi, adica de 5 grame pe luna

- de la 6 la 20 de ani, este de 0,027 de grame pe zi, adica de 0,8 grame pe luna.
De notat ca gradul de inteligenta nu este legat direct de marimea creierului.
La nastere, creierul este o putere potentiala. Destinul sau este de a se autoconstrui pornind de la experientele vietii. El isi va continua dezvoltarea crescand si complicandu-si conexiunile nervoase. Sub influenta stimulilor motori, senzoriali, afectivi si psihosociali, celulele cerebrale nobile, cum pot fi considerati neuronii, vor dezvolta, ca raspuns la acesti stimuli, dendritele, in numar foarte mare: mai multe mii pentru fiecare celula. Ele se vor raspandi de la celula la celula, stabilind astfel nenumarate conexiuni, veritabile circuite electrice care permit circulatia si transmiterea influxurilor nervoase. Conexiunile si circuitele se alcatuiesc asemenea celor dintr-un calculator electronic, pe masura perceperii informatiilor. Acest proces conduce la un anumit tip de "cablaj", diferit pentru fiecare individ, deci, cu facultati de adaptare si de intelegere proprii fiecaruia, ce determina in final elaborarea unei gandiri individuale.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact