Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

viitoarea mama - sarcina si probleme de sarcina - sfaturi si indrumari de calitate - >Despre mama, pregatirea, contractiile uterine si rezultatul lor

In acest stadiu al sarcinii, multe femei au contractii uterine periodice. Simt de obicei la partea de sus a uterului o intarire, sau o tensionare, care se raspandeste in jos si apoi dispare. Cateva contractii pot sa fie uneori foarte puternice, dar nu sunt frecvente si, mai ales, nu sunt la intervale regulate. Prin aceasta se deosebesc usor de contractiile care semnaleaza inceputul travaliului nasterii.
t7n5913th46ynk
Pregatiti-va valijoara proprie si pe cea a copilului
Nu sunteti atat de departe de termen pe cat s-ar crede si copilul poate veni in orice moment. De aceea este mai bine sa anticipati o plecare la maternitate si sa pregatiti totul din vreme.

Nu uitati de acte
Puneti intr-un plic mai mare, ca sa aveti siguranta ca le aveti la indemana: Carnetul de maternitate, Carnetul de sanatate, Buletinul de identitate cu grupa sanguina inscrisa, rezultatele ultimelor analize pe care le-ati efectuat.

Daca nasteti la maternitate
Nu aveti teoretic nevoie de nimic, toata lenjeria pentru dumneavoas­tra si copil fiindu-va pusa la dispozitie de acolo. Va puteti totusi gandi sa va luati obiectele personale de toaleta, lenjeria de toaleta, fara a uita halatul si papucii de casa.
Totodata, va fi mai placut sa va primiti vizitatorii din familie sau prietenii intr-o camasa de noapte frumoasa, si sa imbracati copilasul in camasuta pe care i-ati adus-o de acasa.

Daca nasteti intr-o clinica privata
Va trebui sa aduceti lenjeria dumneavoastra si pe cea a copilului.
. Valiza dumneavoastra
Pentru nastere:

- o camasa de noapte larga in care sa va simtiti bine

- sosete. Pentru sejurul de dupa nastere

- 2 camasi de noapte scurte care se deschid cu usurinta in fata, pentru alaptat

- un halat de camera si papuci de casa

- 2 sutiene care se deschid in fata, pentru alaptat

- tampoane igienice si chiloti

- prosoape si obiectele de toaleta.

Valiza copilului
In general, trebuie sa aveti:


- 6 camasute de panza fina

- 3 brasiere (camasute fara maneca) de lana

-  4 combinezoane de sugari (gen salopeta, camasuta si pantalonas)

- 4 perechi de sosete

- 3 fese pentru burta

- o bonetica

- scutece, daca acestea nu sunt furnizate de maternitate (interesati-va).


Contractiile uterine
Uterul este un muschi constituit din mai multe tipuri de fibre care, contractandu-se, vor juca un rol important in nastere.

Cand se contracta, fibrele musculare longitudinale care constituie exteriorul uterului determina deschiderea colului. Conjugarea actiunilor de contractie simultana a fibrelor circulare si a fibrelor longitudinale interne determina coborarea copilului spre partea inferioara a uterului, pentru a fi expulzat.

Declansarea contractiilor
Cauza precisa care determina declansarea contractiilor inca nu se cunoaste. Sunt cunoscuti desigur un numar de factori declansatori, dar nu se stie ce anume decide brusc "declansarea ostilitatilor".

Factorii hormonali

- prin secretia unui hormon hipofizar al fatului, nivelul de proges-teron al mamei, pana atunci foarte ridicat, scade brusc; acest lucru determina secretia unui nou hormon de catre hipofiza mamei: ocitocina, a carei prezenta este esentiala pentru nastere, deoarece ea declanseaza contractiile uterului; acest hormon se administreaza chiar de medic femeilor ale caror contractii nu sunt destul de puter­nice sau pentru declansarea travaliului in cazul unei nasteri induse -nivelul de prostaglandine-substante secretate de insusi muschiul uterin - creste, antrenand contractiile.

Factorii mecanici

- distensia uterului intr-un anumit moment declanseaza secretia de prostaglandine

- capul copilului, angajat in bazin prin presiunea exercitata de contractiile uterului, apasa pe col; printr-un reflex nervos, al carui punct de plecare este colul, contractiile pot fi amorsate si apoi intretinute; de altfel, se intampla destul de des ca un examen medical de sfarsit de sarcina sa declanseze nasterea in urmatoarele 24 de ore.

Rezultatul contractiilor
Deschiderea colului
Contractiile isi exercita presiunea dinspre fundul uterului spre col. La fiecare contractie, peretele uterului trage colul in sus. Din aceasta cauza el se scurteaza progresiv, pana dispare complet. Ajunge in final sa se confunde cu restul uterului, dar ramane totusi inchis prin dopul gelatinos. In cazul unor sarcini cu risc, stergerea colului poate avea loc cu mai multe saptamani inaintea nasterii.
La primipare, stergerea colului este intotdeauna urmata de dilatare. Colul poate avea nevoie de mai multe ore pentru a se dilata.

Dilatarea colului
Sub efectul contractiilor, colul se deschide putin cate putin. Dilatarea completa a colului corespunde unei deschideri de 10 cm in diametru, in acel moment, corpul uterului se gaseste in continuitate cu vaginul.

Copilul nu poate iesi din uter atat timp cat dilatarea nu este completa. Mama simte capul copilului apasand la baza uterului si are tendinta sa-l impinga. Acest lucru nu serveste insa la nimic, fiind mai bine sa astepte pana cand medicul sau moasa care dirijeaza nasterea ii spune s-o faca.

La multipare, stergerea si dilatarea au loc mai mult sau mai putin in acelasi timp.

Impingerea copilului inainte
Contractiile actioneaza asupra copilului impingandu-l putin cate putin inainte. Ele il ajuta totodata sa se roteasca usor pentru a se orienta dupa cea mai buna axa de traversare a bazinului.
In momentul expulziei, contractiile uterine au rolul sa impinga fatul spre exterior.
Eliminarea placentei
Dupa nasterea copilului si oprirea pentru scurt timp a contractiilor, acestea reapar, dar intr-un mod mult mai putin dureros. Ele au acum rolul de a desprinde si expulza placenta prin retractia uterului si ligatura naturala a vaselor sanguine care le uneau.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact