Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

viitoarea mama - a treia saptamana de sarcina - sfaturi medicale - >Sfaturi pentru mama, ginecolog, fumat, cunsumul de cafea, bautura alcoolica, droguri


inceputul acestei saptamani este marcat de un eveniment deosebit de important: absenta menstruatiei.
Absenta menstruatiei nu este prin ea insasi o proba de sarcina, dar daca aveti in mod obisnuit cicluri regulate si ati facut tot ce trebuie ca sa aveti un copil, ei bine, sunt sperante mari ca dorinta sa vi se realizeze.
Si invers, chiar daca aveti sangerari, nu eliminati ipoteza ca sunteti insarcinata. Sangerariie pot fi provocate de eroziunea vaselor de sange ale mucoasei uterine in perioada de implantare a oului.
Micile semne clinice care incep sa apara va pot inlatura indoielile: t3y6823tf96fdj

- sanii sunt umflati si tensionati -incepeti sa aveti greturi matinale

- in cursul zilei va simtiti obosita

- sunteti nervoasa si iritabila.
Acestea sunt semne caracteristice ale unui debut de sarcina, insa deja bine instalata. Productia de hormoni de catre corpul galben al ovarului si de catre trofoblastul embrionului, necesari mentinerii lui in mucoasa uterina, sunt cauzele lor directe.

Sfaturi
Daca va masurati cu regularitate temperatura matinala, ati putut constata ca ea a depasit 37°C la mijlocul ultimului ciclu si ca de atunci se mentine la acest nivel. Este semnul ca ovulul eliberat a fost fecundat.
Se poate spune ca sunt putine femei care se supun constrangerii masurarii temperaturii in fiecare dimineata si ca aceasta metoda a cazut in desuetudine de cand au aparut "home-tests" (testele de sarcina pe care le puteti efectua acasa).

Efectuati acasa un test de diagnoza a sarcinii

A va face un test la sfarsitul celei de-a 5-a saptamani din prima zi a ultimei menstruatii este foarte potrivit. Testele se bazeaza pe o reactie imunologica dintre hormonul gonadotrofina corionica, HCG, secretat de catre trofoblast si un reactiv. Corespunzator tipului de test utilizat, rezultatul se obtine sub forma unui inel colorat ce se formeaza intr-un tub de sticla, sau prin schimbarea culorii unei fasii de hartie.

Sunt numeroase aceste teste, care se vand in farmacii insotite si de un prospect ce explica modul de utilizare.

Consultati ginecologul
Nu ezitati sa mergeti la medic chiar inainte de implinirea a trei luni. El va va prescrie unele examene de laborator al caror rezultat este util sa fie cunoscut inca de la inceputul sarcinii, in vederea unei mai bune supravegheri a acesteia. Chiar de azi, obtineti o programare pentru saptamana viitoare.

Renuntati la fumat
Atat cat este cu putinta, incercati sa nu mai fumati, sau cel putin sa reduceti consumul zilnic. Nu depasiti cinci tigarete/zi, repartizate pe parcursul unei zile intregi. Daca fumati mai mult de zece tigarete pe zi, copilul dumneavoastra risca sa devina hipotrofic, adica sa inre­gistreze o intarziere in dezvoltare prin malnutritie. In plus, copiii fu­matoarelor se nasc adesea prematur, sau se prezinta cu pelvisul inainte (prezentatie pelviana), ceea ce poate determina complicatii la nastere.

Reduceti consumul de cafea
De la mai mult de cinci cesti pe zi, consumul cafelei are aceleasi consecinte ca si tutunul.

Suprimati orice bautura alcoolica
Alcoolul traverseaza placenta si perturba grav metabolismul celular al embrionului, cu atat mai mult cu cat ficatul acestuia nu este in masura sa-l degradeze.
Alcoolismul este responsabil de malnutritie, de intarzieri in dez­voltarea fatului, de malformatii grave, in special cardiace. Un copil nascut de o mama alcoolica se recunoaste inca de la nastere. El prezinta un facies caracteristic, cu fruntea bombata, barbia si nasul tesite. Deosebit de agitati in primele zile dupa nastere, copiii simt efectiv lipsa alcoolului. Acest handicap existent inca de la nastere ii va urmari intreaga viata. Unei intarzieri in dezvoltarea fizica i se va adauga o intarziere intelectuala. Acest tablou dramatic este caracteristic unui copil a carui mama a baut doi litri de vin pe zi, sau circa 6 pahare de whisky, pe durata sarcinii, ceea ce nu este atat de rar, dat fiind ca, in functie de regiune, se intalnesc intre 1 si 3 astfel de cazuri la mia de copii.
Revenind insa la cazul dumneavoastra, daca beti doar un pahar cu vin sau un aperitiv, ceea ce reprezinta putine grame de alcool pentru o mama de 50 kg, aceasta este insa o cantitate enorma pentru un embrion de cateva grame, care nu poate sa-l distruga. Abtineti-va deci total de la alcool; copilul dumneavoastra merita acest mic sacrificiu.
Mai multe institutii specializate vin in ajutorul bolnavilor alcoolici: asociatiile vechilor bautori si centrele de igiena alimentara si dezintoxicare.

Problema drogurilor
Nici un drog nu este inofensiv, toata lumea o stie. Fie ca este un drog puternic sau din categoria celor numite slabe, el trece sigur de la mama la copil in timpul sarcinii si chiar mai tarziu, in timpul alaptarii. Chiar daca hasisul si marijuana se pare ca nu provoaca anomalii viitorului copil, ramane totusi cunoscut faptul ca si o "mica priza" consumata de mama determina un raspuns imediat la drog, asociat cu dependenta.
Alte droguri, ca heroina, cocaina, morfina si amfetaminele au consecinte dramatice asupra sarcinii. Nu numai ca infectiile materne si complicatiile lor sunt mult amplificate, dar copilul insusi este foarte afectat. Avand o greutate si o talie inferioare fata de normal, el se naste deseori prematur, cu o insuficienta respiratorie grava. In special dupa heroina, la 48 de ore dupa nastere el inca nu doarme, este scuturat de tremuraturi incoercibile si scoate strigate ascutite. Acest sindrom de abstinenta dispare dupa administrarea unei solutii pe baza de opiu. Dezintoxicarea trebuie facuta progresiv si prelun­gita circa 6 saptamani.
LSD-ul provoaca de doua ori mai multe avorturi si de trei ori mai multe malformatii congenitale, in special ale membrelor, decat apar in mod natural. Consumul de LSD, cocaina si amfetamine determina intarzieri psihice si motorii grave, ireversibile.
Ca viitoare mama, daca te droghezi, ai acum o ocazie nesperata sa te debarasezi de drog si sa redevii tu insati. Astepti un copil. Fa pentru el ceea ce n-ai putut face pentru tine insati. Si chiar daca va fi foarte greu, nu te nelinisti, el te va ajuta foarte mult!

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact