Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

viitoarea mama - a treia saptamana de sarcina - sfaturi medicale - >Grupele sanguine, Factorul RH

Asemenea culorii pielii sau ochilor, grupa sanguina a copilului dumneavoastra este stabilita inca de la prima celula - zigotul. Ea este inscrisa in genele transmise de parinti. Va depinde deci atat de cea a mamei, cat si de cea a tatalui. Grupele sanguine sunt determinate de o gena care se prezinta sub trei forme: LA, LB si I. Cum cromozomii paterni si cei materni sunt imperecheati doi cate doi inca de la formarea zigotului, se vor gasi alaturate de fiecare data cate doua forme de gene.
LA si LB sunt amandoua dominante asupra lui I, care este deci recesiva. Reamintim ca intotdeauna gena dominanta este cea care se exprima.
z2e424zh83bedBiologic, fiecare grupa sanguina este caracterizata prin prezenta a doua substante. Una este situata pe membrana de suprafata care inconjoara globulele rosii si este aglutinogenul. Cealalta este continuta in ser, mediul in care plutesc globulele rosii si este aglutinina, care are proprietatea de a aglutina, adica de a distruge globulele rosii care poseda aglutinogenul corespunzator.

- Aglutinogenul A este distrus de catre aglutinina anti-A.

- Aglutinogenul B este distrus de catre aglutinina anti-B.

Se intelege de la sine ca nu poti avea in sangele propriu aglutinina si aglutinogenul corespunzator, fiindca s-ar ajunge la distrugerea propriilor globule rosii.

In timpul unei transfuzii, trebuie intotdeauna avut in vedere tipul de sange caruia ii apartine primitorul, pentru ca aglutininele lui sa nu distruga globulele rosii ale donatorului. O persoana din grupa AB, neavand aglutinine, poate primi orice fel de sange, fiind primitor universal. O persoana din grupa 0 (zero), neavand aglutinogene, poate dona sange tuturor celorlalti, fiind donator universal.
Factorul Rh
Grupele sanguine sunt mai complexe decat sistemul ABO descris anterior. La suprafata globulelor rosii exista, in cele mai multe cazuri, un aglutinogen D. Persoana care il poseda este denumita Rhesus pozitiv sau Rh(+). Cea care nu-l poseda este denumita Rhesus negativ sau Rh(-).
Fiecare dintre noi este deci, caracterizat prin grupa sanguina si prin factorul Rh. Este clar ca in cazul unei transfuzii de sange trebuie respectate regulile de compatibilitate sanguina atat in sistem ABO cat si in sistem Rh.

- atunci cand sange Rh(-) este transfuzat unui subiect Rh(+) nu se intampla nimic

- cand sange Rh(+) este transfuzat unui subiect Rh(-) prima data nu se produce nici un accident, dar subiectul Rh(-) reactioneaza producand aglutinine anti-D. Daca se transfuzeaza din nou sange Rh(+) aceluiasi subiect Rh(-), globulele rosii Rh(+) ale donatorului vor fi aglutinate de catre aglutininele anti-D ale primitorului, ceea ce poate conduce la un accident grav pentru acesta din urma.

Incompatibilitatea feto-materna
Importanta factorului Rh intervine in cursul sarcinii:


- daca mama si tatal sunt amandoi Rh(+), copilul este si el Rh(+) si totul merge bine

- daca si mama si tatal sunt Rh(-), copilul va fi de asemenea Rh(-) si de asemenea nu se intampla nimic

- daca mama este Rh(+) si tatal Rh(-), copilul are o sansa din trei sa fie Rh(-) ca tatal lui, dar cum sangele Iui nu se afla in contact cu cel al mamei, acest lucru nu are importanta


daca mama este Rh(-) si tatal Rh(+), exista riscul incompati­bilitatii feto-materne; ea apare cand copilul este Rh(+) ca tatal sau, ceea ce este posibil in doua treimi din cazuri.

In acest caz special, al mamei Rh(-) si copilului Rh(+), care se intalneste la 15% din populatie, nu se petrece nici un accident in cursul primei sarcini. Totusi, cateva globule rosii ale fatului Rh(+) trec in sistemul circulator al mamei in cursul remanierilor placentare care au loc pe la 4 luni si jumatate, si mai ales in momentul desprinderii placentei la nastere. In acel moment, aglutinogenul D purtat de globulele rosii ale copilului Rh(+) provoaca in sangele mamei formarea de aglutinine anti-D. Acest lucru nu are nici o consecinta asupra sanatatii mamei.
Problema apare la a doua sarcina, cu un nou copil Rh(+). In cursul acestei a doua sarcini, globulele rosii ale fatului Rh(+) trec din nou in circulatia materna, determinand cresterea nivelului de aglutinine anti-D. Acestea traverseaza placenta si se fixeaza pe globulele rosii ale fatului, provocand alterarea lor. Fenomenul descris sta la originea bolii hemolitice a nou-nascutului. Ea se manifesta printr-o ane­mie severa si prin leziuni grave ale ficatului si splinei, care determina moartea fatului, sau a nou-nascutului.
In cazurile grave, un tratament consta in schimbarea sangelui nou-nascutului, uneori chiar cand acesta inca se mai afla in uter. Metoda se numeste exsangvino-transfuzie.
In prezent se ajunge destul de rar la acest gen de transfuzie, deoarece exista un tratament preventiv al incompatibilitatii feto-materne. El consta in injectarea la mama, la 72 de ore de la prima nastere, de gamaglobuline purtatoare de aglutinine anti-D. Acestea aglutineaza globulele rosii Rh(+) ale copilului, care au trecut in sangele matern; astfel sangele mamei "se curata" de toate substantele care ar putea vatama un viitor copil. Aceasta imunizare trebuie evident repetata la fiecare noua sarcina, precum si dupa un avort spontan sau o intrerupere voluntara de sarcina (avort provocat).
. Procedura este urmatoarea:
- trebuie sa cunoasteti factorul Rh atat al dumneavoastra, cat si al tatalui copilului; daca sunteti Rh(-) si tatal Rh(+), trebuie sa semnalati acest lucru medicului care supravegheaza sarcina, pentru a fi consemnat in dosar; in felul acesta veti fi supravegheata corespunzator pe toata durata sarcinii la nasterea copilului, i se va verifica factorul Rh; daca este Rh(+) vi se va face imunizarea cu gamaglobuline si nu veti avea nici o problema cu viitorul copil

- daca inainte de a ramane gravida vi s-a facut vreo transfuzie de sange, indiferent din ce motiv, va trebui sa semnalati si acest lucru medicului dumneavoastra; in cazul in care s-a facut o eroare, care este oricand posibila, si ati primit un sange Rh(+), inseamna ca posedati aglutinine anti-D, periculoase pentru copil; in acest caz, aveti o sarcina cu risc si trebuie sa fiti supravegheata in mod deosebit.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact