Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

viitoarea mama - sarcina si probleme de sarcina - sfaturi si indrumari de calitate - >Despre  dumneavoastra, viitoarea mama - atentia la bolile infectioase, listerioza, hepatita virala






. Glandele mamare, care s-au supradezvoltat in cursul primului trimestru, sunt acum complet pregatite in vederea lactatiei. I9f135ig82otu
Producerea colostrului depinde de stimularea sanilor de catre prolactina - hormonul lactogen.

. Uterul a mai crescut in volum: el depaseste acum nivelul ombilicului cu circa 4-5 cm. Acest lucru accentueaza evident toate inconvenientele deja citate: senzatie de greutate, tendinta de gafaiala dupa eforturi, senzatii de acru de la stomac etc.



Atentie la bolile infectioase
O boala infectioasa a mamei in aceasta perioada poate avea consecinte grave, deoarece numerosi virusi si bacterii sunt capabili sa strabata placenta. Ei pot trece in circulatia sanguina a fatului traversand membrana vilozitatilor, devenita foarte subtire, special pentru a facilita filtrarea unui maximum de elemente nutritive.
Virusii sau bacteriile care imbolnavesc mama pot determina afectiuni de gravitate foarte diferita, mergand de la o simpla gripa, pana la o hepatita virala. Pentru copilul din a 7-a luna de gestatie, boala este intotdeauna o problema foarte serioasa, fiindca trecerea microbului in organismul lui poate, dupa caz, sa-i declanseze nasterea prematura, sau, in cele mai grave situatii, sa-i fie fatala.
Cu cat boala va fi depistata mai din timp, si cu cat va fi tratata mai repede, cu atat va fi mai bine. De aceea trebuie sa fiti vigilenta cu sanatatea dumneavoastra si sa anuntati medicul despre cel mai mic semn anormal, ca: aparitia inexplicabila a febrei ce poate fi usoara, dar de durata, fara un motiv aparent sau, din contra, sa se manifeste prin pusee puternice; congestia fetei; dureri de cap; dureri de gat; infectie urinara sau genitala; tulburari intestinale.
Listerioza

Circa o femeie insarcinata din 200 se imbolnaveste de listerioza, boala infectioasa datorata unei bacterii, Listeria monocitogenes. Se transmite cu prioritate prin caile digestive, prin consumarea de alimente contaminate, in special de carne insuficient fiarta si pro­duse lactate. Nu trebuie neglijata nici posibilitatea contaminarii pe cale respiratorie prin contactul cu animalele domestice sau din crescatorii.
Boala este benigna pentru mama si se face simtita cel mai adesea in jurul celei de-a 7-a luni, perioada in care iisteria este capabila sa traverseze bariera placentara. Infectarea "oului" care rezulta in urma acestei treceri, provoaca la mama o febra subita care poate fi ridicata, in jurul a 38-39°C, insotita de o puternica congestie a fetei. Cand este usoara, cam intr-un sfert din cazuri, ea dureaza mai mult decat un simplu guturai si poate recidiva fara un motiv aparent. Se insoteste adesea de oboseala puternica, dureri de cap, dureri in gat. Tulburarile intestinale sau o infectie urinara pot completa tabloul clinic.

Pentru copil, situatia este critica : o treime dintre cei contaminati mor in utero sau in cele 48 de ore de dupa nastere, iar o alta treime sufera o hipotrofie grava. In majoritatea cazurilor, boala provoaca nasterea prematura.
Totul depinde de rapiditatea de actiune pentru stabilirea diagnosticului si inceperea tratamentului. Trebuie sa consultati imediat medicul, pentru orice puseu de febra. El va apela la ajutorul unui laborator de analize pentru depistarea cauzei, dar va prescrie un tratament pe baza de antibiotice chiar inainte de a cunoaste rezultatul. Bacteria este foarte sensibila la derivatele penicilinei si nu rezista sub tratament mai mult de 48 de ore. Din motive de siguranta, antibioticul se va administra timp de trei saptamani. Cu un tratament inceput destul de devreme, copilul dumneavoastra poate scapa nevatamat. Nu trebuie sa traiti cu frica listeriozei. Fiti pur si simplu vigilenta si prudenta.

Precautii

- evitati pe toata durata sarcinii contactul apropiat cu cainii si pisicile



- spalati foarte constiincios fructele si legumele

- fierbeti bine carnea

- eliminati din meniul dumneavoastra toate produsele lactate nepasteurizate

- consultati medicul la cea mai mica stare febrila, avand cunostinta de faptul ca un acces de febra nu semnifica neaparat ca ati fost atinsa de listerioza.
Aceste sfaturi sunt in fond cele preconizate si pentru prevenirea toxoplasmozei. Ceea ce inseamna ca o igiena corecta, care asociaza bunul simt si prudenta, face sa fie intrunite toate sansele ca sarcina sa se desfasoare fara probleme majore.
Cand hepatita virala este grava, in a doua jumatate a sarcinii, provoaca in 50% din cazuri o hipotrofie fetala sau nasterea prematura. Nu au fost puse in evidenta niciodata malformatii ale copilului datorate virusului hepatitei.
Hepatita B este mai grava decat hepatita A, pentru ca are o perioada de incubatie mai lunga si poate provoca, la mama, o hepatita cronica. Pe de alta parte, prezinta un risc pentru copil, care poate fi contaminat direct de mama, in momentul nasterii. In acest caz, nasterea se poate efectua pe caile naturale, dar copilul va primi un ser destinat sa-l protejeze si va fi vaccinat in primele 48 de ore. Totodata, va fi indepartat de mama lui pana la restabilirea sanatatii acesteia.

Precautii

- evitati sa consumati stridii, scoici si crustacee

- beti de preferinta apa minerala

- spalati cu grija legumele si fructele.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact