Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

viitoarea mama - sarcina si probleme de sarcina - sfaturi si indrumari de calitate - >Despre mama - pregatirea pentru nastere, sofrologia, pregatirea in piscina, haptonomia, psihofonia - cantecul prenatal, meloterapia






Inima va bate mai repede decat inainte de a fi gravida: cu circa 12 batai in plus pe minut. Masa sanguina crescuta circula mai repede si circa 185 ml din sangele dumneavoastra trec prin placenta in fiecare minut. d3u9220dt81ivs
Pigmentarea pielii continua sa evolueze si in cursul ultimelor trei luni de sarcina, multe femei observa o linie verticala de culoare mai inchisa exact pe mijlocul abdomenului. Aceasta linie se va depigmenta din nou la nuanta initiala, la scurta vreme dupa nastere.
Schimbarea pigmentarii se datoreaza unui hormon secretat de glanda hipofiza.
Pregatiti-va pentru nastere
Oricare ar fi metoda aleasa, aveti tot interesul sa va continuati pregatirea pentru nastere. Printr-o pregatire psihica si fizica privind mai ales invatarea unei metode de respiratie, veti putea, atunci cand va veni momentul, sa-l intampinati fara panica si sa fiti in stare sa participati activ la nasterea copilului dumneavoastra.
Orice femeie insarcinata ar trebui sa inceapa pregatirea pentru nastere cat mai repede posibil, deoarece numai printr-o practica regulata se creeaza, reflexele care vor actiona automat la momentul dorit. Din nefericire, unele nu se simt gata sa inceapa inainte de data clasica, iar altele n-au timp.
Cat le priveste pe cele care nu se pot deplasa pentru a urma un curs, deoarece trebuie sa ramana in repaus in pozitie culcata permanent, au totusi posibilitatea sa invete proceduri de respiratie, sa-si pregateasca perineul, sau sa exerseze metode de relaxare. Daca ele consacra in fiecare zi putin timp pentru repetarea acestor exercitii, vor putea sa astepte nasterea cu incredere. Aproape 80% dintre viitoarele mame urmeaza cursuri de pregatire pentru nastere. Majoritatea se multumesc sa participe la cursurile clasice de nastere fara dureri.

Pregatirea clasica: "nasterea fara dureri"
Nasterea fara dureri ar trebui sa se cheme mai degraba nasterea fara frica, pentru ca, trebuie s-o marturisim, durerea nu este suprimata, dar e mai bine inteleasa si mai bine controlata. In pofida unor neajunsuri, metoda a avut marele merit de a permite femeilor care pana atunci ignorau aproape totul despre ele insele, despre dezvoltarea copilului pe care il purtau, sau despre modalitatile de nastere, sa afle si sa ajunga la un oarecare grad de intelegere a ansamblului acestor fenomene fiziologice.
Prin cunoastere, femeia insarcinata, constienta de procesele care se petrec in corpul ei, actioneaza mai adecvat la transformarile datorate sarcinii, stie sa evite erorile grave sau chiar pe cele fatale. Datorita posibilitatii oferite de a participa activ la nastere, ea o abordeaza cu o anumita seninatate. Este cu atat mai destinsa cu cat cunoasterea principalelor etape din evolutia unei sarcini o elibereaza de frica datorata ignorantei, care a prevalat de-a lungul secolelor trecute. Iar a nu fi cuprinsa de frica inseamna a avea muschii necontractati, capabili sa raspunda la stimuli si sa ajute fenomenele naturale in loc sa le franeze prin tensiuni inverse. Aceasta inseamna mai putina suferinta.
Pregatirea clasica pentru nastere este asigurata de asistente medicale, in 6 pana la 8 sedinte. Ea incepe spre luna a 7-a de sarcina si viitorul tata este de obicei invitat cu cordialitate sa participe.
Cum metoda "nasterii fara dureri" se bazeaza pe ideea ca durerea este mai mica daca femeia intelege ceea ce se petrece si are mijloacele de a face fata, cursurile sunt orientate in acelasi timp spre informare si pregatire fizica.
Prima sedinta cuprinde explicatiile teoretice despre sarcina, de la conceptie pana la modul in care se desfasoara nasterea. Cursul este completat cu informatii practice privind igiena sarcinii, alaptarea, ce anume trebuie pregatit din timp pentru mama si copil pentru perioada internarii in maternitate. Se primesc raspunsuri la intrebarile puse de cursante.
Celelalte sedinte sunt rezervate invatarii exercitiilor fizice care trebuie apoi repetate acasa. Veti invata:


-  sa va relaxati pentru a profita la maximum de momentele de repaus dintre contractii

-  sa respirati utilizand diferite metode de respiratie, necesare in cursul nasterii

-  sa va antrenati musculatura care va avea de depus un efort deosebit, mai ales in momentul expulziei.
Exercitiile, pe care mamele le executa mai mult sau mai putin constiincios, urmaresc sa le ofere incredere in ele insele, invatandu-le cateva tehnici ce le pot ajuta sa nu se lase dominate de teama. Si acesta este deja un castig important.
In prezent, "nasterea fara dureri" tinde sa evolueze si a capatat denumirea de Psiho-profilaxie obstetricala.
Aceasta recomanda o pregatire mult mai precoce, care ar incepe la jumatatea lunii a 4-a, si s-ar termina la nastere. Antrenamentul fizic merge in paralel cu evolutia sarcinii, si are scopul de a veni in intampinarea viitorului copil. Femeia care se pregateste global pentru nasterea copilului ei nu se mai considera doar insarcinata; ea este deja mama!
Alte metode de pregatire a nasterii
Alaturi de sedintele clasice pentru nasterea fara dureri, care incep relativ tarziu, sunt putine la numar si adesea nu propun decat cateva exercitii de gimnastica, in ultimii ani s-au dezvoltat noi metode de pregatire. Cele mai multe dintre ele se bazeaza pe tehnicile de relaxare. SofrologiaPrin sofrologie se intelege o tehnica de dobandire a stapanirii de sine prin relaxare si sugestie. Pregatirea comporta 8 sedinte repartizate pe toata perioada sarcinii dar, de fapt, necesita exercitii cotidiene incepute cat mai devreme cu putinta.
Pentru ca binefacerile sofrologiei sa fie resimtite in cursul perioadei de sarcina, pentru a incepe sa functioneze mecanismele neurofiziologice, este necesar un antrenament zilnic de cate 20 de minute. Exercitiile musculare, articulare si respiratorii destinate intaririi puterii de concentrare, permit o mai buna adaptare la evenimente, care incep sa fie privite cu o anume detasare.
Pe timpul sarcinii, pregatirea sofrologica este un remediu al starilor de angoasa si stres, generatoare de oboseala si insomnii. La nastere, femeia insarcinata, bine pregatita, reuseste sa traiasca si sa controleze in acelasi timp acest moment de neuitat al existentei ei.

Pregatirea in piscina
Pregatirea in apa permite o foarte buna relaxare si constituie totodata un excelent antrenament muscular, deoarece miscarile sunt mai usoare in acest mediu in care greutatea este suprimata, intregul corp munceste armonios si cu usurinta.

Haptonomia
Introdusa in Franta de circa 10 ani, aceasta metoda de pregatire nu se refera propriu-zis la nastere, ci are drept scop sa dezvolte o comunicare directa cu bebelusul printr-un contact afectiv si emotional.
Comunicarea cu el se stabileste prin atingerea cu afectiune a peretelui abdominal al mamei. Simtind mainile mamei sau ale tatalui care il cauta, el isi manifesta vizibil prezenta.
Metoda tinde sa creeze conditiile optime pentru dezvoltarea unui atasament parinte-copil si reciproc, inca din perioada de sarcina, care este desigur punctul de plecare pentru unul de durata.
In afara obtinerii unui contact strans cu bebelusul, atingerea mainilor permite eliberarea de toate contractiile si tensiunile interne si modifica, prin aceasta, tonusul corporal. In momentul nasterii, datorita contactului mainilor, muschii abdominali si ai perineului vor fi destinsi si vor reactiona adecvat.
Aceasta metoda nu poate fi desfasurata in paralel cu o alta, de tip clasic.

Psihofonia sau cantecul prenatal
inseamna crearea unei relatii privilegiate intre mama si copil, prin intermediul cantecului. Bebelusul din uter este sensibil la sunete si mai ales la frecventele grave (sunete joase). El reactioneaza la cantecul mamei, care percepe reactiile bebelusului, dupa cum sunetele sunt ascutite sau grave. Aceasta practica favorizeaza in plus, la mama, respiratia si determina prin alternanta contractarea si destinderea muschilor abdominali si ai perineului.

Meloterapia
Aceasta metoda asociaza exercitiile de relaxare cu o conditionare de natura muzicala, prin care se urmareste constientizarea corpului si o destindere mai buna a lui.
Oricare ar fi metoda aleasa, in afara sedintelor de pregatire, aveti interesul sa efectuati acasa, zilnic, exercitii de respiratie, de antrenare a perineului si de relaxare.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact