Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

viitoarea mama - sarcina si probleme de sarcina - sfaturi si indrumari de calitate - >Mama, atentia cu privire la nasterea prematura, copilul prematur


Cea mai mare parte a mamelor "pun" circa 400 de grame in aceasta saptamana. Cam 60% din greutatea suplimentara revine fatului si anexelor lui, iar celelalte 40%, mamei.
Toate organele vi s-au marit pentru a suporta o intensificare a activitatii. Doar ficatul nu s-a modificat. Sub efectul progesteronului, vezica biliara nu se umple la fel de bine si riscul formarii de calculi biliari creste pentru cele care sunt predispuse.
d5n5713dc21mgl
Atentie la nasterea prematura
Copilul dumneavoastra este teoretic viabil dar, daca ar veni acum pe lume, i-ar fi foarte greu sa depaseasca handicapul unei nasteri premature. Trebuie sa fiti foarte atenta, fiindca luna a 6-a reprezinta un prag, uneori delicat de depasit. O cauza benigna datand din lunile precedente poate deveni critica in acest moment al sarcinii si poate sa declanseze o nastere prematura. De aceea este foarte important sa fiti atenta la ceea ce simtiti si sa semnalati orice anomalie medicului.
. Daca gasiti sange pe chilot
Mergeti la consultatie fara intarziere. Aveti probabil placenta inserata in partea inferioara a uterului, destul de aproape de col, sau, cum se numeste in termeni stiintifici, aveti o placenta praevia. In aceasta etapa a sarcinii, usoare contractii uterine pot sa dezlipeasca partial placenta, provocand hemoragii mai mult sau mai putin grave. Consultat, medicul prescrie in asemenea cazuri repaus absolut, in pozitie culcata, pana la termenul sarcinii.
Daca asteptati gemeni
Supravegherea medicala este foarte stricta, fiindca sarcina gemelara ajunge cu dificultate la termen. In general, intre 75 pana la 80% dintre primipare si 45% dintre multipare nasc inainte de termen. Acest lucru se datoreaza faptului ca uterul mai tensionat decat de obicei se contracta mai usor. Incepand din aceasta luna:


- se va efectua o analiza a urinei lafiecare 15 zile, deoarece riscurile albuminuriei sunt mai mari

- veti merge la control medical la fiecare 15 zile

- odihniti-va cat mai mult posibil.
In general: odihniti-va
Nu va agitati prea mult. Nu mai este cazul sa plecati in calatorie, sa va mutati sau sa faceti munci obositoare. Menajati-va cat mai mult posibil. Bebelusul este inca foarte mic si are mare nevoie de dumneavoastra.
Incetati orice activitate sportiva
Cu exceptia gimnasticii specifice pentru sarcina, pe care este bine sa o efectuati, daca va simtiti bine.Cauzele nasterii premature


Se numeste prematur un copil nascut la mai putin de 37 saptamani de sarcina, numarate de la prima zi a ultimei menstruatii.

Nasterile premature reprezinta 5% din nasterile din Franta, intre 20 si 30% din nou nascutii inainte de termen provenind din sarcini gemelare.

Nasterea prematura are cauze diverse:


- insertia anormala a placentei (placenta praevia)-inchiderea insuficienta a colului uterin

- dilatarea prea puternica a uterului, ca in cazul sarcinilor gemelare

- o boala a mamei, cum ar fi diabetul, herpesul, SIDA, toxemia gravidica, hipertensiunea arteriala, sau chiar o boala infectioasa contractata de mama in cursul sarcinii, ca toxoplasmoza, listerioza sau hepatita virala; se intampla adesea, in cazul unor boli, ca medicul sa decida provocarea nasterii pentru a evita riscurile pe care boala materna le atrage asupra copilului

- socurile, traumatismele; cazurile cele mai frecvente de acest tip sunt desigur accidentele de circulatie

- oboseala datorata conditiilor de munca si de transport; nasterea prematura este mai frecventa la femeile al caror nivel socio-eco-nomic este mai scazut.
Semnele care anunta o nastere prematura sunt contractiile ute­rine care devin din ce in ce mai dese si mai dureroase. Pot fi insotite de scurgeri usoare, roz sau brune. Cea mai indicata atitudine intr-un astfel de caz, este sa mergeti la maternitate, fara panica sau precipitare. Aveti timp. Veti ramane cateva zile internata sub su­praveghere medicala, primind antispastice si un tratament hormo­nal. O data revenita acasa, se recomanda repaus cat mai mult posibil, in pozitie alungita.
Daca au aparut pierderi de apa, chiar fara contractii, trebuie sa mergeti urgent la maternitate. Prin perfuzii de substante betamimetice se va incerca prelungirea sarcinii cel putin pana in cea de-a 34-a sap­tamana de amenoree si, daca este posibil, pana in cea de-a 37-a. In acest caz, va trebui sa ramaneti alungita complet, pana la nastere.

Copilul prematur

In pofida cuceririlor tehnice actuale care permit sa fie suplinite nevoile copilului nascut prematur, situatia acestuia ridica probleme dificile - atat pentru el insusi, cat si pentru parinti. El necesita devotament complet din partea celor care il ingrijesc, caci de aceasta depinde totul.

La greutate egala, un prematur este diferit fata de un copil nascut la termen, fiindca organele lui nu si-au terminat maturizarea. Nascut la 7 luni, ii vor mai trebui doua luni ca sa ajunga la gradul de maturitate pe care i l-ar fi oferit nasterea la termen si va ramane multa vreme in intarziere cu cresterea in greutate si in lungime. In general, cantareste la nastere intre 1,8 si 2,5 kg, iar uneori chiar mai putin. Cel care cantareste sub 2 kg face parte dintr-o categorie de prematuri foarte timpurii.
Aspectul exterior al copilului prematur este caracteristic. Are pielea rosie si acoperita cu lanugo, acel puf al fatului. Pielea foarte fina, permite sa se distinga prin transparenta vasele de sange mai mari.
Ingrijirile care ii trebuie acordate, sunt de multe feluri, deoarece:


-  lanugo-ul impiedica transpiratia si de aceea prematurul trebuie tinut intr-o atmosfera constant umeda

-  trebuie sa primeasca oxigen, fiindca dispune de o capacitate respiratorie redusa

- autoreglarea temperaturii proprii este inca deficitara, asa ca se recomanda mentinerea unei temperaturi ambiante de 36°C

- are musculatura slab dezvoltata - flasca

- peretii vaselor sanguine sunt fragili si sangele care circula prin ele este sarac in globule rosii si se coaguleaza cu dificultate

- are o rezistenta scazuta la infectii

- sistemul nervos este inca imatur.
Stimularea simturilor este cea care va determina dezvoltarea cerebrala. Or, copilul, chiar imatur, are deja simturile trezite. Cel mai bine reactioneaza la sunete. De aceea este deosebit de important pentru evolutia lui sa-l tratati ca pe un copil normal, nascut la termen, si sa-i acordati foarte multa atentie. Din acest motiv, contactul cu parintii lui trebuie stabilit cat mai repede cu putinta. Atat tatal, cat si mama trebuie sa-i acorde timp in fiecare zi, chiar inainte ca el sa fie scos din maternitate.

Copilul prematur trebuie hranit din prima zi. Lui ii trebuie echivalentul a 140-l50 cm3 de lapte de mama. Or, stomacul lui abia are o capacitate de 5-6 cm3 si reflexele de supt si inghitit se afla intr-un stadiu primitiv. De aceea i se administreaza solutii lactate cu ajutorul unei sonde gastrice introduse prin nas si, in completare, printr-un cateter plasat intr-o vena a capului, ser glucozat. De indata ce reflexele amintite i se dezvolta suficient, este debransat si i se dau cantitati mici de lapte de mama, cu biberonul. De obicei i se cere mamei sa-si mulga laptele si sa-l aduca la maternitate pentru copil, fiindca laptele mamei are o importanta deosebita pentru prematur. Pe de alta parte, laptele este legatura afectiva dintre mama si copil. Cand mama nu are lapte, maternitatea se vede obligata sa apeleze la alte surse.

Imediat ce este posibil, copilul este scos din incubatorul lui de "foarte prematur" si introdus intr-un aparat mai putin sofisticat. Este redat parintilor cand atinge greutatea de 2,5 kg.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact