Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

viitoarea mama - sarcina si probleme de sarcina - sfaturi si indrumari de calitate - >Despre mama, vizita medicala, diabetul, insuficienta renala, hipertensiunea arteriala, bolile cardiace, sida- aveti urina bogata in aminoacizi, care sunt materia prima pentru sunteza proteinelor, in lactoza, zahar, eliminat in mod normal in timpul sarcinii, si vitamine

- aldosteronul, un hormon al carui efect este retinerea sarii, se gaseste in sangele femeii insarcinate la un nivel de 2-3 ori mai ridicat decat in mod normal; aceasta crestere este necesara pentru contracararea tendintei de eliminare a sarii determinata de nivelul ridicat de progesteron; nivelul de sare fiind constant, daca se reduce cantitatea primita prin alimentatie, sangele se va concentra pentru a mentine nivelul fix; aceasta inseamna ca apare tendinta de diminuare a masei sanguine, ceea ce ar avea ca efect posibil o oxigenare deficitara a fatului. I8z7924ic78dzd
Medicii care acum 15-20 de ani prescriau un regim fara sare foarte strict, de cum constatau o crestere in greutate ceva mai mare la viitoarea mama, au incetat aceasta practica si n-o mai recomanda decat in cazuri precise si grave, cum ar fi de exemplu toxemia gravidica.
Bunul simt ne spune sa mancam sarat in limitele normale, adica usor sarat, si sa evitam alimentele foarte sarate de tipul mezelurilor, deoarece sarea contribuie la retinerea apei in organism. Iar in aceasta perioada, cand metabolismul hidric este oricum perturbat datorita cresterii masei sanguine si activitatii intensificate a rinichilor, riscati aparitia unor edeme. Ca intotdeauna, bunul simt trebuie sa aiba castig de cauza!

A doua vizita medicala


Aceasta permite sa se verifice daca cresterea bebelusului decurge normal si daca sanatatea viitoarei mame se mentine in limitele fiziologice. Asemenea primei vizite, ea va cuprinde:

Un interogatoriu (anamneza). Veti fi intrebata mai ales despre data aparitiei primelor miscari active ale fatului si intensitatea lor.
Este momentul potrivit sa amintiti despre micile neplaceri pe care le aveti: insomnie, constipatie, hemoroizi...

Un examen clinic general, cuprinzand cantarirea, masurarea tensiunii arteriale si a inaltimii uterine. Masurarea inaltimii uterine nu da nici o indicatie asupra dimensiunilor fatului, dar indica volumul pe care el il ocupa in uter. Se obtin astfel informatii despre nivelul de dezvoltare intr-un moment precis al sarcinii.
Un examen ginecologic si obstetrical. Medicul va aprecia lungimea colului uterin si inchiderea lui, prin tuseu vaginal.
Va ausculta inima fatului cu stetoscopul plasat pe abdomenul dumneavoastra, in locul unde se afla bebelusul in momentul examinarii. Initialele BCF+ sau BCF++ pe care le auziti rostite de medic sau de asistenta medicala care efectueaza examinarea, semnifica "batai ale cordului fetal", numarul de cruciulite indicand intensitatea lor. Ele trebuie sa fie regulate si cu o frecventa de 120 batai pe minut.
Examene de laborator, pentru detectarea zaharului si albuminei
in urina.
Prin analiza sangelui se cauta:


- anticorpii toxoplasmozei care, daca n-au fost detectati la prima vizita medicala, trebuie sa lipseasca si acum; altfel inseamna ca ati fost contaminata intre timp. Incepand din luna a 6-a, acest control se va efectua in fiecare luna

- aglutininele anti-D, cand mama este Rh(-)

Ati fost bolnava inainte de a fi insarcinata?

Daca va aflati in aceasta situatie, inseamna ca sunteti in categoria de sarcini cu risc crescut si trebuie sa fiti supravegheata mai atent pe toata durata sarcinii. Totusi, nu trebuie sa va faceti griji.

DiabetulBoala datorata unei functionari deficitare a pancreasului, intr-un stadiu precoce, diabetul se manifesta printr-un nivel ridicat de zahar in sange si prin prezenta lui in urina. Sufera de aceasta boala circa 2% din populatie. Sarcina are tendinta sa accentueze diabetul si se poate intampla sa apara glucoza si in urina unor femei nediabetice, spre a 5-a sau a 6-a luna de sarcina. Astfel de situatii apar in cazul a 2-3% dintre femeile insarcinate. Acest diabet, fara gravitate, este reversibil si dispare in zilele de dupa nastere.
Cand sarcina nu este supravegheata, se pot produce accidente in 80% din cazuri, fata de numai 10% cand evolutia ei este atent urmarita. Fara masuri de precautie deosebite, diabetul veritabil al mamei poate fi cauza declansarii unui avort precoce, aparitiei toxemiei, unei cresteri anormale a cantitatii de lichid amniotic -hidramnios - sau, cel mai grav, a unei suferinte fetale cu dezno­damant fatal, adica moartea in utero la termen.
Daca sunteti diabetica, trebuie sa declarati acest lucru medicului, inca de la prima vizita. S-ar putea ca el sa decida spitalizarea la un anumit moment al evolutiei sarcinii, pentru a reajusta medicatia si regimul alimentar - al caror echilibru s-a dereglat din cauza gravi­ditatii. Se va folosi ocazia pentru masurarea fluxului sanguin al fatului, cu aparatul Doppler (intre saptamanile a 24-a si a 28-a de amenoree), depistandu-se astfel o eventuala hipotrofie.
Viitoarea mama diabetica este in general spitalizata din nou in timpul ultimelor 5 saptamani de sarcina, pentru o mai buna supraveghere a copilului. Nasterea va avea loc prin cezariana, pentru a feri copilul care, cel mai adesea, are peste 4 kg si este fragil, de riscurile unei nasteri dificile.
Daca totul merge bine, el poate fi nascut pe caile naturale in jurul celei de-a 38-a saptamani, dupa ce i s-a apreciat greutatea prin ecografie. Dupa nastere, el va fi supravegheat in mod deosebit, verificandu-i-se mai ales nivelul glicemiei.

Daca nu ati fost niciodata diabetica, dar se descopera in cursul sarcinii zahar in urina :


- nu va nelinistiti

-  laboratorul va trebui sa determine ce fel de zahar este si in ce
cantitate

- daca este lactoza, prezenta ei este normala in cursul ultimelor luni
de sarcina

-  daca este glucoza, inseamna ca exista o mica perturbare in filtrarea renala dependenta de sarcina si in mod deosebit de nivelul ridicat al progesteronului, care diminueaza functiile rinichilor; nu este nimic alarmant; semnalati totusi acest lucru medicului.

Insuficienta renala si hipertensiunea arteriala
Si in acest caz faceti parte din categoria sarcinilor cu risc crescut si trebuie sa fiti supravegheata in mediu specializat.
Avortul, suferinta fetala in utero si nasterea prematura sunt inca accidente destul de frecvente, dar sanatatea mamei este azi rareori pusa in pericol.
Hipertensiunea arteriala apare brusc in cea de-a doua jumatate a sarcinii la 6% dintre femeile insarcinate. In aceste situatii, se recomanda in general limitarea consumului de sare, zahar si grasimi si un repaus complet.

Bolile cardiace
Inima depune un efort suplimentar din cauza sarcinii. Asa ca, daca suferiti de o boala cardiaca, trebuie sa fiti consultata mai des si mai ales este necesar un repaus complet, fara stres, cu un regim fara sare, stabilit de catre medic, in caz de urgenta, este foarte posibila o interventie chirurgicala.

SIDA
In plus fata de riscurile asumate de copil daca sunteti seropozitiva fara a prezenta semnele bolii, sarcina, modificand imunitatea, poate declansa aparitia bolii. Ea poate determina o agravare a evolutiei bolii, in cazul ca prezentati deja simptomele.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact