Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

viitoarea mama - sarcina si probleme de sarcina - sfaturi si indrumari de calitate - >A 24-A SAPTAMANA DE LA FECUNDARE - BEBELUSUL


u9g446ul84iii

Bebelusul casca! Poate si lui i se pare ca timpul trece greu!

Lungimea lui este de 19 cm de la cap la coccis si de 30 cm de la cap la picioare. Greutatea lui este de 650 de grame. Capul bebelusului are acum diametrul de circa 6,7 cm.
Corpul lui este inca slab, dar, pe masura ce se depune putina grasime sub piele, se va mai ingrasa in lunile care urmeaza.
Are acum toate unghiile la maini, ca si la picioare si pot fi vazute la ecografie; trebuie doar sa mai creasca.
Se misca mult. Face in medie intre 20 si 60 de miscari intr-o jumatate de ora, dar poate face mult mai multe cand e treaz. Totul depinde daca este un copil calm sau agitat, ceea ce nu are nici o legatura cu caracterul sau de mai tarziu. Este normal sa nu-l simtiti miscandu-se tot timpul, fiindca o buna parte din timp doarme. Uneori, nu misca decat o manuta, pe care o ridica spre cap, sa-si bage degetul in gura!

Pentru moment pedaleaza cu entuziasm, se intoarce intr-o parte sau alta a "locuintei" sale. Atinge usor peretele uterin de care se loveste. Il atinge, il impinge cu picioarele, cu mainile, cu capul sau cu spatele. Asa descopera simtul pipaitului. De fiecare data cand o parte a corpului sau atinge peretele uterin, se deplaseaza. Daca mangaiati cu blandete locul unde apare o umflatura pe abdomen, el se misca si va arata ca v-a simtit.

Reactioneaza si la sunete. De fapt, el traieste intr-o lume foarte zgomotoasa: bataile inimii dumneavoastra, respiratia cu sunetul aerului care intra si iese, bolboroselile de tot felul produse de sistemul digestiv. Atatea zgomote, atenuate desigur de mediul acvatic in care traieste, dar pe care totusi le percepe. Aude cam in acelasi mod zgomotele din exterior si isi manifesta dezacordul fata de anumite sunete, agitandu-se. Va recunoaste, o data nascut, o muzica auzita adesea pe cand se afla in burta dumneavoastra. De unde rezulta necesitatea de a trai intr-o ambianta calma, lipsita de zgomote agresive.


Vorbiti-i mult, povestiti-i in fiecare zi lucruri interesante, man-gaindu-l. Va sti ca aceasta voce pe care o aude este a dumneavoastra si ca i se adreseaza lui. Abia nascut, va va recunoaste imediat vocea si la auzul ei isi va manifesta interesul si bucuria.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact