Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

viitoarea mama - sarcina si probleme de sarcina - sfaturi si indrumari de calitate - >Despre viitoarea mama - anemie, drepanocitoza, herpesul






Burta vi s-a rotunjit acum! p9p2415pk18ulk
Cresterea fatului, si in consecinta a uterului, deplaseaza organele interne. Mai ales diafragma urca, coastele din partea inferioara a cutiei toracice se indeparteaza, in vreme ce stomacul este usor impins intr-o parte.
Perturbatiile mecanice se adauga la tendinta de incetinire a digestiei, provocata de nivelul crescut de progesteron. Stomacul se goleste mai incet, sfincterul dintre stomac si esofag este si el putin afectat, ceea ce favorizeaza unele refulari de suc gastric acid spre esofag. Sunt rare femeile care scapa de aceste senzatii de acreala. Deci alte mici neplaceri, ce vor fi uitate de indata ce veti avea copilasul alaturi!

Atentie la anemie

Bebelusul are acum toate structurile si organele, care cresc zilnic intr-un ritm alert. Multiplicarea celulara solicita acum, in afara tuturor elementelor nutritive de baza, mai mult oxigen. Acesta este transportat de fierul ce intra in componenta hemoglobinei, pigmentul ce da culoarea specifica globulelor rosii sanguine.
Fatul produce intens globule rosii si deci consuma mult fier. O parte din acest fier ii este adus prin alimentatia obisnuita a mamei, iar alta parte este extrasa din rezervele materne. Daca alimentatia nu-i aduce destul fier, el ia tot ce are nevoie din rezervele dumneavoastra. Cu alte cuvinte, chiar din globulele rosii ale mamei. Rezultatul este o anemie mai mult sau mai putin severa. Daca anemia atinge un nivel prea ridicat, poate fi cauza unei hipotrofii fetale.

Simptomele si remediul anemiei
Daca sunteti obosita, va pierdeti usor rasuflarea, sunteti foarte palida, ametiti usor si va vajaie urechile, apelati la sfatul medicului. El va solicita efectuarea unei analize a sangelui, cu numararea globulelor rosii. Un medicament pe baza de fier poate indeparta aceste simptome. Exista medici care prescriu sistematic fier, impre­una cu acid folie, fiindca majoritatea femeilor insarcinate sunt mai mult sau mai putin anemice.



Drepanocitoza

Este o boala a sangelui datorata unei forme anormale de hemoglobina. Oxigenul este transportat mai greu in organism si este insotit de tulburari mai mult sau mai putin grave. Boala atinge mai ales populatiile negre din Africa, Insulele Antile si Statele Unite. Apare de regula in cursul celui de-al 3-lea trimestru de sarcina si se manifesta la mama prin anemie, dureri articulare, infectii urinare frecvente. Copilul prezinta riscul hipotrofiei si al nasterii premature. Medicul trateaza anemia si recomanda un repaus absolut.

Herpesul

Herpesul se manifesta episodic, printr-o zona rosie in care apar mici vezicule pline de lichid. Cand veziculele sunt mature, ele se sparg, dand un aspect tumefiat zonei, apoi se usuca dupa cateva zile.


Boala este produsa de un virus care ramane in stare latenta in celule, pana ce un stimul oarecare declanseaza multiplicarea lui, care se manifesta prin eruptie. Manifestarea herpesului survine in general in timpul menstruatiei (ceea ce nu este cazul dumneavoastra, deocamdata), in cazuri de oboseala deosebita, de febra, sau in timpul practicarii sporturilor de iarna sau nautice, fiind provocat, in aceste din urma cazuri, de cresterea nivelului radiatiilor ultraviolete.
Herpesul se localizeaza pe mucoase. Pe fata, tumefiaza buzele. Cand este genital, se manifesta in general pe vulva, in vagin, uneori pe col. In aceste cazuri devine o boala transmisibila pe cale sexuala, dar fara sa prezinte o gravitate prea mare daca partenerii se abtin de la orice raport sexual in perioada eruptiva, care dureaza circa o saptamana.
Herpesul genital poate fi periculos pentru viitorul copil, fiindca, in cazul in care nasterea are loc in perioada de criza, risca sa fie contaminat la trecerea prin caile genitale. Aceasta contaminare poate da nastere unei encefalite extrem de grave. De asemenea, daca apare o criza de herpes la mai putin de doua luni inainte de nastere, se practica in mod obligatoriu o cezariana.
Daca herpesul se manifesta numai la nivel bucal, nasterea va avea loc normal, pe caile naturale. Dar mama va trebui sa ia toate masurile de igiena posibile, pentru a nu contamina copilul, foarte vulnerabil la infectiile virale.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact