Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

viitoarea mama - sarcina si probleme de sarcina - sfaturi si indrumari de calitate - >COPILUL - A 23-A SAPTAMANA DE LA FECUNDARE





u5g956uq14ylj
Ecografia poate acum sa releve daca bebelusul dumneavoastra va fi fata sau baiat.
Despre viitorul dumneavoastra copil
Lungimea lui este de 18 cm de la cap la coccis si de 28 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 560 de grame. Capul bebelusului are acum diametrul de circa 6,4 cm.
Mugurii dentari secreta deja materialul din care se vor forma viitorii dinti de lapte.
Lanugo-ul, pufuletul fin, acopera intreg corpul, iar vernix caseosa -stratul gras de protectie care acopera pielea - devine mai consistenta.
Diferentierea organelor sexuale este incheiata. Daca aveti fetita, vaginul ei a capatat forma unui tub scobit. Daca aveti baiat, celulele testiculare care produc hormonul masculin - testosteronul - cresc numeric, dar testiculele inca nu au coborat in scrot.
Sexul copilului se poate distinge la ecograf, incepand din saptamana a 24-a, cu o marja de eroare de 20 %.

Daca preferati sa nu cunoasteti dinainte sexul copilului si sa aveti mai bine surpriza la nastere, trebuie sa-i spuneti foarte clar acest lucru medicului care efectueaza ecografia. Dar daca faceti parte dintre acele femei care urmaresc de la inceputul sarcinii, saptamana de saptamana, cum evolueaza bebelusul, s-ar putea sa doriti sa stiti mai din timp daca este fata sau baiat si astfel sa intariti legaturile care va leaga de el.

Copilul are sangele mai rosu decat dumneavoastra! Faptul se datoreaza globulelor rosii care contin o hemoglobina mai bogata in fier decat la omul adult, avand astfel o afinitate mai mare pentru oxigen. Datorita acestui fapt, transferul oxigenului de la sangele matern catre cel al fatului este mult usurat.
Migrarea celulelor nervoase - neuronii - se incheie spre sfarsitul celei de-a 25-a saptamani de amenoree. Numarul lor este cel definitiv. De acum ele continua doar sa se diferentieze, pierzandu-si insa intreaga capacitate de a se divide.
Fiecare celula nervoasa, ajunsa in partea de creier corespun­zatoare, incepe sa formeze in jur ramificatii denumite dendrite, si sa dezvolte o structura mai lunga, denumita axon. Axonii vor forma nervii, pe cand dendritele vor realiza legaturile directe dintre celula si cele din vecinatatea ei (sinapse). Procesul se desfasoara in ace­lasi mod pentru toate cele aproximativ 10 miliarde de neuroni, cati numara creierul. Astfel, se stabilesc circuitele neuronale indispensabile pentru conducerea influxurilor nervoase, deci, a mesajelor.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact