Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

viitoarea mama - sarcina si probleme de sarcina - sfaturi si indrumari de calitate - >Despre  dumneavoastra, viitoarea mama, perineul, pregatirea perineului pentru nastere, intarirea musculaturii abdominale


Apetitul dumneavoastra este satisfacator!
Mancati cand va este foame, fiindca foamea desigur este mai mare acum, de cand sunteti gravida, dar sa nu va lasati luata de val si sa deveniti gurmanda! Recastigarea apetitului este raspunsul natural la schimbarile petrecute in metabolismul dumneavoastra. Consumati zilnic 500-600 de calorii suplimentare fata de nevoile proprii. f4c532fz87okd
Nu este necesar sa va controlati greutatea mai mult decat o data pe saptamana, dar daca nu puteti rezista nevoii imperioase de a manca, cantariti-va la fiecare doua zile: cantarul isi va lua el sarcina sa va recheme la ordine!

Perineul: atentie, este fragil!
Perineul este un ansamblu de muschi si de ligamente situat intre vagin si rect, care mentine la locurile lor vezica si uterul si sustine continutul abdominal, inchizand complet micul bazin. Este strabatut doar de artere, vene, uretra, calea genitala si cea anala.
Acesti muschi si ligamente sunt foarte solicitati in timpul sarcinii si nasterii. Daca sunt lipsiti de suplete, se pot destinde pana la pierderea completa a tonicitatii si rupere. Rezultatul este prolapsul, numit curent si "cadere de organe".
. Daca aveti pierderi de urina in primele 6 luni de sarcina, atunci cand faceti un efort, cand radeti sau tusiti, veti avea nevoie de un antrenament de "reeducare" a perineului in saptamanile imediat urmatoare nasterii. Va trebui sa luati legatura cu un kinetoterapeut (specialist in terapia prin miscare), pentru cateva sedinte de exercitii. Veti urma apoi, zilnic, acasa la dumneavoastra, exercitiile invatate.
. Fie ca aveti sau nu pierderi de urina, faceti zilnic exercitii pentru intarirea perineului, ceea ce reprezinta o masura de precautie indispensabila:

- nasterea va fi mai usoara fiindca veti sti sa decontractati perineul in momentul expulziei

- veti avea mai multe sanse sa evitati o epiziotomie, adica o incizie efectuata de medic, a pielii si muschiului in scopul evitarii unei rupturi de perineu

-  va veti pastra tonusul vaginal, indispensabil unei bune vieti sexuale.
Nu ezitati sa luati legatura cu un salon de fizioterapie uro-dinamica la cele mai mici semne de pierderi urinare, pentru efectuarea unor exercitii, in primele doua trimestre de sarcina.
. Daca perineul este traumatizat la nastere, consecintele pot fi:

- o incontinenta urinara, mai mult sau mai putin grava; fenomenul se intalneste la circa 30% dintre femeile care au nascut si care au apoi, uneori, pierderi de urina la efort, la ras sau la tuse; pentru majoritatea lor, aceste situatii sunt trecatoare, dar cam 10% trebuie sa urmeze un tratament de reeducare a muschilor perineali pentru a nu ramane cu aceasta incontinenta

- o beanta a vulvei

- o senzatie de greutate la nivelul micului bazin.
Dupa nastere trebuie sa efectuati circa 10 sedinte de reeducare a perineului. Aceasta nu va putea fi intreprinsa pana ce perineul nu a fost complet refacut.

Pregatirea perineului pentru nastere
Perineul poate suferi ce! mai mult in momentul expulziei copilului. Mai ales in situatia in care femeia care naste impinge inaintea dilatarii complete a colului uterin, sau daca impinge contractand muschii perineului si blocandu-si respiratia. Perineul tensionat se opune fortei de expulzie si se destinde mult. De aici rezulta impor­tanta cunoasterii muschilor perineali si a invatarii unor tehnici de contractare si relaxare cu ajutorul respiratiei.

Recunoasterea perineului
Simulati ca va retineti de a merge la toaleta, apoi ca va retineti sa urinati. Ansamblul muschilor pe care ii simtiti contractandu-se in parte din spate, apoi in cea din fata, constituie perineul.

Exercitiile de pregatire a perineului

- asezata comod, puneti o mana deasupra perineului si, cu muschii abdominali complet destinsi, contractati-l incepand din regiunea anala si continuand spre vagin

- mentineti contractia 5 secunde, apoi relaxati pentru 10 secunde; apasati apoi pe perineu ca si cum ati vrea sa va impingeti mana: perineul se relaxeaza.
Cand ajungeti sa efectuati acest exercitiu cu usurinta, antrena-ti-va coordonand respiratia:


- inspirati scurt, contractand perineul

- expirati lung in timpul relaxarii si deschiderii perineului.
Acest exercitiu va va fi un ajutor pretios la nastere, in momentul expulziei, caci el destinde vulva si perineul, usurand astfel venirea pe lume a copilului dumneavoastra.
Efectuati aceste exercitii cel putin de 2-3 ori pe saptamana daca nu le puteti efectua zilnic, pana la nastere. In orice moment al zilei, in orice imprejurare, asezata sau stand in picioare, efectuati serii de cate 10 contractii ale perineului, de mai multe ori pe zi. Intarirea musculaturii abdominale
Pentru a astepta nasterea cu incredere si pentru a va pastra in forma pentru lunile care urmeaza, incepeti de pe acum exercitiile musculare. Printr-un antrenament regulat, va puteti mentine tonusul si elasticitatea muschilor si astfel, nu numai ca veti obosi mai putin in ultimele luni de sarcina, dar veti reveni mai rapid la normal dupa nastere, incercati sa respectati aceste cateva reguli de baza:


- faceti exercitiile cu regularitate; cate putin, in fiecare zi

- antrenamentul trebuie facut progresiv, pentru a nu deveni o sursa de oboseala suplimentara; la inceput veti face fiecare miscare doar o data sau de doua ori pe zi, iar mai tarziu, cand vi se vor parea usoare, puteti ajunge la 6, apoi la 10 pe zi

- nu faceti niciodata exercitii dupa ce ati mancat

- alternati exercitiile cu cele pentru musculatura.

Exercitiul nr. 1

-  culcata pe spate, cu picioarele indoite, cu talpile fixate pe sol, bratele indepartate

- inspirati, ridicand picioarele la verticala

- expirati, coborand picioarele pe sol.

Exercitiul nr. 2

- culcata pe spate, cu picioarele indoite, bratele indepartate

- basculati picioarele fara a le indeparta unul de altul, de pe o parte pe alta, pana la sol, printr-o miscare de torsiune.

Exercitiul nr. 3

-culcata pe spate, cu picioarele indoite, talpile pe sol, bratele indepartate

- inaltati usor umerii si toracele

- mentineti aceasta pozitie 5 secunde, apoi relaxati-va

- respirati ramanand culcata pe sol

- repetati miscarea de 5 sau 6 ori.Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact