Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

viitoarea mama - a doua saptamana de sarcina - >Despre  dumneavoastra, viitoarea mama si diferite sfaturi, raze X, medicamente, rubeola


Nu stiti daca sunteti insarcinata. Sperati si atata tot. La sfarsitul acestei saptamani ar trebui sa aveti menstruatie. Va veni, sau nu? incepe asteptarea...

Daca doriti sa evitati aceasta asteptare, aveti posibilitatea sa va fa­ceti un test de sarcina, care se poate cumpara din farmacii, cu 3 zile inaintea datei prezumtive a menstruatiei, adica la 10 zile dupa fecundatie. Trebuie insa sa stiti ca un rezultat pozitiv la acest test nu in­seamna neaparat o sarcina. Poate sa existe fecundatie, un debut al implantarii si apoi sa revina ciclul. Deci atentie la falsele sperante!
Daca ati fost fecundata, nu aveti inca nici un semn de graviditate. Totusi, corpul se pregateste. q4e214ql22iyn
La nivelul ovarului, corpul galben, sub influenta directa a hormonului numit gonadotrofina corionica, secretat de trofoblast, creste in volum si secreta din ce in ce mai multi estrogeni si progesteron asigurand astfel o nidatie (cuibarire) perfecta si continuarea evolutiei sarcinii.
Ca raspuns la implantarea blastocistului si inainte de formarea placentei, celulele mucoasei uterine devin mai voluminoase. Dispunand din plin de rezerve, ele hranesc micuta aglomerare de celu­le care este deocamdata viitorul dumneavoastra copil.


Sfaturi


Nu stiti inca daca sunteti gravida, dar asta nu inseamna sa faceti imprudente. In stadiul precoce al dezvoltarii, toate celulele discului embrionar care o compun sunt foarte sensibile la agentii care pot provoca anomalii, in mod deosebit, atentie:
.   La razele X
Refuzati orice examen radiologie in aceasta perioada, fiindca o expunere la raze X poate avea consecinte imprevizibile asupra viitorului embrion.
Orice femeie, de la pubertate si pana la menopauza, ar trebui sa fie considerata ca fiind insarcinata si n-ar trebui niciodata supusa unui examen radiologie in timpul celei de-a doua faze a ciclului menstrual.
.   La medicamente
Evitati pe cat posibil orice medicatie. Anumite medicamente sunt benigne, altele pot fi periculoase lainceputul sarcinii. De asemenea, nu recurgeti la automedicatie. Chiar si pentru cele mai marunte probleme, consultati medicul, fiindca acesta stie ce medicamente trebuie evitate..   La frecventarea bolnavilor contagiosi

Sunt numerosi virusi care pot avea consecinte grave, cum ar fi provocarea avortului spontan sau producerea de mallormatii. Acesta este in mod deosebit cazul rubeolei.

La inhalarea si manipularea produselor toxice

Atentie la produsele de uz curent, ca solventi, vopsele, lacuri. Nu utilizati pesticide si in general, evitati orice produs chimic prezentat ca spray si care poate fi inhalat usor.
Rubeola este o boala destul de usoara, care se manifesta sub forma unor pete mici, roz, pe fata si la incheieturile mobile ale corpului. Efectele rubeolei sunt foarte grave pentru viitorul copil daca mama a fost contaminata in primele trei luni de sarcina. Daca infectia are loc in cea de-a 6-a saptamana de sarcina, provoaca o anomalie oculara - cataracta; in cea de-a 9-a saptamana - surzenie; intre a 5-a si a 10-a saptamana - malformatii cardiace; intre a 6-a si a 9-a saptamana - malformatii dentare.
Pentru prevenirea bolii se impune vaccinarea, inaintea oricarei sarcini, a femeilor care nu sunt imune. In cele trei luni care urmeaza vaccinarii trebuie aplicate cu rigurozitate masuri de contraceptie.

Daca veniti in contact cu un bolnav de rubeola, nu aveti de ce sa va temeti daca ati fost vaccinata in adolescenta; de asemenea, daca ati avut deja boala. Atat intr-un caz, cat si in celalalt, sunteti imunizata. Daca nu sunteti sigura, puteti apela la un serodiagnostic. Daca ati fost imunizata aveti in sange anticorpii care au fost produsi de organism, ca reactie la agentul patogen, adica la virusul rubeolei. Anticorpii va protejeaza impotriva unei noi infectii.

-  Daca nu sunteti imunizata si veniti in contact cu un bolnav de rubeola, ceea ce se intampla frecvent daca lucrati de exemplu in invatamant, trebuie sa semnalati imediat acest lucru medicului. Perioada de incubatie a bolii, adica timpul care se scurge de la

contactul cu virusul la declansarea eruptiei, este de 15 zile. Aceasta inseamna ca daca nu luati masuri, riscati ca boala sa se declanseze dupa doua saptamani, perioada esentiala pentru copil, fiindca acum se formeaza organele. Pentru evitarea bolii, medicul va va prescrie gamaglobuline, care actioneaza pe durata perioadei de incubatie si blocheaza dezvoltarea bolii.
Trebuie sa mai stiti ca daca nu poate fi evitata contaminarea cu virusul rubeolei in primele patru luni de sarcina, este indicata intreruperea sarcinii.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact