Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

viitoarea mama - sarcina si probleme de sarcina - sfaturi si indrumari de calitate - >Despre mama, calatorii si vacante, vaccinirile, prevenirea malariei, supravegherea fatului - fetoscopia






Asemenea tuturor celorlalte organe, glanda tiroida este mai activa, consecinta directa fiind cresterea tem­peraturii interne a corpului. Va este adesea prea cald, si pentru revenirea corpului la o temperatura normala transpirati mai mult. Acest mecanism permite eliminarea prin transpiratie a
excesului de deseuri produse de orga­nismul dumneavoastra si cel al fatului. Aceasta crestere a temperaturii este
suparatoare in lunile de vara, asa ca m3l1911mi16tsg
daca plecati undeva in vacanta, alegeti-va
o zona cu un climat mai temperat. Daca sarcina se desfasoara iarna,
nu va infofoliti excesiv. Purtati mai
multe straturi de imbracaminte lejera,
pe care sa le puteti da jos in functie de
necesitati.
Daca transpirati mult, presarati puti­na pudra de talc pe zonele mai expuse.
Aceasta va absorbi excesul de
transpiratie si va evita "arsurile" si
iritatia pielii.                                 



Sfaturi

In aceasta perioada a sarcinii va simtiti realmente bine. Greturile s-au terminat o data cu oboseala din primele luni. Burta inca nu a ajuns sa va deranjeze prin dimensiuni. Sunteti activa si simtiti dorinta de a lucra si de a face miscare. De altfel, bebelusul este de acum bine instalat si nu va mai temeti de un avort spontan. Este deci momentul potrivit sa va ocupati de lucruri ceva mai obositoare, pe care nu le veti mai putea face dupa ce sarcina va mai evolua, mai ales dupa luna a 6-a.
Daca intentionati sa va mutati, ori sa va reinnoiti apartamentul, acum este momentul potrivit.
Este si perioada ideala in care puteti face calatorii.
Calatorii si vacante
Daca vreti sa plecati intr-o calatorie sau in vacanta n-o faceti inainte de a cere sfatul medicului care va supravegheaza sarcina.

Transporturile
Puteti lua trenul sau avionul fara probleme, dar sa stiti ca, in general, companiile aeriene refuza femeile insarcinate incepand cu luna a 8-a.
Mijlocul de transport cel mai putin adaptat este pana la urma autoturismul. Nu numai ca zdruncinaturile continue pot declansa contractii, dar si riscul de accidente este mai mare. Or, in situatia dumneavoastra, orice soc poate avea consecinte grave.
In masina, purtati intotdeauna centura de siguranta. Plasati-o astfel incat sa treaca pe deasupra si pe dedesubtul abdomenului. N-o asezati niciodata peste burta, deoarece in cazul unui soc, ea ar comprima in mod periculos uterul. Nu faceti niciodata calatorii lungi, ci parcurgeti etape mici care va permit sa va odihniti la opriri. Nu mancati prea mult.
Puteti conduce chiar dumneavoastra, nu exista nici o opreliste, cu exceptia riscului unui soc. De aceea este recomandabila o extrema prudenta. Rulati cu viteza constanta pentru a evita franarile bruste in fata unui obstacol neasteptat. Nu uitati niciodata ca o mica emotie, sau o mica scuturatura provoaca o descarcare hormonala in sangele dumneavoastra si poate fi cauza unor contractii uterine. Mai tineti cont si de faptul ca starea de sarcina va incetineste reflexele.
Indiferent de mijlocul de transport utilizat, nu plecati fara a lua cu dumneavoastra supozitoare antispastice pentru cazul ca ati avea dureri, tensiuni in partea inferioara a abdomenului, sau, mai rau, contractii.


Alegerea prudenta a locului de petrecere a vacantei
Fiti rezonabila. Nu este momentul potrivit pentru excentricitati, ca de pilda sa faceti o drumetie in Nepal, sau un tur cu bicicleta.
Inainte de plecare, asigurati-va de un minimum de masuri de precautie:

- va trebui sa va puteti odihni; evitati circuitele turistice in care va aflati in deplasare continua

- regimul alimentar trebuie sa ramana cel corect; nu uitati importanta alimentatiei pentru buna dezvoltare a copilului


-  informati-va despre prezenta unui medic in apropierea locului unde va veti petrece vacanta; daca ziua plecarii este in jurul celei de-a 6-a luni, sau chiar dupa aceasta data, interesati-va si de existenta unui spital bine echipat in apropiere, deoarece o nastere prematura este oricand posibila

- luati cu dumneavoastra carnetul de sarcina si, daca este cazul, efectuati vizitele medicale care se impun

-  nu calatoriti intr-un loc in care este obligatorie efectuarea unor vaccinuri, deoarece nu sunt indicate in acest moment; evitati deci, tarile tropicale.

Daca mergeti pe litoral

mergeti mult prin apa; apa de mare va maseaza picioarele, activand circulatia sanguina periferica

inotati; natatia este unul din cele mai bune sporturi pentru femeia insarcinata; apa proaspata va intareste si in acelasi timp va sustine, facand miscarile mai usoare

protejati-va de soare; aveti pielea mai sensibila in perioada de sarcina, iar soarele accentueaza petele brune neregulate care formeaza "masca de sarcina"; in plus, dilatand vasele de sange, favorizeaza aparitia vanatailor pe fata, a varicozitatilor si chiar a varicelor pe picioare; sarcina oricum predispune la aceste fenomene, asa ca nu este cazul sa mariti sansele producerii lor.

. Vaccinurile permise sunt cele obtinute cu microbi inactivati sau omorati. Este vorba de vaccinul contra poliomielitei - dar numai sub forma injectabila -, cele contra holerei, a tetanosului si a gripei.
Vaccinurile antigripale si antipoliomielitice sunt cu atat mai impor­tante cu cat anticorpii pe care ele ii determina sa apara traverseaza placenta si protejeaza copilul in primul lui an de viata.
Vaccinurile interzise sunt cele preparate din virusi vii, atenuati. Este vorba de vaccinurile: contra poliomielitei care se administreaza pe cale orala (bucala), cele contra variolei, rubeolei, turbarii, febrei tifoide si a febrei galbene.

Prevenirea malariei (paludismului)

Paludismuf este periculos pentru femeile insarcinate, deoarece prin febra mare pe care o produce exista riscul declansarii unui avort spontan.
Daca plecati intr-o tara tropicala, trebuie sa semnalati acest lucru medicului, care va va prescrie, preventiv, un medicament pe baza de chinina. Urmati cu rigurozitate instructiunile atat in ce priveste doza, cat si durata tratamentului, deoarece chinina este formal interzisa.
Prevenirea paludismului nu se face numai pe cale medicamentoasa, ci si prin masuri simple:


- acoperirea bratelor si picioarelor pentru evitarea intepaturilor de tantari, care sunt vectori de propagare a bolii

- pulverizarea hainelor cu produse care indeparteaza insectele.
Supravegherea fatului: fetoscopia
Fetoscopia se efectueaza intre saptamanile a 20-a si a 24-a de amenoree. Se practica numai femeilor care au avut deja un copil anormal, sau care fac parte dintr-o familie care prezinta o boala ereditara grava. Prin aceasta tehnica fatul poate fi observat direct in uter. Sub anestezie locala se introduce prin peretele abdominal un tub lung si fin prevazut cu un sistem optic, pana in cavitatea uterina. Tubul optic poate fi deplasat, pentru observarea fatului in cele mai mici detalii. Metoda se foloseste mai ales pentru:


- detectarea unei malformatii, in special a fetei, mainilor sau picioarelor

- prelevari de celule din diferite tesuturi, de exemplu, piele sau ficat, in scopul efectuarii unor analize

- prelevari din sangele fetal pentru depistarea bolilor sangelui, ca drepanocitoza si hemofilia, sau a bolilor metabolice care pot fi tratate de foarte timpuriu.
De notat ca sangele se colecteaza cel mai adesea printr-o punctie a cordonului ombilical.
Fetoscopia dureaza circa 30 de minute si necesita mai multe zile de spitalizare.





Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact