Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

sarcina in a parta luna - sfatul medicului - >BEBELUSUL IN A 15-A SAPTAMANA DE LA FECUNDARE


f1c862ft69kxr

Bebelusul dumneavoastra pare sa respire!


Lungimea lui este de 10 cm de la cap la coccis si de 16 cm de la cap la calcaie. Greutatea este de 135 de grame. Capul bebelusului, masurat cu ajutorul ultrasunetelor, are un diametru de 3,9 cm. Lungimea piciorului este acum de 2 cm!
Bebelusul se misca in lichidul amniotic. Daca ati mai avut copii, va puteti da seama de aceste miscari, dar daca sunteti la primul copil, nu le simtiti deocamdata.
Arborele pulmonar cuprinde traheea si cei doi lobi pulmonari care nu si-au terminat complet maturizarea. In fiecare lob se produc diviziuni succesive, dand nastere la nenumarate alveole pulmonare, la nivelul carora se vor desfasura schimburile de gaze, dupa nasterea copilului.

Deocamdata plamanii nu functioneaza ca organ respirator. Totusi, au loc pseudomiscari respiratorii. Ele sunt inca rare, rapide si neregulate. Aceste miscari ale pieptului care se ridica si coboara au ca rezultat patrunderea in plamani a lichidului amniotic si apoi expulzarea lui. Nu uitati ca bebelusul respira prin intermediul sangelui dumneavoastra, care ii aduce oxigenul si il curata de dioxidul de carbon. Din aceasta cauza, el nu are nevoie de plamani pentru moment. Si chiar daca ii umple acum cu lichid amniotic, nu trebuie sa va fie frica, fiindca nu risca sa se inece!

Deglutitia (adica inghitirea - ingurgitarea) si respiratia cer o coordonare complexa intre nervi si muschi. Lichidul amniotic este un mediu potrivit, care inainte de nastere permite "antrenamentul" in vederea indeplinirii acestor activitati.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact