Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

sarcina in a parta luna - sfatul medicului - >CINE ESTE COPILUL IN A 13-A SAPTAMANA DE LA FECUNDARE


Bebelusul dumneavoastra deschide gura!
Despre viitorul dumneavoastra copil
Lungimea lui este de 8 cm de la cap la coccis si de 12 cm de la cap la calcaie. Greutatea este de 65 de grame.
Capul bebelusului poate fi acum masurat cu ajutorul ultrasunetelor. El are un diametru de 3,2 cm. Pornind de la aceasta masuratoare, se poate calcula data nasterii, cu o aproximatie de cateva zile. In aceasta saptamana, capul va mai creste cu 4 mm in diametru.
Scheletul bebelusului continua sa se formeze prin aparitia continua de noi oase. Articulatiile sunt functionale si mainile se pot indoi atat la coate, cat si la incheietura mainii. Degetele pot si ele sa se stranga in pumn, in timp ce degetele de la picioare se indeparteaza in evantai! Desigur ca nici una dintre aceste miscari nu este controlata de creier.
In piele, celule cu o forma mai deosebita, prezentand niste prelungiri, se ocupa cu elaborarea unui pigment de culoare inchisa, denumit melanina. Acest pigment este transmis si celorlalte celule ale epidermei prin intermediul acelor prelungiri. Ele sunt cele care dau culoarea pielii dupa nastere. Datorita lor, copilasul dumneavoastra se va bronza cand il veti lasa sa stea nitel la soare.
Gura este capabila sa se deschida, sa se inchida si chiar sa suga. Bebelusul incepe acum sa bea cate putin din lichidul amniotic in care se scalda. Apoi elimina un fel de urina, datorita rinichilor lui, care au devenit functionali. Este pentru prima data cand se stabileste un circuit primitiv de absorbtie si de excretie pe caile digestive.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact