Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

sarcina in luna a treia sfatul medicului - >Mama - preveniti-va seful, sarcina si munca






t9h987tx13xdb

Inima va bate mai repede decat inainte de sarcina. Ea are acum cu 4 pana la 8 batai in plus pe minut.
.  Desigur ca ati observat: parul dumneavoastra s-a infrumusetat de la inceputul sarcinii. Este mai putin gras, insa mai plin, mai voluminos. Cauza se afla in activitatea hormonala: hormonii gestatiei inhiba pe de o parte caderea normala a parului, iar pe de alta parte franeaza activitatea glandelor sebacee aflate la radacina lui. Dupa doua pana la sase luni de la nastere, parul va reincepe sa cada normal. Cad de asemenea si firele care ar fi trebuit sa cada in perioada de 9 luni de sarcina, de unde impresia demoralizanta ca va veti pierde tot parul. Asa ca nu este cazul sa dramatizati cand veti vedea parul cazand mai mult ca de obicei, dupa nasterea copilului. Totul va reintra in normal dupa cateva luni. Preveniti-va seful


Nu asteptati ca starea dumneavoastra sa se vada pentru a va preveni seful, la serviciu. Desigur ca intuiti ca acest eveniment, fericit pentru dumneavoastra, este pentru el sinonim cu complicatiile. Fie ca lucrati intr-o intreprindere mare sau intr-una mica, inlo­cuirea dumneavoastra va ridica unele probleme. Va fi o bataie de cap suplimentara pentru sef, care mai stie pe de alta parte ca atunci cand veti avea un copil, vor mai aparea si alte numeroase motive pentru a absenta.

Nu va culpabilizati. Sunteti insarcinata, ei bine, aveti acest drept. Nu este cazul sa va scuzati. E bine totusi sa intelegeti si sa acceptati proasta dispozitie trecatoare a patronului, care are aerul de a se preocupa mai mult de bunul mers al afacerilor intreprinderii decat de dumneavoastra. Aveti rabdare o vreme, pana cand, totul va fi reorganizat in functie de plecarea dumneavoastra in concediul de maternitate, iar el va fi mai destins si poate... va gasi de cuviinta sa va felicite!
Prevenindu-I de pe acum, el nu se va simti strans cu usa si va avea timp sa va caute o inlocuitoare. Pastrati relatii bune cu el si cu colegii dumneavoastra si nu va comportati ca "o femeie insarcinata". Ramaneti naturala. Aratati-va disponibilitatea de a instrui persoana care va va inlocui. Si, fara a face exces de zel, incercati sa va indepliniti obligatiile obisnuite, nelasand se se vada o scadere de randament. Toate acestea tin de relatiile inter-umane. Patronul dumneavoastra va fi multumit de atitudinea intelegatoare pe care ati avut-o, iar la intoarcerea din concediul de maternitate va va primi cu bunavointa.

Sarcina si munca: protectia sociala

Extras din PREVEDERILE CODULUI MUNCII (Legea nr. 10 din 23 nov. 1972)


Art. 146 Contractul persoanei incadrate in munca nu poate fi desfacut din initiativa unitatii [...] in caz de graviditate, in timpul concediului de maternitate si in perioada de alaptare, in perioada cat ingrijeste copilul bolnav in varsta de pana la 3 ani [...].
Art. 152 Femeile gravide si cele care alapteaza nu vor putea fi folosite la locuri de munca cu conditii vatamatoare, grele sau periculoase, ori contraindicate medical si nu vor putea fi chemate la ore suplimentare.
Femeile gravide si cele care alapteaza, care se gasesc in situatiile prevazute in alineatul precedent, vor fi trecute la alte locuri de munca, fara ca prin aceasta sa li se scada salariul.
Art. 154 Femeile gravide incepand din luna a sasea si cele care alapteaza nu vor fi repartizate in munca de noapte.
Art. 155 Femeile au dreptul la concediu de maternitate platit, care se compune dintr-un concediu prenatal de 52 de zile si un concediu postnatal de 60 de zile.
Daca nasterea se produce inainte de expirarea concediului pre­natal, concediul postnatal se prelungeste cu numarul zilelor de concediu prenatal neefectuat.
Art. 156 Unitatile sunt obligate sa acorde femeilor in cursul programului de lucru pauze pentru alimentarea si ingrijirea copilului, de o jumatate de ora, la intervale de cel mult 3 ore. La aceste pauze se adauga si timpul necesar deplasarii dus si intors la locul unde se gaseste copilul. Timpul acordat pentru alaptare, inclusiv deplasarile, nu poate depasi 2 ore zilnic. Pauzele se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 9 luni, putandu-se prelungi pana la 12 luni in cazul copiilor prematuri, distrofici si al celor care necesita masuri deosebite de ingrijire, pe baza recomandarilor medicale.
La cererea mamei, pauzele pentru alimentarea si ingrijirea copilului vor fi inlocuite cu reducerea programului normal de lucru cu 2 ore zilnic.
Pauzele si reducerea programului de lucru acordate in scopul alimentarii si ingrijirii copilului se includ in timpul de munca si nu au consecinte asupra remunerarii sau altor drepturi materiale.
Art. 157 Femeilor care au copii bolnavi mai mici de 3 ani li se vor acorda, cu avizul medicului, concedii platite pentru ingrijirea acestora, care nu se includ in concediul de odihna.
Art. 158 Femeile care au copii in varsta de pana la 6 ani, pe care ii ingrijesc, pot lucra cu 1/2 norma, daca nu beneficiaza de crese sau camine; timpul cat au fost incadrate in aceste conditii se considera, la calculul vechimii in munca, timp lucrat cu o norma intreaga.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact