Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

viitoarea mama - prima saptamana de sarcina - >Procreatia asistata medical, fecundarea in vitro, transferul embrionilor, transfer de gamet, de zigot, insamantarea artificiala


Se intelege prin aceasta, tehnicile biologiei moderne care permit o sarcina, imposibil de realizat pe cale naturala. e4p9115ez41edd
Fecundarea in vitro si transferul embrionilor

Fecundarea "in vitro" este realizata in afara organismului matern, prin opozitie cu fecundarea "in vivo" care este fecundarea naturala. Cand trompele sunt infundate in urma unor infectii repetate sau distruse in urma unei sarcini extrauterine anterioare, ovocitul si spermatozoidul nu mai au cum sa se intalneasca. In acest caz vor fi determinati sa se intalneasca in mod artificial, iar embrionul care va rezulta, format abia din cateva celule, va fi plasat in uterul matern unde isi va putea urma dezvoltarea.

Printr-o injectare masiva de hormoni se provoaca ovulatia stimulandu-se cresterea mai multor foliculi. Ovocitele sunt colectate fie prin punctia foliculilor gata sa se deschida, fie prin tehnica colioscopiei care consta in introducerea in cavitatea abdominala a unui tub prevazut cu dispozitive optice speciale, sub control ecografic.

Spermatozoizii viitorului tata sunt colectati prin masturbatie. Sunt apoi supusi unui tratament special care le confera puterea fecundanta pe care in mod natural o dobandesc in timpul traversarii cailor genitale feminine.
Mai multe ovocite si o cantitate intre 50 000 si-l00 000 de sperma­tozoizi sunt introdusi impreuna intr-o eprubeta ce contine un mediu adecvat si se plaseaza intr-o etuva la o temperatura de 37° C, timp de 24 de ore. Ovocitele nefiind toate la gradul optim de maturizare, vor fi fecundate doar in proportie de 70%.
Dupa 48 de ore de cultura, un embrion avand intre 4 si 8 celule maximum este transferat viitoarei mame. Pentru aceasta, el este introdus intr-un tub fin de plastic transparent denumit cateter, apoi este eliberat in cavitatea uterina, dupa trecerea naturala prin caile genitale. Daca totul merge bine, embrionul se implanteaza in mucoasa uterina.
Evolutia oului este insotita de dozaje hormonale frecvente, apoi de ecografii, cand embrionul incepe sa creasca.
Se poate aprecia daca sarcina va putea fi dusa pana la capat, abia dupa 3 luni. Totusi, indicele de reusita este mic, doar 10-l5% dintre embrionii implantati reusind sa determine nasterea unor copii.
Pentru a creste sansele unei sarcini, pot fi transferati mai multi embrioni. In general nu mai multi de 3 sau 4, fiindca nu trebuie neglijat riscul unei sarcini multiple.
Pentru a se evita repetarea manevrelor de stimulare a ovarelor si prelevarea de ovocite care este o interventie delicata, sunt conceputi mai multi embrioni in vitro. Ei sunt congelati si pastrati in vederea unei implantari ulterioare, in caz de esec. Ceea ce ridica si unele probleme morale...

Transfer de gamet intrafallopian
Aceasta tehnica, practicata prin colioscopie, se foloseste cand trompa este functionala, dar pavilionul e incapabil sa capteze ovocitul eliminat de ovar. In acest caz, se depun impreuna in trompa ovocitele prelevate in acel moment si spermatozoizii pregatiti.Transfer de zigot intrafallopian
Micul embrion de numai 4 sau 8 celule obtinut prin fecundare in vitro este plasat direct in trompa prin colioscopie.
Insamantarea artificiala

Este o tehnica simpla, care permite depasirea unei dificultati datorate viitorului tata, care:

.   fie ca sufera de impotenta, ceea ce nu inseamna ca ar fi steril
.   fie ca sperma lui e prea saraca in spermatozoizi si este nevoie sa fie concentrata.
In anumite cazuri de sterilitate a partenerului, insamantarea se practica utilizandu-se sperma unui donator anonim.
Tehnica consta in introducerea in caile genitale feminine de spermatozoizi colectati prin masturbare. Sperma poate fi colectata o singura data, daca spermatozoizii sunt suficient de numerosi, sau de mai multe ori, in caz contrar. Ei sunt concentrati si tratati cores­punzator, pentru a-si dobandi proprietatile fecundante.

Insamantarea cervicalaSpermatozoizii sunt depusi in vagin, la nivelul colului uterin. Fecundarea are loc absolut natural.

Insamantarea intrauterina
Spermatozoizii sunt depusi direct in interiorul cavitatii uterine, prin traversarea orificiului colului.

Insamantarea intraperitoneala
Spermatozoizii sunt depusi in peritoneu, in vecinatatea trompelor si ovarelor.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact