Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

viitoarea mama - prima saptamana de sarcina - >PRIMA ZI A BEBELUSULUI  dumneaVOASTRA: FECUNDATIA, 90 DE MINUTE DUPA OVULATIE, ZIGOT, INFLUENTA HAZARDULUI SI ALEGEREA SEXULUI COPILULUI

y8k1410ym33tdj
Fecundatia este intalnirea ovulului si a spermatozoidului. Aceasta intalnire poate avea loc chiar in ziua ovulatiei:


-  fie pentru ca spermatozoizii depusi in vagin cu o zi sau doua inainte il asteapta deja in trompe

- fie pentru ca exista un raport sexual chiar in ziua pontei ovulare.
Ea poate fi amanata cu 24 de ore, daca raportul sexual are loc la 24 de ore dupa ce ovulul a fost eliberat.
In timpul ejacularii, in vagin se depun intre 2 si 5 cm3 de sperma. Aceasta contine in mod normal intre 30 si-l00 de milioane de spermatozoizi pe cm3, ceea ce inseamna circa 60-500 de milioane de spermatozoizi depusi in vagin.
Spermatozoizii mobili, intrand in glera cervicala, strabat colul uterin intr-un interval de 2 pana la 10 minute. Ei avanseaza in uter ajutati de contractiile acestuia si ghidati de miscarile ondulatorii ale cozii lor, atingand o viteza intre 2 si 3 mm pe minut. Ajung in partea superioara a trompelor, locul de fecundatie, intr-un interval de timp variind intre o ora si jumatate si 2 ore. In cursul acestei calatorii prin interiorul cailor genitale feminine, spermatozoizii aflati in contact cu secretiile mucoaselor sufera cateva modificari care le asigura intreaga putere de fecundare.
Multi spermatozoizi nu ajung la destinatie. Doar 100 pana la 200 maximum ajung in trompa in vecinatatea ovulului. Foarte mobili, ei se inghesuie in jurul lui.
Sub efectul unei enzime, o molecula chimica, celulele foliculare inca atarnate in jurul ovulului se detaseaza treptat din zona pellucida Mai multi spermatozoizi patrund acolo gratie enzimelor pe care le contine acrozomul lor. Dintre ei, printr-o reactie de suprafata a ovulului, doar unul singur poate strabate prin bariera. El isi lipeste capul de membrana ovulului si prin fuziunea membranelor cele doua celule intra in contact.
Neputand sa mai intre in ovul, ceilalti spermatozoizi mor treptat acolo unde se afla.
Din momentul patrunderii in ovul, spermatozoidul isi pierde flagelul care degenereaza, pe cand nucleul continut in cap isi mareste volumul. Ovulul este activat. El iese din starea lui de inertie si devine apt sa se lanseze in marea aventura a creatiei. Nucleul sau isi mareste si el volumul. Cele doua nuclee, cel al tatalui si cel al mamei, se apropie unul de altul in regiunea centrala a ovulului, se ating si fuzioneaza.
Se formeaza astfel un ou denumit zigot. Exact din acel moment incepe o noua viata.
Zigotul: prima celula a copilului dumneavoastra
Viata care incepe este aceea a copilului dumneavoastra.
Zigotul, adica aceasta celula nouconstituita, poarta in nucleul ei, rezultat din fuziunea nucleelor ovulului si spermatozoidului, toate informatiile potentiale pentru a deveni o noua fiinta umana.

In aceasta prima celula, pornind de la care se vor dezvolta toate celelalte, cromozomii paterni si materni sunt adunati la un loc. Ei sunt purtatorii tuturor genelor, dirijori chimici, necesari producerii si coordonarii tuturor elementelor viitoarei fiinte. Toate caracteristicile viitorului dumneavoastra copil sunt inscrise acolo, in cromozomii animati de o miscare lenta in centrul zigotului. Aceste particularitati sunt mostenite partial de la dumneavoastra si ascendentii dumneavoastra si partial de la tata si ascendentii lui. Din aceasta clipa totul este stabilit si nu mai poate fi schimbat nimic. Sexul, trasaturile fizice cum ar fi culoarea ochilor, a parului, lungimea nasului, forma fetei etc, precum si trasaturile mentale fundamentale sunt chiar de pe acum programate in aceasta celula unica.

Este fata sau baiat?

Din acest stadiu de prima celula, sexul viitorului copil este hotarat. Alegerea a fost determinata de hazard, in momentul fecundarii.
Ovulul, avand intotdeauna un cromozom X, este fecundat la intamplare de un spermatozoid posedand fie un cromozom X, fie unul Y. Formula cromozomiala ce va rezulta va hotari daca se va naste o fata sau un baiat.
Este posibila influentarea hazardului si alegerea sexului copilului?
Deoarece se nasc atat fete, cat si baieti, aveti de la inceput o sansa din doua de a avea unul sau altul. Cat despre posibilitatea de a influenta hazardul, se poate vorbi doar de metode empirice cu rezultate foarte nesigure:

.  Spermatozoizii Y ar fi mai rapizi, dar mai fragili decat spermatozoizii X; aceasta inseamna ca daca raportul sexual are loc in ajunul ovulatiei, spermatozoizii Y ar fi primii care ajung, dar pot fi deja degenerati cand ovulul va fi eliberat. Se deduce de aici ca daca se doreste un baiat, raportul sexual trebuie sa fie cat mai apropiat cu putinta de momentul ovulatiei.
.   Sperma continand spermatozoizii este un mediu alcalin; in mediu acid, ei mor. In functie de gradul de alcalinitate sau de aciditate din vagin, spermatozoizii pot trai sau muri; primii care degenereaza sunt cei Y, mai putin rezistenti. Acest lucru echivaleaza cu a spune ca, daca vaginul este mai alcalin, spermatozoizii Y au o sansa mai mare de a castiga "cursa" si veti avea deci un baiat, pe cand daca este mai acid, doar cei X rezista si veti avea o fata.
In practica, se poate sfatui femeia, insa fara nici o garantie, sa-si efectueze inaintea raportului sexual o spalatura vaginala cu solutie de bicarbonat de sodiu pentru a avea un baiat sau cu otet diluat in apa pentru a avea o fata.
.  De cativa ani, exista un regim alimentar care are ca scop influen­tarea compozitiei mediului vaginal al viitoarei mame:


- sarat si sarac in calciu si in magneziu pentru a avea un baiat

- fara sare si bogat in calciu si magneziu pentru a avea o fata. Regimul trebuie urmat cu foarte mare strictete, cel putin 4 luni
inainte de conceptie, nefiind admisa nici o exceptie. Datorita complexitatii unui astfel de regim, care poate, de altfel, sa produca si unele carente in alimentatie, sunt putine femeile care il practica.
.   Unica metoda sigura in prezent pentru a avea un copil de sexul dorit este implantarea in uter a unui embrion ales dupa fecundarea in vitro. Dar aceasta este o alta poveste!
Pana la urma, indiferent de sexul lui, nu este copilul dumneavoastra?

Cu cine va semana copilul dumneavoastra?
Este evident o intrebare pe care v-o puneti.

In zigot, prima celula a fatului, nucleul nou-format are cei 46 de cromozomi ai speciei: 23 de cromozomi paterni facand pereche cu 23 de cromozomi materni. Fiecare cromozom poarta intr-un anumit loc o gena care va defini o caracteristica precisa. Viitorul dumneavoastra copil poseda deci, inca de la inceput, un capital genetic constituit, jumatate din partea tatalui si jumatate din partea mamei, deci un sfert din partea fiecaruia dintre bunici etc.

In zigot, cromozomii materni si paterni se asociaza pe perechi si genele care determina aceeasi particularitate se vor gasi alaturate. Ori, o aceeasi gena se prezinta sub doua forme: dominanta si recesiva. Intotdeauna se va exprima gena dominanta. Exemplu: culoarea ochilor
In general, o gena care determina o culoare inchisa este intotdeauna dominanta fata de o gena care determina o culoare deschisa. Ochii caprui sunt deci intotdeauna dominanti fata de ochii albastri. In acest caz, cum se explica faptul ca parinti care au amandoi ochi caprui, pot avea copii cu ochi albastri? De-a lungul generatiilor s-a produs un amestec fantastic de gene.
Intr-o familie, un copil poate in aceste circumstante sa nu semene cu parintii lui, ci cu bunicii, unchii sau matusile. Chiar fata de fratii si surorile lui el este unic, deoarece fiecare gamet (celula sexuala) al parintilor, ovul sau spermatozoid, este genetic diferit fata de toti ceilalti.
Pentru un organism avand n cromozomi, exista o productie de 2n garneti diferiti. Pentru specia umana unde n = 23, aceasta inseamna 223 = 8,4x106 garneti genetic diferiti, pentru barbat ca si pentru femeie. Ceea ce este enorm.
Cu cine va semana copilul dumneavoastra? Este imposibil de prevazut. Aceasta este mica surpriza pe care v-o rezerva ziua nasterii!
Si daca ar fi gemeni?


Inca nu puteti sti daca veti avea gemeni, cu toate ca este deja hotarat.
Dupa cum stiti, exista doua categorii de gemeni: "falsi" si "adevarati".

Gemenii falsi (bivitelini)
Provin din fecundarea simultana a doua ovule diferite de catre doi spermatozoizi, in cursul aceluiasi raport sexual. Rezulta doi zigoti diferiti care se vor implanta unul langa altul in uter. Copiii pot semana, dar nu mai mult decat seamana intre ei fratii si surorile. Pot fi de acelasi sex sau de sexe diferite, dupa cum o dicteaza repartitia intamplatoare a spermatozoizilor.
Acest tip de sarcina cu doi zigoti reprezinta doua treimi din cazurile de sarcini gemelare.

Gemenii adevarati (univitelini)
Intr-o treime din cazuri, un singur spermatozoid fecundeaza un singur ovul, care conduce la un ou unic. Din diferite cauze inca neexplicate complet, acest ou unic se va separa in doua parti egale care se vor dezvolta fiecare independent. Cele doua oua rezultate din diviziune, riguros identice, vor da nastere la doi copii asemanatori, care au primit acelasi patrimoniu genetic. Ei sunt intotdeauna de acelasi sex si prezinta o asemanare izbitoare.

Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact