Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

viitoarea mama - prima saptamana de sarcina - >OVULATIA - CICLUL OVARIAN


Incepeti cea de-a doua saptamana dupa perioada menstruala. Este o saptamana de importanta capitala pentru dumneavoastra, care doriti sa aveti un copil, fiindca unul dintre ovare elimina acum un ovul care nu asteapta decat sa fie fecundat.
In cursul acestei saptamani, la fel ca in fiecare luna, hipofiza, o mica glanda situata in creier, care comanda intreaga activitate hormonala a organismului, secreta estrogeni, care determina maturizarea unui ovocit imatur continut in ovar. x1p8415xe72qic
Acesta este denumit impropriu, dar in mod obisnuit, ovul.
In ovar, fiecare ovocit existent la pubertate este hranit si protejat de restul tesutului ovarian prin mai multe straturi de celule formand in jurul lui un corpuscul, avand la mijloc o cavitate plina cu lichid. Acesta este foliculul lui De Graaf.
Estrogenii activeaza foliculul care creste in dimensiuni prin dezvoltarea cavitatii sale si formeaza pe suprafata ovarului o mica umflatura de marimea unei boabe de coacaza. In final, foliculul se rupe, eliberand ovocitul matur. Acest fenomen se numeste ponta ovulara sau ovulapa.
La iesirea din folicul, ovulul este captat de franjurii mobili ai pavilionului trompei lui Fallope care este plasata in contact direct cu ovarul. Ovulul, care nu dispune de nici un mijloc de locomotie propriu, pluteste in lichidul trompei si avanseaza lent in directia uterului, gratie miscarilor conjugate ale peretilor musculosi ai trompei si cililor vibratili care captusesc interiorul acesteia. El poate astepta in trompa intre 12 si 24 de ore, termenul maxim pana la care poate fi fecundat. Dupa acest termen, ovulul nefecundat degenereaza.
Dupa ovulatie, foliculul care a expulzat ovulul se intareste si se ingroasa. Poarta acum numele de corp galben, datorita culorii sale. El continua sa secrete estrogeni ca si inainte de eliminarea ovulului, dar mai produce in plus si un alt hormon: progesteronul.
Progesteronul, asociat cu estrogenii, determina o ingrosare a mucoasei uterine. Subtire la inceputul ciclului, ea se ingroasa considerabil dupa ovulatie, formand numeroase pliuri care determina marirea suprafatei sale. Ca urmare a maririi suprafetei, mucoasa uterina devine foarte bogata in glande si vase sangvine.
In cea de-a 20-a zi a ciclului, uterul este pregatit sa primeasca oul fecundat.
Daca ovulul nu a fost fecundat, el nu se implanteaza in mucoasa uterina. In acest caz, corpul galben regreseaza, ceea ce are ca efect scaderea cantitatii de hormoni secretati. Aceasta schimbare hor­monala declanseaza contractia uterului si determina degradarea mucoasei. Micile vase sangvine care o impanzesc se rup si sangele care se scurge antreneaza ovulul degenerat spre vagin, o data cu diferitele secretii glandulare. Acesta este fenomenul de menstruatie.
Cum natura aranjeaza bine lucrurile, imediat ce un ovul nefecundat este eliminat, un nou folicul isi incepe maturizarea pentru a elibera un altul, dupa inca 14 zile. Incepe un nou ciclu de 28 de zile. El debuteaza exact in prima zi a menstruatiei.


Cum puteti sti cand se produce ovulatia?
Ovulatia poate fi reperata dupa mai multe semne:


- o tensiune a sanilor, datorata producerii de estrogeni de catre fo­licul

- o durere usoara la nivelul ovarului, la dreapta sau la stanga

- prezenta la nivelul vaginului a unui mucus incolor si inodor, secre­tat de celulele colului uterin, glera cervicala, abundenta intre a 10-a si a 14-a zi, care constituie mediul ideal de primire a spermatozoizilor; gratie acesteia, ei pot patrunde in interiorul uterului si pot urca spre ovul pentru a-l fecunda

- o eventuala sangerare de mica amploare.
Pentru a sti insa cu siguranta ca sunteti in perioada de ovulatie, aveti de ales intre doua metode fiabile:


- graficul temperaturii: din ziua imediat urmatoare ovulatiei, tem­peratura matinala creste peste 37°C si ramane la acest nivel si pe durata primelor doua luni de sarcina

- un test de depistare a ovulatiei, vandut in farmacii: el se bazeaza pe cresterea nivelului unui hormon, denumit L.H., prezent in urina; testul se repeta zilnic incepand din cea de-a 10-a zi a ciclului; cand fasia de hartie inmuiata in urina se coloreaza in bleu, inseamna ca ovulatia va avea loc in urmatoarele 24-36 de ore.
Pornind de la toate aceste semne si de la ceea ce stiti in privinta datei ultimei menstruatii, despre durata ciclului dumneavoastra, despre frecventa raporturilor sexuale, puteti cunoaste cu precizie perioada de ovulatie si deci de fecundare.

Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact