Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

povesti si povestiri pentru copii - povestioare pe care sa le citesti sau sa le spui copilului - >POVESTEA OLARULUI (II) de Calin GruiaCele din poveste s-au intamplat demult. s5y1523sq75oqj
Intr-o dimineata limpede de vara, olarul auzi in vazduh aripi inspaimantate si simti in nari miros de cetini arse. Vazu alergand pe cararea de pe langa ograda lui femei cu prunci in brate, copii cuprinsi de spaima, batrani impovarati de ani. Abia puteau striga: "Dusmanii! Dusmanii!" Siruri intregi de oameni se indreptau spre codru.
Si cum mesterul ramase descumpanit in mijlocul ograzii, trei calareti din oastea dusmana, cu sabii sclipitoare, se oprira in fata lui si unul din ei ii vorbi:


- Regele nostru porunceste sa-i fauresti in trei zile nouazeci si noua de cupe pentru nouazeci si noua de capetenii. Cupele sa fie deopotriva si toate sa aiba stralucirea soarelui... Regele vrea sa se bucure ca toate din tara asta: firul ierbii, apele, florile, rodul viilor, spicele, cantarea pasarilor, fruntile oamenilor i se vor supune de-acum inainte...

Dintr-un cires ciripi o pasare si alta ii raspunse, si apoi alta vesti ceva in departari. Pe un arac uscat se ivi o floare rosie, apoi alta rasari pe stalpul portii si alta mai incolo, si alta si multe se insirara ca un fir pana spre paduri.

-  Porunca regelui va fi implinita, spuse mesterul intr-un tarziu.
In a saptea zi bubuira tobele. Dusmanii isi pregateau ospatul de biruinta. Pe campie sosi regele cu cele nouazeci si noua de capetenii. Paharnicii umplura cupele. Era liniste deplina. Se astepta semnul regelui pentru inchinarea cupelor. Olarul in ograda lui isi duse o mana la inima... Regele ridica in vazduh cupa cea stralucitoare, iar capeteniile il urmara... Deodata insa, in trasnet infricosator, toate cupele se facura tandari in obrajii dusmanilor coplesiti de spaima. Si chiar in clipa aceea dinspre padure izbucnira strigate de lupta. Dusmanii incercara sa fuga. Era insa prea tarziu. Vitejii din tara olarului ii nimicira pe data, amestecandu-i cu pamant. Cand soarele straluci mai luminos ca niciodata, un voinic se opri in fata olarului si-l intreaba:
- Domnia ta ai facut cupele? Spune, mestere, ce puiere ai pus in ele?

Mesterul zambi:


- Uiti oare ca au fost facute din pamantul tarii?... Ce puteam pune in ele mai mult decat tot ce au simtit inimile noastre?

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact