Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

povesti si povestiri pentru copii - povestioare pe care sa le citesti sau sa le spui copilului - >LEGENDA PRIVIGHETORII de Simeon Florea MARIAN


Fiind odata imparatul pasarilor foarte bine dispus si voind sa stie care dintre supusii* si supusele sale cinta mai frumos, mai placut si mai fermecator, a dat porunca in intreaga sa imparatie ca pe data sa se adune la curtea imparateasca cei mai vestiti cintareti ca sa-i cinte la masa. o1u7620ov28jqg
Cum au auzit pasarile de aceasta porunca imparateasca, indata s-au adunat toate la un loc, au tinut sedinta intreolalta si au ales apoi din mijlocul lor pe trei reprezentanti, pe care i-au trimis la curtea imparateasca. Au fost alese urmatoarele pasarele: gangurtil, mierla si privighe­toarea. Cele alese nu statura mult pe ginduri sa se sfatu­iasca, ci se pornira in graba spre curtile imparatesti, fi­indca timpul cand trebuiau sa se prezinte imparatului se apropiase.
Gangurul, ca unul care are imbracamintea cea mai aleasa si mai frumoasa, fiind acoperit cu pene aurii, care stralucesc foarte frumos la lumina soarelui, fu lasat sa mearga inainte, ba nu numaf ca-l lasara, ci inca si el sin­gur se puse in fruntea celorlalte doua si nici pe una n-o lasa de fel sa mearga inaintea lui.
Mierla merse in urma lui, zicand ca ea, ca una care are cioc auriu, ca si penele gangurului, si imbracamintea nea­gra si stralucitoare ca matasea, trebuie sa mearga in urma lui.
Privighetoarea insa, fiind mai mica la faptura si avind imbracamintea cea mai simpla, ramase in urma si mergea cu capul plecat si umilita spre curtea imparatului.
Cum ajunse gangurul la curtea imparateasca si intra inlauntru, imparatul, yazindu-l ca e asa de frumos impo­dobit si are o statura foarte atragatoare, il primi cu cea mai mare cinste, il puse apoi in fruntea mesei si-l pofti sa cinte.

Gangurul, plin de fala, incepu a cinta. Imparatul fu foarte multumit cu cintecul lui si-l lauda.
Intra apoi mierla. Imparatul, cum o vazu si pe aceasta, indata ii intinse si ei un scaun poftind-o sa saza langa masa si sa cinte.
incepind a cinta, mierla impresiona mult mai placut si cinta mult mai frumos decat gangurul.
La urma sosi si privighetoarea si se pleca plina de umi­linta pana la pamint dinaintea imparatului. Vazind-o ca e asa de mica, de prizarita, umilita si nebagata in seama, imparatul se mira ce cauta la curtea lui si de aceea o intreba, cam rastit, cu ce treburi a venit, fara insa s-o pof­teasca sa saza, cum facuse cu ceilalti doi oaspeti care in­trasera inaintea ei.

-  Apoi, de, inaltate imparate, - zise privighetoarea de langa usa, unde ramasese de cand intrase inauntru -, sa nu va fie cu suparare si cu banat, sunt aleasa si trimisa de catre neamurile mele la inaltimea voastra ca si eu sa va cint un cintec.

-  Cinta-mi, dara - zise imparatul zimbind -, sa te vad si pe tine ce poti.
Privighetoarea, necutezind macar sa-si indrepte privi­rile spre imparat, isi drese mai intii glasul si apoi incepu a cinta, dar colea, cum stie ea sa cinte, nu cum cintara cele­lalte...

imparatul, cand o auzi cintind, ramase uimit de frumu­setea cintecului ei. Un glas asa de duios, dulce, placut si fermecator n-a mai fost auzit de cand s-a trezit pe lume. Privighetoarea, prin cintecul ei, a bagat sub covata pe cei­lalti doi cintareti de mai inainte. Si dupa ce a sfirsit ea acuma de cintat, imparatul n-o mai lasa sa stea la usa, ci o puse pe dinsa in locul gangurului, in fruntea mesei, din-<Ju-i totdeodata si "prima", adica darul cel mai mare, mai frumos si mai pretios, care era menit pentru cel mai bun cintaret; iar dupa ce s-a sfirsit acuma masa, dupa ce toti (oaspetii, citi au fost la acea masa poftiti, s-au sculat de la : dinsa, ea a fost aceea care a pornit prima in fruntea celor­lalti doi cintareti, macar ca imbracamintea ei e cu mult mai simpla decat a gangurului si a mierlei.
Mierla, care cintase ceva mai frumos decat gangurul, sa dus in urma privighetorii. Gangurul insa, cu toata Istamba lui cea domneasca, cu toata frumusetea imbraca­mintei sale, ramase indarat si, iesind umilit si rusinat de la imparatul, se duse acuma cel din urma.
Si de atunci apoi, de cand au fost aceste trei pasari la imparatul lor ca sa-i cinte la masa, a ramas privighetoarea cea mai renumita si mai maiastra cintareata dintre toate neamurile pasarilor. Fiecare pasare cintatoare trebuie sa-si plece capul si sa se inchine inaintea ei.

Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact