Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

povesti si povestiri pentru copii - povestioare pe care sa le citesti sau sa le spui copilului - >ARCUL Sl TOLBA CU SAGETI din "Legendele romanilor" de Alexandru Mitru


c7j939ck98hse
Pe vremea cand Stefan cel Mare era copilandru se dusese vestea ca undeva, intr-o pestera din Muntii Neamtului, in mijlocul codrilor numiti ai Strihanului, s-ar gasi ascuns din vremuri stravechi un arc cu sageti vrajite. Arcul acela - se spunea - fusese anume lasat acolo de un viteaz care-si gasise adapost in acea pestera cand fusese impresurat de o intreaga armie de tatari. Iar viteazul nu fusese altul decat acela care intemeiase tara Moldovei.

- Atata se mai stie, adaugau batranii clatindu-si barbile, ca numai "flacaul fara pereche-n lume", daca ar putea pune stapanire pe arc, ar putea sa domneasca peste Moldova asa fel incat nimeni n-ar mai izbuti sa-i calce hotarul fara a-si primi pedeapsa. Numai ca pestera din codrii Strihanului a ajuns, urmau ei, in puterea unui urs de o salbaticie neinchipuita, care i-a rapus pe toti cei care s-au apropiat de acele locuri si de-atunci nimeni n-a mai avut curajul sa-l infrunte pe urs.

- Ba eu as cuteza, a zis Stefan afland aceasta. M-oi duce sa gasesc ursul. Sa-l dobor si sa dobandesc arcul.
Apoi, cu tcate sfaturile dimpotriva ale celor din preajma, baiatul a inceput sa se pregateasca. Apuca ghioaga cea mai tare, incaleca pe un cal, cel mai iute. Puse cateva merinde intr-o desaga si porni. Urca spre Muntii Neamtului, spre padurea Strihanului si, dupa o cale lunga, ajunse la pestera si lega calul de un trunchi.

In pestera, agatate de un stei, se vedeau tolba si arcul.

Stefan intinse mana... Atunci, dintr-un cotlan, de nu stiu unde, se auzi un mormait cumplit. O singura zvacnire de spaima il strapunse pe Stefan. Numai una... ca fulgerul se rasuci spre fiara. Ridica ghioaga si lovi... ca traznetul lovi...Orb de durere, ursul se pravali. In clipa aceea Stefan prinse in mana arcul, intinse coarda si slobozi o sageata in inima ursului.
Dupa aceea iesi pe pajistea ruginita de frunzele cu licar de arama ale toamnei. Rasufla din greu dupa fierbinteala luptei si, zambind cu multumire, incaleca si pleca pe calea intoarsa.
Ducea tolba cu sageti si arcul. Arcul despre care se stie ca Stefan cel Mare al Moldovei nu s-a mai despartit de el pana la moarte.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact