Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

povesti si povestiri pentru copii - povestioare pe care sa le citesti sau sa le spui copilului - >AJUTOARELE PADURII de Eugen JianuNe-a chemat mos Vuia, padurarul, sa venim la casuta lui din poiana cea mare. Sa venim negresit, ca sa-i cunoastem ajutoarele. Cine or fi aceste ajutoare? ne intrebam. Copii de la vreo alta scoala ori gradinita? Nu ne-a spus niciodata mos Vuia f3b611fc17jpj nimica. Avea el "secretele" lui pe care ni le dezvaluia, rand pe rand, cand le venea vremea potrivita.

- Sa mergem sa le vedem!
Cand am ajuns, mos Vuia ne masura pe fiecare zambind in barba si-n mustati, asa cum facea el, cu bunatate si sclipire sireata in ochi. Apoi am luat-o cu totii pe potecuta ce ducea in padure.
N-am mers noi mult asa si numai ce am auzit un fel de rapait slab de toba, undeva, mai departisor. Cine o fi batand acum toba prin padure?


- E mestera ciocanitoare, a raspuns mirarii noastre mos Vuia. Pasarea asta e doctorul padurii. Trece din copac in copac, ciocane prin scoarta lor si asculta cu luare-aminte. Cum simte vreun viermisor pitit pe-acolo, bate cu ciocul pana ce il scoate afara si scapa padurea de boala. Mi-e de mare ajutor!
Acolo pe unde poteca noastra razbatea intr-o poienita, am dat de o mare vanzoleala de pitigoi. Se aflau laolalta mai toate neamurile lor: de la cei mai marisori si codati, pana la cei mai marunti pe care abia ca-i puteai deosebi de scoarta copacilor.

- Acestea-s alte ajutoare. Socotiti si voi: fiecare pitigoi pe care-l vedeti prinde intr-o zi cam atatea omizi cat cantareste el. Ce s-ar face padurea prada atator vrajmasi care i-ar tot roade frunza?Am inteles noi atunci care erau ajutoarele lui mos Vuia, padurarul, si pe data le-am socotit prietenii nostri; doar laolalta slujeam padurea.
Ne-a mai spus mos Vuia ca intotdeauna primavara e nevoie de niscaiva casute in care sa faca popas si sa-si dureze cuiburile feluritele neamuri de pasari - alte ajutoare - care vin din calatoria lor cea mare de prin tarile calde de la miaza-zi.
- N-avea grija, mos Vuia! O sa le facem noi. O sa le duram frumoase de o sa le fie mai mare dragul sa stea in ele!

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact