Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

pentru saritura - Vulpea, cerbu, borscutele, lupul, vanatul cerbilor, sare batulBROSCUTELE SAR IN LAC
Pe terenul de joc se deseneaza un cerc mare, iar in mijlocul lui altul mai mic. Cercul mare este „lacul", iar cel mic „insulita".
Copiii stau pe circumferinta cercului mare in sprijin ghemuit si reprezinta „broscutele". La comanda educatoarei :

„Broscuteilor, sariti in lac!" toti copiii executa mai multe sarituri in lungime, de pe loc, spre mijlocul cercului, apoi tot prin sarituri se indreapta spre „insulita".
Este declarat cistigator acela care, prin sarituri executate corect, a ajuns primul pe ,,insulita".

LUPUL LA STANA
Pentru desfasurarea acestui joc terenul se amenajeaza astfel :


Intr-un colt se deseneaza un cerc mic, „vizuina lupului", in mijlocul terenului de joc se deseneaza un dreptunghi mare, „stina", pe marginea careia se traseaza un sant prin doua linii paralele cu laturile mari ale dreptunghiului, restul terenului reprezinta „pasunea" unde sta „pastorul".
Copiii indeplinesc rolul de ,,oi" si se deplaseaza pe teren in jurul „pastorului".
cand acesta striga: „Vine lupul!" „oile" sar peste sant sa vina la „stina" ca sa nu fie prinse de ,,lup". „Oile" prinse sunt duse in „vizuina lupului".
Jocul se termina cand au fost prinse jumatate din numarul „oilor".

LUPUL IN SANT
Pe terenul de joc se traseaza doua linii paralele, la distanta de 40—50 cm, acesta este „santul". In „sant" sta „lupul". Ceilalti copii sunt „caprele" care se asaza pe o singura latura a „santului".
La comanda educatoarei „caprele" sar de pe o parte pe-cealalta a „santului" iar „lupul" incearca sa le nrinda si sa le aduca in „birlogul" lui.
Saritura se repeta de mai multe ori. cand „lupul" a prins cel putin jumatate din „capre" jocul se termina.

VÎNATUL CERBILOR
Copiii, care reprezinta „cerbii", sunt asezati intr-un spatiu delimitat vizibil pe sol — „padurea". In partea opusa a terenului de joc se deseneaza un cerc mic, acesta fiind „poiana". Intre „padure" si „poiana" se marcheaza, prin doua linii paralele, la o distanta de 50 cm una de alta, un „riu", in apropierea „riului" se mai marcheaza un loc ce reprezinta „cabana vinaiorului". Rolul de vinator poate fi indeplinit de educatoare sau de un copil mai vioi. La comanda de incepere a jocului data de educatoare, „cerbii" alearga din „padure" spre „poiana", fiind obligati sa execute o saritura in lungime cu elan peste riu. Cei care reusesc sa sara sunt liberi sa mearga in „poiana", iar cei oare nu pot sari sunt prinsi de „vinator" si dusi in „cabana" lui.
Jocul se poate relua de mai multe ori.

ZBOARA COCORII
Copiii sunt impartiti in mai multe echipe, egale ca numar (5—7 componenti), asezate in formatie de cocor.
Cel din fata, din partea stinga, duce piciorul sting inapoi indoit, fiind apucat la nivelul gleznei de cel din spatele lui (el nu poate sari decat pe piciorul drept) ; cel din dreapta are piciorul drept indoit, pe care si-l tine cu mina tot de glezna (el nu poate sa sara decat pe piciorul sting). Bratul liber il tine lateral, imitind zborul cocorului.
Copiii stau intr-un picior pana aud semnalul educatoarei stabilit dinainte. Ei se deplaseaza cu sarituri pe un picior pana la un punct fixat dinainte.
Jocul se reia de mai multe ori, fiind declarata invingatoare echipa ai carei componenti au realizat toate zborurile corecte, fara opriri pe parcurs.

SARI IN CERCURI
Copiii sunt impartiti in doua echipe, egaile oa numar, asezate pe siruri, inapoia liniei de plecare. Inaintea echipelor se plaseaza cite 4 cercuri, in linie dreapta sau in zigzag.
La comanda educatoarei, primii sar din cerc in cerc pana ajung la ultimul, se intorc in alergare, ii ating pe urmatorii, apoi se asaza la coada sirurilor.
Cistiga echipa care termina mai repede.

CELE ZECE SALTURI
Colectivul este asezat pe o linie, inapoia liniei de plecare. La comanda educatoarei, pornesc in sarituri pe ambele picioare. In timp ce ea numara pana la 10, ei executa cite o saritura pe fiecare numar.
La 10 se opresc, iar copilul care s-a departat cel mai mult de linia de plecare este declarat cistigator.

VULPEA-N VIZUINA
Pe terenul de joc se deseneaza un cerc cu diametrul de 2—3 m, in functie de numarul copiilor. In mijlocul cercului se plaseaza un copil care indeplineste rolul de „vulpe", iar cercul reprezinta „vizuina". Copiii stau in afara cercului. Pentru inceperea jocului, conducatorul spune : „Vulpea iese din vizuina!". Atunci ea se ridica din sezid in stind intr-un picior si se deplaseaza incercind sa atinga un copil care se apropie de „vizuina". Copiii se apropie de cerc unii chiar oalca linia cercului. Daca „vulpea" loveste un copil in timp ce sta intr-un picior, acesta este dus in „vizuina". In cazul in care „vulpea" pune si al doilea picior pe sol este scoasa din „vizuina" si se alege alta „vulpe".

SARITI PESTE BENZI !
Efectivul grupei este impartit in doua echipe, egale ca numar, asezate pe siruri, inaintea fiecarei echipe, Ia citiva metri, se deseneaza cite un cerc, in care se pune un numar de benzi corespunzator cu cel al jucatorilor.
La comanda educatoarei, primii din fiecare echitpa alearga, iau o banda din cerc, se intorc la linia de plecare si impreuna cu urmatorul copil asaza banda in asa fel ca ceilalti jucatori sa sara peste ea. Al treilea din fiecare echipa repeta actiunile pomului impreuna cu al patrulea si astfel jocul continua. Dupa ce au executat trec la coada sirurilor de unde au plecat. Ultimul din fiecare echipa trebuie sa se lege crucis cu banda.

In final cis'tiqa echipa al carei ultim jucator isi leaga mai .repede benzile incrucisate.

SARE BATUL
Copiii sunt impartiti in doua (sau mai multe) echipe, egale ca numar, asezate pe siruri la interval de 1 m. Inaintea fiecarei echipe se plaseaza cite 2 copii care stau cu fata spre siruri si tin un baston de capete orizontal, la nivelul genunchilor.
La comanda de incepere a jocului cei 2 pornesc spre siruri, obligindu-i pe toti copiii sa sara peste baston. Dupa ce a sarit si ultimul, primul din echipa face pereche cu unul din cei 2, iar cel de-al doilea se asaza in capatul sirului si astfel continua jocul pana ce primul ajunge din nou in capatul sirului, Cistiga echipa care termina prima.


Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact