Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

pentru saritura - Sotron, undita, pune piciorul pe undita, postasii, florileSOTRON
Copiii sunt impartiti in mai multe echipe si fiecare isi asteapta rindul in picioare sau stind pe scaunel. Primii, de pe linia de incepere, arunca o piatra sau un ciob de sticla in prima casuta si sar intr-un picior din casuta in casuta pana la ultima unde au voie sa se odihneasca pe ambele picioare.
Se intorc ia fel pana la prima casuta, iau piatra si ies din sotron.

In casutele 4—5, 7—8 sau 3—4, 5—6 se poate sari pe amindoua picioarele deodata, cu piciorul sting in casuta din stinga, iar cu dreptul in casuta din dreapta.
Proba a doua consta dintr-o saritura pe ambele picioare din caisuta in casuta, tinind mina intinsa in fata cu palnila in sus, iar piatra (sau ciobul de sticla) fiind sprijinita pe degetul aratator si mijlociu.
VARIANTA

In acest sotron se sare concomitent cu un picior in casuta 4 si cu celalalt in 5, apoi se continua cu sarituri intr-un picior in celelalte casute — 6, 7, 8 si 9.
Din casuta 9 se sare in afara sotronului printr-o saritura la alegere

UNDITA
Copiii sunt asezati cite doi, fata in fata, raspinditi pe terenul de joc, astfel, ineit sa nu se stinghereasca unii pe altii. In fiecare pereche unul are rol de „pescar" si celalalt de „peste". „Pescarul" tine in mina o sfoara mai lunga care are la capat un saculet, aceasta fiind „undita".
La comanda educatoarei: „Prindeti pestele!", „pescarii" invirtesc sfoara cu saculetul, incercind sa atinga picioarele perechii lor. Acesta ca sa nu fie atins trebuie sa sara cit mai sus. Daca „undita" (saculetul) atinge picioarele copilului („pestele") cei 2 schimba rolurile intre ei si jocul continua.

PUNE PICJORUL PE UNDITA
Toti copiii stau pe circumferinta unui cerc pe sol. Educatoarea invirteste „undita" (care este confectionata ca la jocul precedent) pe jos, in dreptul picioarelor.
Acestia trebuie sa fie atenti la deplasarea „unditei" ca la momentul potrivit, cand ajunge in dreptul lor, sa sara cu ambele picioare pe ea.
Copilul care a reusit sa sara pe undita si sa-i intrerupa deplasarea este cistigator. Jocul continua pana ce 3 copii reusesc sa sara pe undita.

CERCUL ZBURATOR
Colectivul este organizat ca la jocul anterior, in stind departat. Un copil sta in mijlocul cercului si tine in mina o sfoara lunga, la capatul careia este legat un saculet cu graunte. El invirteste acest saculet, trecindu-l pe sub picioarele copiilor, iar ei trebuie sa sara pentru a nu fi atinsi. Acela care este atins iese din joc. Copilul (sau copiii) care ramane ultimul in joc este declarat cistigator.

ATINGE, ATINGE
Copiii sunt impartiti in doua echipe, egale ca numar, asezate pe siruri, inapoia liniei de plecare.

Inaintea lor la aproximativ 3 m, se fixeaza cite un suport format din doua brate legate intre ele cu un snur, pe care se pun mai multi clopotei.
Educatoarea striga numele cite unui copil, in ordinea in care sunt asezati, alternativ din fiecare echipa. Cei strigati alearga spre suport si sar in inaltime, cautind sa atinga clopoteii. Cistiga echipa ai carei componenti au reusit sa atinga de mai multe ori clopoteii si au sarit corect.

POSTASII
Copiii sunt impartiti in doua echipe, egale ca numar si fiecare are citte o scrisoare in mina. Inaintea fiecarei echipe pe distanta de 6—8 m se plaseaza cite 3 obstacole, la distante egale, cu o inaltime de 20—25 cm. La 1 m de la ultimul obstacol se marcheaza pentru fiecare grupa locul unde se depun scrisorile. Toti copii sunt „postasi".
La semnalul de incepere, pornesc primii „postasi" din fiecare echipa ca sa depuna scrisorile. Pe parcurs ei trebuie sa sara peste obstacole, depun scrisorile, apoi revin si se asaza la coada sirurilor. Cel care nu reuseste sa sara peste un obstacol ramine cu scrisoarea in mina si trece la coada sirului.
La sfirsit este declarata cistigatoare echipa ai carei „postasi" au depus cele mai multe scrisori.

FLORILE
Copiii, „florile", stau pe scaunele, pe mai multe linii (sau in semicerc). In fata lor sta un copil care are rolul de „vin-zator", iar la cativa metri de ei stau 2 copii, „cumparatorii". „Vanzatorul" impreuna cu educatoarea dau nume de flori copiilor, fara sa auda „cumparatorii", de exemplu : albastrea, panseluta, trandafir, nufar, lalea etc.
La semnalul de incepere a jocului, „cumparatorii" vin pe rind sarind intr-un picior pana in fata copiilor, il saluta pe „vinzator" si il roaga sa le vinda o floare careia ii spune numele. Daca „cumparatorul" cere o floare al carei nume il poarta vireuin copil, acesta, la indemnul „vanzatorului", trece inapoia „cumparatorului" ; al doilea „cumparator" procedeaza la fel si jocul continua, pana ce sunt cumparate toate florile.
La sfarsitul jocului, cei 2 „cumparatori" se asaza fata in fata, avand intre ei trasata o linie. In spatele lor se prind de mijloc copiii, „flori" pe care au reusit sa le cumpere.
Cistiga echipa care reuseste s-o traga pe cealalta peste linie.

CINE SARE MAI DEPARTE ?
Copiii sunt impartiti in doua echipe, egale ca numar, asezate pe siruri, inapoia liniei de plecare.
La comanda educatoarei, primii din fiecare echipa executa o saritura in lungime de pe loc. Educatoarea marcheaza locul pana unde a sarit fiecare, apoi se intorc si se asaza la coada sirurilor. Urmatorii executa aceeasi saritura de la semnul marcat de educatoare, dupa ce au sarit primii. Jocul continua in felul acesta pana cand sar toti. Echipa ai carei componenti au realizat in final cea mai mare distanta de la linia de plecare este declarata cistigatoare.
Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact