Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

pentru organizare si orientare - Roata, formele, cercurile olimpice, trenul - jocuri de orientare pentru copii

ROATA

Copiii sunt imparțiți in trei-patru echipe si fiecare for­meaza un cerc, o "roata", ținindu-se de miini. La comanda educatoarei incep sa alerge in cerc spre dreapta, iar la urmatoarele comenzi, schimba alternativ direcția de alergare, spre stinga si spre dreapta, de mai multe ori. La oomaindia de oprire, echipele se opresc in ghemuit, fara sa desprinda miinile. Este cistigatoare "roata" care la asezare este mai rotun­da si ai carei copii nu au dat drumul la miini. FORMELE Copiii sunt imparțiți in patru echipe, egale ca numar, aliniate de-a lungul celor paitru laturi ale salii slau ale terenului de joc. Pentru toata durata jocului, locurile copiilor in echipa ramân neschimbate. Educatoarea deseneaza cu creta pe sol, in centrul salii, cite 3-4 figuri geometrice de acelasi fel: cercuri, patrate, triunghiuri, dreptunghiuri etc, dispuse diferit. Ea indica si modul cum trebuie sa se deplaseze copiii - in mers sau alergare. La semnalul de incepere, copiii se deplaseaza pe laturile salii sau ale terenului de joc, pastrind distanța stabilita la inceput intre ei. In acest timp, educatoarea striga numele unei figuri geometrice, de exemplu, "Certa!". Aitunoi capiii alearga sa oouipe cencurile fara sa sie inghesuie. Cei ramasi in afara se intorc la echipele lor, con-tinuiind sa se deplaseze in ritmul indicat de educatoare pana ce aceasta striga numele altei figuri geometrice.

Jocul continua in acelasi fel, pana ce au fost strigate toate figurile desenate. Este declarata cistigatoare echipa care, la terminarea jiocului, a reusit sa acuipe cele miai multe locuri in figurile geometrice.

CERCURILE OLIMPICE Copiii stau grupați in jurul educatoarei. In mijloc, pre­cum si in cele patru colțuri ale terenului de joc este asezat cite un cerc din lemn sau material plastic care poarta una din culorile cercurilor olimpice: albastru, galben, negru, verde si rosu.

La comanda educatoarei de incepere a jocului, copiii alearga spre culoarea indicata si numai la comanda "rosu" toti copiii alearga spre centrul terenului ghemuindu-se in jurul cercului.Jocul continua, educatoarea pronuntind pe rind (sau re-patmd) dite o culoare dintre cele mentionate.

La sfirsitul jocului copiii vor repeta culorile cercurilor olimpice.

TRENUL CU SURPRIZE
Copiii sunt asezati pe doua siruri, mergand cite doi in pas obisnuit. La intrebarea educatoarei: "Unde pleaca trenul?", copiii raspund: "La munte!" sau "La mare!", dupa care copiii intreaba: "Si ce duce cu el?", iar educatoarea pronunta un nume de pasare sau animal. Copiii trebuie sa imite modalitatea de deplasare a acestuia, de exemplu educatoarea pronunta : "ursi" iair copiii trebuie sa mearga ca ursul sau : "veverite", copiii sar oa veveritele s.a.sn.d.

TRENUL DE MARFA, ACCELERAT Sl RAPID
Grupa este dispusa in formatie de sir, tinindu-se de mijloc unul pe celalalt. La comanda educatoarei, copiii se deplaseaza spre "gara" fixata in prealabil. Daca educatoarea spune: "Pleaca trenul de marfa!" - ei se deplaseaza spre gara sarind pe piciorul drept; daca da comanda "Pleaca acceleratul!" - copiii merg tropotind, imitind zgomotul trenului. La comanda: "Pleaca rapidul!", intregul sir se deplaseaza in pas alergator, tinindu-se de mijloc ca la inceputul jocului.
VARIANTA
Acelasi joc, cu deosebirea ca grupa se imparte in doua echipe, egale ca numar, asezate inapoia unor linii de plecare. Jocul se desfasoara sub forma de intrecere. Cistiga echipa care a ajuns prima in gara.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact