Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

pentru organizare si orientare - Furtuna pe mare, marea agitata, ai un loc in barca, jocuri de pozitionare si orientare

FURTUNA PE MARE
Copiii sunt dispusi in formatie de cerc, cu fata spre interior, fiecare avand trasat in jurul lui un cerculet. In interiorul cercului mare, educatoarea plaseaza un copil caruia ii da rolul de „capitan de vapor". Ceilalti copii, din cer-culete, primesc diferite roluri ca ofiteri, mateloti, steaguri, colaci de salvare, pionieri etc. Capitanul merge prin fata copiilor, povestind o scurta istorioara in legatura cu personajele din cerculete, de exemplu: „Am plecat pe mare impreuna cu ofiterii". Copiii care au acest rol vin si se prind de mijlocul „capitanului", unul dupa altul, iar „capitanul" isi urmeaza povestirea. „Mateilotii" erau aliniati pe punte". Copiii care poarta denumir-eia de „mateloti" se asaza si ei in spatele ofiterilor, completand sirul. In continuare aminteste si de colacii de salvare, de pionieri etc, iar copiii, unul dupa altul, in ordinea in care se aud pe parcursul povestirii, se asaza in sir. „Vaporul pluteste linistit pe mare". Deodata „capitanul" striga : „A inceput furtuna". Toti copiii, tinin-du-se de mijloc, alearga in zigzag, (inclusiv „capitanul"), apoi spune: „A incetat furtuna!" Toti alearga, cautimd sa ocupe un loc intr-un cerculet. Copilul care ramane fara cerculet oicupa locul ,,/capitanului" si jocul continua.

ÎN PADURE
Copiii sunt dispusi in formatie de cerc, cite doi, unul in fata celuilalt, ambii ou fata la centru. Fiecare copil din cercul iinterior poarta numelle unui animial din padure : cerb, lup, caprioara, urs, veverita etc. ; cei din cercul exterior (care are cu un copil mai mult decat primul) stau in picioare si sunt „vanatorii".
Copilul fara pereche incepe sa povesteasca si sa distraga atentia „vinatorilor", folosind numele animalelor din padure. Acela care isi aude numele in .poveste alearga si trece langa povestitor. „Vanatorii" trebuie sa fie atenti ca in momentul in care aud numelle „aniimailulrui" pe care il au in fata sa-i puna repede mama pe umar si astfel sa nu-l lase sa paraseasca locul.
„Vanatorul" caruia i-a fugit „animalul" devine povestitor si jocul continua.

PICTORUL Sl CULORILE
Toti copiii sunt asezati ca in jocul precedent. In interiorul cercului mare sta „pictorul", ceilalti copiii primesc nume de culori.
„Pictorul" anunta copiii ce tablou vrea sa picteze si ce culori ii trebuie. Imediat ce „pictorul" cere o culoare, copilul care o reprezinta vine in fata acestuia si este asezat intr-o pozitie. cand toate culorile au fost intrebuintate, pictorul anunta : „Pictura e gata!". „Vreau sa pictez un nou tablou!", atunci toate culorile alearga sa-si ocupe un loc in cerculet „pe paleta" (fig. 14). Pictorul ocupa si el un cerculet, iar cel care ramine fara loc devine „pictor" si jocul continua.

Al UN LOC IN BARCA ?Copiii sunt dispusi in formatie de cerc, in stand cu picioarele incrucisate, avind fiecare un loc mandat pe teren, un cerculet desenat in jurul picioarelor. Unul ramine in afara cercului (urmarind sa ocupe un loc in cerc) si merge pe la copii, intrebindu-i pe rind :

- „Ai un loc in barca ?"
Cel intrebat poate raspunde : „Nu, te rog intreaba barcagiul urmator daca nu vrea sa schimbe locul cu tine !" si atunci copilul trece mai departe.
Daca raspunde: „Da!", copiii incep sa-si schimbe locurile intre ei. Cel intrebat trece i» afara cercului si cauta in acest timp sa ocupe un loc, daca nu reuseste el intreaba mai departe si cauta sa ocupe un loc.
Jocul continua, scnimbindu-se rolurile intre copii.

MAREA SE AGITA
Copiii sunt dispusi in formatie de cerc si fiecare deseneaza cu creta pe sol un cerculet, in jurul picioarelor. Un copil mai istet este ales conducator si sta in afara cercului.
La semnalul de incepere a jocului, conducatorul merge in jurul cercului si spune pe sarite copiilor : „Marea se agita!". Copilul caruia i s-a adresat se asaza in spatele lui si astfel continua sa adune cit mai multi. Conducatorul deplaseaza sirul format in alergare, in pas obisnuit, in mers serpuit etc, ducindu-i in afara cerculetelor.
La un moment dat, pe neasteptate, spune cu voce tare : ,,Marea e linistita!". Atunci toti copiii trebuie sa se imprastie, alergind cit mai repede pentru a ocupa un cerculet (inclusiv conducatorul). Intr-un cerculet nu poate sta decat un copil. Cel care a ramas fara cerculet devine conducator si jocul se reia, modifioindu-se doar modul de deplasare a sirului la indicatia conducatorului.

COLTISOARELE
Copiii sunt asezati in formatie de cerc, cu fata spre interior, in jurul fiecaruia se deseneaza un cerc. In mijlocul cercului mare se afla un copil, care trece de la unul la altul si spune: „Soricelule, soricelule, vinde-mi coltisorul tau!". Copilul caruia i s-a adresat il refuza, raapunzindu-i : „imi pare rau, dar coltisorul meu nu-i de vanzare, du-te la alt soricel!". In timp ce acesta se deplaseaza spre alt copil, ceilalti isi schimba repede locurile intre ei. Cel din centru cauta sa ocupe si el un loc. Daca reuseste, acela care ramine fara loc trece in mijlocul cercului si jocul se reia. In caz contrar, jocul continua cu acelasi copil la mijlocul cercului.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact