Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

pentru aruncare prindere - Mingea, jocul cu mingea, scolile, calare

DE-A SCOLILE
Jucatorii stau la aproximativ 2 m distanta de un perete, dispusi pe un sir (sau mai multe). Primul loveste mingea de perete si o prinde cu ambele miini, apoi repeta aruncarea de doua ori. Daca nu scapa mingea, jucatorul primeste o clasa.
Ca sa ia doua clase, trebuie sa loveasca mingea de perete si sa o prinda cu ambele miini, ca la clasa intii, dar inainte de a o prinde este obligat sa bata de doua ori din palme.
Acelasi jucator are dreptul sa continue daca mingea nu a atins solul. In continuare loveste mingea de perete si inainte de a o prinde roteste antebratele ide 4 ori, in dreptul pieptului, ca la depanatul atei, apoi bate de doua ori din palme.
Mai departe, jucatorul loveste mingea de perete si inainte de a o prinde duce miinile la spate si bate o data din palme.
Pentru absolvirea „scolii", jucatorul trebuie sa execute si urmatoarea proba : ia mingea in mina si o arunca in sus, in cadere, loveste mingea cu palma si o arunca iar in sus. Aceasta miscare trebuie executata de 10 ori. La a 10-a lovitura prinde mingea cu aceeasi mina si se apropie la cea 70 cm de perete. De acolo loveste mingea de perete, apoi, fara sa o prinda, o loveste din nou, cu miscari rapide, de 15 ori, dupa care o prinde cu aceeasi mina.
Daca in tot acest timp mingea n-a atins pamintul sau n-a fost prinsa cu ambele miini, jucatorul este declarat absolvent al „scolii" si jocul este continuat de iurmatorul.
cand unul dintre jucatori greseste executarea unei miscari, cedeaza locul urmatorului, iar la reluarea jocului continua cu proba la care a gresit.
MINGEA LA PERETE

Intre un zid si terenul de joc se traseaza pe sol o linie pe care sta cel care trebuie sa actioneze. Linia se traseaza la 2—4 m de zid in functie de virsta si posibilitatile copiilor, in spatiul dintre zid si linie nu are voie sa stea nimeni. Cel care sta pe linie se stabileste prin tragere la sorti sau numaratoare. El arunca mingea in zid atit de sus incit sa ricoseze dincolo de linie. Aruncatorul este atent sa nu fie lovit de minge si trebuie sa o prinda, dupa ce a cazut pe sol, apoi sa execute diferite exercitii stabilite in prealabil. De exemplu : sa arunce mingea in zid pe sub piciorul drept (sau sting) indoit la 90° ; sa arunce mingea in zid si sa se intoarca 360°, apoi sa o prinda ; sa arunce mingea in zid, sa bata de mai multe ori din palme sau sa se prinda de urechi si nas, apoi sa o prinda ; sa arunce mingea din stind cu spatele la zid si sa o prinda cu fata.
Pentru fiecare lovitura reusita primeste 1 punct. Daca executantul scapa mingea o recupereaza si cedeaza locul urmatorului. Probele se pot modifica dupa preferinta.
Daca numarul copiilor este mai mare, se pot alcatui mai multe echipe, calculind la sfirsit punctele fiecarui copil si in final sa se stabileasca echipa cistigatoare.DE-A CRAIA
Copiii sunt impartiti an doua echipe, egale ca numar, unii reprezinta „caii", ceilalti „calaretii" si sunt repartizati pe perechi, fata in fata.
Pe sol se deseneaza un cerc mare, pe linia caruia se va arunca mingea.
„Calaretii" incaleca pe „cai" (trec o sfoara dupa umerii „calului") si se asaza pe linia cercului la o distanta de 0,50—1 m antre perechi. „Calaretii" isi arunca mingea de la unul la altul (la stanga, la dreapta sau alternativ — stinga-dreapta). Mingea se paseaza de la o pereche spre urmatoarea pana ce ajunge iar la acela care a pus-o in joc. Acesta o poate arunca in continuare oricaruia dintre „calareti", schimband sensul. Daca un „calaret" scapa mingea rolurile jucatorilor celor doua perechi se schimba (cel care a aruncat-o cu cel care trebuia s-o prinda), „calaretii" devin „cai", iar „caii", „calareti".
DE-A CALARE IN CERC
Jocul se desfasoara intre doua echipe, egale ca numar, una reprezinta „caii" cealalta „calaretii". Fiecare formatie isi alege cite un conducator. Pe sol se deseneaza doua cercuri concentrice, unul mai mic, celalalt mai mare, iar distanta dintre ele trebuie sa fie de 1—2 m. „Caii" se asaza pe circumferinta cercului mic, cu mainile sprijinite pe umerii vecinilor, cu capul inclinat.
„Calaretii" stau in afara cercului mare si incearca sa sara in spinarea „cailor". Daca conducatorul „calaretilor" sau cel al „cailor" atinge vreun „cal" sau „calaret", cand acesta se afla in spatiul dintre cele doua cercuri, jucatorii schimba rolurile intre ei.
Acelasi lucru se intimp'la si in cazul in care conducatorul „cailor" atinge un calaret care se da jos inainte de a iesi din spatiul dintre cercuri.
Cistiga echipa care a reusit sa obtina mai putine modificari in alcatuirea sa.Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact